Det melder Geelmuyden Kiese på sine egne hjemmesider mandag morgen. 

- Debatten om mangfold og integrering i Norge i juni i år har fremskyndet beslutningen om å slippe til yngre krefter. Står du stille, blir du skutt, sier Hans Geelmuyden i en pressemelding. 

Les også: Geelmuyden legger seg flat: - Jeg erkjenner at begge kommentarene er rasistiske

Tidligere i sommer har det blåst hardt rundt den avtroppende GK-sjefen etter at han kom med flere omstridte uttalelser, som Geelmuyden senere har beklaget og erkjent som rasistiske.

Det hele begynte da han uttalte til Kampanje at «kebabnorsk er ikke godt nok i GK», i anledning mangfoldsdebatten i norsk byråbransje. Senere kalte han sin motdebattant Umar Ashrar for en autoritær ektremist som måtte lære seg vestlige verdier. 

Les også: Trigger-sjef om «hvit» PR-bransje: - Vi er for dårlige, rett og slett (abo.)

I etterkant reagerte også flere av GKs egne kunder, og blant annet Ikea valgte å avslutte samarbeidet sitt med byrået. 

- Fullt og helt min egen avgjørelse
Til Kampanje forteller Geelmuyden at han har diskutert å gi fra seg ledertøylene med partnerskapet i GK det siste halvåret. 

- Så kom korona, og jeg tenker at koronaen vil i stor grad redefinere samfunnet vårt, og også hvordan vi snakker sammen og kommuniserer. Jeg spurte derfor meg selv om det er riktig at en 63 år gammel gründer skal ta ledelse på å lage det nye GK og mitt svar var nei. Det er viktig at yngre krefter tar ledelse på å lage samfunnsbyrået GK, og det luftet jeg før sommeren. Derfor tok jeg kontakt med Karne Lykkebo i juli for å høre om hun var interessert i jobben, sier han til Kampanje. 

- Har du opplevd press fra de ansatte til å trekke seg som daglig leder?

- Nei, dette er fullt og helt min egen beslutning. Når du er 63 er det riktig å ta beslutninger som er I GKs interesse og ikke bare i min interesse. Tiden nå er meget god, og jeg har funnet en etterfølger. I gode bedrifter produserer du egne ledere selv, og nå har vi funnet en god erstatter i Lykkebo.

- Du tok selvkritikk på at dere ikke hadde vært gode nok på mangfold i GK i et intervju hos oss i juni - er dette et skritt i riktig retning for et mer mangfoldig GK?

- Jeg har ikke så mye med det å gjøre, men debatten som kom har vært med på å fremskynde beslutningen. Jeg hadde derimot kommet langt i tekningen om suksesjon før denne debatten, men etter debatten tenker jeg at timingen er optimal.

Ny leder på plass fra dags dato
Karne Lykkebo overtar som managing partner i Geelmuyden Kiese Gruppen, samtidig som hun også fortsetter i rollen som managing partner for GKs danske virksomhet. Hans Geelmuyden vil fortsette som eier og styreleder i GK Gruppen og som seniorrådgiver i GK. 

- Karne har ledet en vellykket turn-around ved det danske kontoret de to siste årene. Hun har også gått i bresjen for å utvikle Geelmuyden Kiese til å bli et skandinavisk samfunnsbyrå. Derfor var det naturlig å be henne ta stafettpinnen videre, sier Geelmuyden i pressemeldingen. 

Lykkebo har jobbet i GK i Danmark i ni år. Hun har vært partner de seneste fire, og har sittet i GKs skandinaviske ledergruppe fra juni 2018. Karne har tidligere vært tv-tilrettelegger, sjefredaktør for en rekke magasiner og utviklingssjef hos Aller.

Samtidig overtar Marit Høvik Hartmann som managing partner for GK i Norge. 

– GK har vært et fyrtårn i norsk kommunikasjonsbransje i mer enn 30 år, og slik skal det fortsette. GKs styrke er mangfoldet av kompetanser som samarbeider, også på tvers av Skandinavia, sier Marit Høvik Hartmann.