Åpenhetsprisen deles ut årlig av Kommunikasjonsforeningen til noen som gjennom sitt virke har bidratt til å synliggjøre og fremme åpenhet og innsyn i forhold ved det norske samfunnet, det politiske systemets forvaltning, eller offentlige og private virksomheter.

Når prisen nå deles ut for syvende gang, er det altså Folkehelseinstituttet (FHI) som tildeles prisen. 

Ifølge juryen har FHI gjennom formidling av faglige råd og kunnskap til befolkningen, helsevesenet, myndighetene og politikere aktivt bidratt til forståelse for situasjonen og styrket den opplyste samtalen om Covid-19.

- Det å få annerkjennelse for åpenhet er ingen selvfølge, spesielt i en sånn tid. Det er en stor honnør både til de mange fagfolkene som har stått på og til kommunikasjonsavdelingens medarbeidere som også har jobbet og fortsatt jobber fletta av seg, men som ikke synes i offentligheten, sier Christina Rolfheim-Bye, kommunikasjonsdirektør i FHI i en pressemelding. 

- Kommunikasjonsstrategien har vært modig
I begrunnelsen trekker juryen også frem at FHI har vist faglig åpenhet ved å bruke mange ulike stemmer i offentligheten. «FHIs kommunikasjonsstrategi har vært modig, og de har tatt valg som ikke har vært strømlinjeformede», skriver de.

- Det at FHI har valgt å bruke mange stemmer er et eksempel på det uenighetsfellesskapet som er en forutsetning for demokratiet, sier juryleder Janne Stand Dahl, som til daglig er kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet.

- Det å tørre å dele tvil og faglige avveininger er viktig, også i krise, legger hun til. 

Rolfheim-Bye sier at de har fått spørsmål om kommunikasjonsstrategien de har valgt.

- Vi har gjort noen kommunikasjonsgrep som ikke står øverst i læreboka. Vi har brukt mange ulike talspersoner fordi det er flere faggrener som kreves for å håndtere denne epidemien, og vi skal by på det beste vi har. Samtidig har vi ønsket å være ærlige om uenigheter fordi vi mener det er både riktig og moralsk, selv om det kommunikasjonsmessig ikke er enkelt, forklarer hun.

Les også: Espen Nakstad har kommunisert best under koronakrisen: - En liten rockestjerne

- Kommunikasjonen har reddet liv
Juryen avslutter sin begrunnelse med å berømme det totale kommunikasjonsarbeidet FHI har lagt ned gjennom pandemien. Juryen skriver at de er «overbevist om at FHIs samlede kommunikasjon har reddet mange liv.»

- Det er en veldig sterk påstand. Jeg blir faktisk rørt over så sterke ord. Hvis vi har gjort jobben vår godt, så skal det i prinsippet være en direkte linje mellom våre råd og folks helse. Men om det stemmer, er jeg nødt til å vurdere i etterkant, sier Rolfheim-Bye.

Åpenhetsprisen 2020 ble utdelt via et digitalt arrangement som en avslutning på Kommunikasjonsforeningens digitale fagseminar torsdag 19. november 2020.

Juryen består av: Janne Stang Dahl, Kjersti Løken Stavrum, Tore Bollingmo, Lotte Grepp Knutsen og Even Westerveld.

Les også: Helsedirektoratet fortsetter smittekampen – svir av 7,5 mill. i ny kampanje

Kommunikasjonsdirektør i FHI:

- Vi har gjort noen kommunikasjonsgrep som ikke står øverst i læreboka, sier Christina Rolfheim-Bye.