Analyse- og rådgivningsfirmaet Aalund har spurt norske journalister hvilke tre enkeltpersoner og hvilke tre virksomheter, offentlige insitusjoner eller interesseorganisasjoner de mener har vært best på mediehåndtering under koronakrisen.

- Vi har gjort 232 personlige intervjuer med journalister over telefon, forklarer Gudbrand Gråbak, markedsjef i Aalund til Kampanje. 

Se de to topp ti-listene nederst i saken. 

Blant enkeltpersonene norske journalister mener utmerker seg, er Espen Nakstad, assisterende direktør i Helsedirektoratet, den soleklare vinneren. 37,4 prosent av journalistene mener Nakstad har kommunisert klarest. Helseminister Bent Høie havner på andreplass, med 16 prosent.

- Nakstad har nok opparbeidet seg en veldig spesiell posisjon raskt i befolkningen. Han har jo faktisk blitt en liten rockestjerne, kommunikasjonsmessig. Han er en person som folk flest snakker om, fordi han er så dyktig. Her har nok Helsedirektoratet gjort et lite blinkskudd, sier Gråbak.  

- Det er hyggelig at kommunikasjonsarbeidet vårt settes pris på, og jeg tar det som et tegn på at mye av det vi har gjort i Helsedirektoratet på kommunikasjonsområdet har vært vellykket, sier Espen Nakstad til Kampanje.

- For oss er jo kommunikasjon et viktig virkemiddel for å lykkes med å håndtere pandemien, og for å få folk med oss på viktige smitteverntiltak, fortsetter han.

- Tydelig, men folkelig og forståelig
- Stikkord som går igjen i begrunnelsen til journalistene er blant annet «tydelig, men folkelig og forståelig», og «tilgjengelig og tillitsvekkende». Hva synes du om de tilbakemeldingene?

- Det er hyggelig, men for min del har det vært snakk om å uttrykke meg sånn som jeg vanligvis gjør. Og jeg har bevisst vært mye tilgjengelig fordi det hjelper oss i Helsedirektoratet med kommunikasjonsarbeidet, forklarer Nakstad. 

- Det at vi oppfattes som klare og tydelige hjelper oss i å begrense antallet mediehenvendelser som må svares på hver dag. Vi opplevde innledningsvis i mars en enorm pågang om ulike spørsmål. Og prøver å ta flest mulig av de spørsmålene i kanaler der flest mulig får svar på det de lurer på, legger Nakstad til. 

Det er altså Nakstad selv, og ikke arbeidsplassen hans Helsedirektoratet, som har nådd helt til topps. Over virksomheter, offentlige institusjoner og interesseorganisasjoner som kommunisert best, havner Helsedirektoratet på andreplass. Førsteplassen går til Nasjonalt Folkehelseinstitutt (NFI), med 30,9 prosent. 

VG slår statsministerens kontor
På den samme lista havner VG på en femteplass, og slår dermed blant annet statsministerens kontor. 

Det er nyhetsredaktør i VG, Tora Lykke Håndbakken, svært fornøyd med - spesielt siden det er journalistkollegaer som har svart på undersøkelsen. 

- Pandemien er vår tids kanskje største journalistiske sak, og det hviler et stort ansvar på oss som journalister i denne situasjonen. Journalistene i VG har jobbet døgnet rundt både fra hjemmekontor, ute i verden og i Akersgata, alt for å sikre en best mulig løpende nyhetsdekning, kritisk journalistikk og for å gi faktabasert, forbrukerrettet informasjon. Jeg er virkelig stolt av journalistikken de har laget og arbeidsinnsatsen de har lagt ned, sier hun til Kampanje. 

Håndbakken sier at VGs koronaspesial nå har rundet 234 millioner sidevisninger. 

- Vi ser at stadig nye brukere velger VG som sitt foretrukne nyhetsnettsted. Det er virkelig den beste anerkjennelsen vi kan få, sier hun. 

- Myndighetene har hatt dyktige folk
Gråbak i Aalund understreker at det ikke er snakk om en signifikant forskjell mellom VG og statsministerens kontor sine plasseringer. 

- Avviket skulle vært større for at vi skulle kunne slå fast at det faktisk er en stor forskjell. Det kunne vært et annerledes utfall dersom vi hadde intervjuet enda flere journalister. Noen er klare vinnere, som får en stor andel av stemmene. Det var det viktigste med undersøkelsen, å peke ut hvem media synes var best. Det gir et klart bilde, og det er egentlig ingen store overraskelser, sier Gråbak. 

Han peker på at det har vært høy tillit og oppslutning i befolkningen rundt de inngripende tiltakene regjeringen har innført. 

- Et avgjørende element i det her, er at myndighetene har hatt dyktige folk til å kommunisere ut i media, som Espen Nakstad og Bent Høye. For eksempel i Sverige, der tror jeg ikke myndighetenes fremste talsperson har fått den samme tilliten og oppslutningen. 

Aalunds PR-barometer: 

Hvilke tre virksomheter, offentlige institusjoner eller interesseorganisasjoner er best til mediehåndtering under koronakrisen?

Hvilke tre enkeltpersoner synes du gjør en særskilt god medieinnsats
under koronakrisen?

1. Nasjonalt folkehelseinstitutt (30,9 prosent) 1. Espen Nakstad (37.4 prosent)
2. Helsedirektoratet (18 prosent) 2. Bent Høye (16 prosent)
3. Regjeringen (6,7 prosent)  3. Camilla Stoltenberg (10,6 prosent) 
4. Helse- og omsorgsdirektoratet  4. Erna Solberg 
5. VG  5. Line Vold  
6. Statsministerens kontor  6. Bjørn Guldvog 
7. Oslo Universitetssykehus  7. Monia Mæland 
8. Trondheim Kommune 8. Jan Tore Sanner
9. NRK  9. Preben Aavitsland 
10. SAS  10. Guri Melby