Norsk toppfotball har de siste ukene vært preget av flere rasistiske hendelser, rettet mot Kristiansund-spiller Amahl Pellegrino og Vålerenga-spiller Ousmane Camara. Søndag stod Kristiansund-spiss Flamur Kastrati for en ny skandale da han kalte Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo «jævla soper» i en opphetet diskusjon dem imellom.

Ifølge NTB kan det gå mot disiplinærsak for Kastrati. 

- Vi har begynt å samle sammen opplysninger rundt saken og skal ha et møte ved 12-tiden mandag. Det er standard prosedyre i slike saker, sier konkurransedirektør i Norges fotballforbund (NFF), Nils Fisketjønn, til NTB.

Kastrati har lagt seg flat etter uttalelsen og forklart seg med at han ikke visste hva uttrykket «soper» betyr, og at det er et nedsettende begrep om homofile.

- Sponsorer er livredde
Henrik Juel Teige
, partner og PR-rådgiver i Teige Goodchild, mener disse episodene er svært uheldig for fotballen, og noe de bør se på med største alvor, også fra et rent kommersielt ståsted.

- Sponsorer anno 2020 er livredde for å bli assosiert med temaer som går på tvers av selskapets verdigrunnlag, og som potensielt kan skade omdømmet eller vekke forbrukermakta. Temaer som rasisme, kjønnsdiskriminering eller hets mot homofile er i så måte noe av det verste å rote seg bort i, sier han til Kampanje.

- Hvis norsk fotball ikke klarer å rydde opp i denne ukulturen, vil de raskt bli et betydelig mindre attraktivt sponsorprodukt enn de er i dag, legger han til.

Altibox: - Tar sterk avstand
Altibox er hovedsponsor i Eliteserien. Så sent som i februar i år inngikk de en ny treårig sponsoravtale. Det kommer ingen reaksjon fra dem på hendelsene.

- Vi tar selvfølgelig sterk avstand fra rasisme og homohets og vi er veldig glade for at vår samarbeidspartner Norsk Toppfotball tar avstand og gjør et grundig arbeid i å rydde opp, sier administrerende direktør i Altibox, Tor Morten Osmundsen.

- Får hendelsene noen følger for sponsoratet?

- Det hadde selvfølgelig vært best om dette aldri hadde funnet sted, men når det først har skjedd så er vi glade for at Norsk Toppfotball utviser nulltoleranse. På spørsmålet om dette får noen følger for sponsoratet, så er svaret nei. Vi er glade for at vi inngikk en avtale som langsiktig samarbeidspartner.

- Står sammen
- I kommunikasjonen rundt sponsoratet forteller dere at dere er en «stolt sponsor», er du like stolt i dag?

- Som sagt, det hadde vært best om disse episodene aldri hadde skjedd, men jeg er stolt og glad for at Norsk Toppfotball utviser nulltoleranse og at vi kan være med på å støtte opp det arbeidet som legges ned, og skape engasjement og gode opplevelser for fotballinteresserte nordmenn.

VGs dekning av episodene med homofobi og rasisme er teppelagt med Altibox-annonser.

- Er det heldig for merkevaren til Altibox at dere knyttes opp til disse episodene?

- Som sagt skulle vi gjerne vært disse episodene foruten, men jeg tenker at vi skal stå sammen med fotballen også når det er utfordringer. Vi har masse å glede oss over, men det er også en del av det å være en samarbeispartner å støtte dem i vanskelige tider.

Får ingen følger:

- Vi skal stå sammen med fotballen også når det er utfordringer, sier Altibox-sjef Tor Morten Osmundsen.