En landsrepresentativ undersøkelse gjort av analysebyråene Norstat og Spect8 for Brand Assist, selskapet som utvikler, markedsfører og selger merkevaren Northug, viser at mer enn halvparten av den norske befolkningen mener Petter Northugs oppførsel kan tilgis.

Daglig leder i Brand Assist, Jon Inge Gullikstad, er glad for at mange synes å tilgi Petter Northug, men har samtidig forståelse for at enkelte påvirkes negativt av hendelsen i august.

- Mye tyder på at merkevaren ikke påvirkes i stor grad, men situasjonen vi og Petter er i skulle vi selvsagt gjerne vært uten. Som selskap ser vi fremover, og er glade for at Petter gjør det samme og at han blant annet trener hardt og målrettet, sier Gullikstad.

- Ikke likegyldig til Northug
Undersøkelsen viser at særlig folk i Midt-Norge og på Sørlandet mener Petter Northug kan tilgis. I disse landsdelene svarer så mange som tre av fem at Northug kan tilgis, mens bare litt over én av fire er uenige i dette.

- Jeg er sikker på at det betyr mye for Petter at han har støtte i folket. For oss som selskap er det selvsagt også viktig. Vi har investert mye, og har mye spennende som skjer i tiden som kommer. For Petter blir det imidlertid viktigst å fokusere på seg selv en god stund fremover, sier han.

- Litt over halvparten tilgir, men det betyr også at halvparten ikke har tilgitt Northug. Er ikke det bekymringsfullt?

- Nei, slik er det ikke. Mange sier «Vet ikke» også. Når det er sagt må ikke en merkevare være godt likt av alle. Man er ikke likegyldig til Northug. Det var man heller ikke før hendelsen. Merkevaren er mer som man er, ikke som andre vil at man skal være. Det er noe ekte over det også i et samfunn hvor mye er «polert», sier han. 

Vil ikke si noe om salget
Merkevaren Northug ble lansert i 2018, og har på kort tid blitt et av de ledende sportsbrillemerkene i Norge. Til tross for hendelsen med Petter Northug i august synes merkevaren fremdeles å stå sterkt.

- Det er naturlig at en hendelse som den Petter var i påvirker enkelte. Men vi ser heldigvis en økende positivitet og at merkevaren er solid forankret i det norske folk. Folk glemmer ikke så lett de utallige store idrettsøyeblikkene han har gitt oss, og hva han har betydd for oss som skinasjon. Det er fortsatt mye kjærlighet og beundring for Petter i den norske befolkningen, sier han.

- Har dere merket noe på salget etter råkjøringen og pressekonferansen?

- Det er for tidlig å si mye rundt dette. Vi hadde godt salg når saken stod på, men september og oktober er mellomsesong for sport- og solbriller og som ventet lavere. Lørdag 17. oktober lanserer vi klær og  i januar vet vi mer når vi har fått med oss forvinter og julesalget.

Les mer: Skal bygge Northug-merkevaren etter narko-skandalen: - Kan ikke ligge for lavt for lenge

Satser på klær
Etter suksessen med sportsbriller, satser Northug videre med egen kleskolleksjon. Det til tross for at en tredel av de spurte i undersøkelsen sier Northugs oppførsel kan påvirke hvorvidt de vil kjøpe Northug-produkter i fremtiden.

- Ingen merkevarer er likt av alle, og det er grunn til å tro at de aller fleste vil tilgi etter hvert. Klærne vi lanserer i disse dager vil bidra til at enda flere får et enda bedre forhold til merkevaren. Så får Petter komme tilbake når han er klar for det, og vise at det fremdeles er all grunn til å være glad i også han, sier Gullikstad.

- Hvordan har Northug det for tiden?

- Det går bra med Petter. Han trener hard og målbevisst og får god profesjonell oppfølging.

Les også: TV 2 om Northugs TV-karriere: - Vil ikke jobbe som programleder med det første