Det var ikke mange norske merkevarer som gikk i svart på Instagram under BlackOutTuesday. Kanskje fordi de vet at de har en lang vei å gå når det gjelder mangfold i sine bedrifter? Antageligvis fordi de tenkte det var kontroversielt.

Ofte er det slik at merkevarer først «tør» å ta standpunkt når det er konsensus om en sak. Som da det ble trendy å skifte profilbilde til Pride-flagget eller lage kampanjer om kvinners rettigheter. Det er selvsagt fint, men dette skjedde først når folket hadde «talt». Det er ikke vanskelig å mene noe, når det først er enighet om en sak. 

Heldigvis finnes det eksempler på merkevarer utenfor Norge. De som har aktivisme som en del av selskapets DNA, og bevisst tar stilling i samfunnsdebatten. Ben & Jerry`s gir ikke bare iskremglede til folket: De startet allerede i 2016 med å offentlig gi sin støtte til BlackLivesMatter-bevegelsen. Så når de nå går ut og tar sterk avstand fra systematisk diskriminering av svarte, så er det fordi de mener det – og har arbeidet mot det lenge. Det er ikke en trend de kaster seg på.

- De har ingen strategi for hvordan de skal oppføre seg antirasistisk – og de så det ikke komme.

Utfordringen for mange norske merkevarer nå, er at dette er en sak de ikke helt forstår. De har ingen strategi for hvordan de skal oppføre seg antirasistisk – og de så det ikke komme. For det må være et ekte samfunnsengasjement bak en tweet eller et svart instagrambilde. Du må mene det og ikke minst må du leve det. Uten det vil konsumenter rive deg i filler. Det er forbrukermakt.

Du skal være en modig merkevare for å vise politisk engasjement. Som da Nike støttet Colin Kaepernick, da han ble sagt opp av laget sitt San Fransisco 49ers (fordi han demonstrerte mot politivold og rasediskriminering da nasjonalsangen ble spilt). Et ras av amerikanere brente sine Nike-sko i protest og presidenten fordømte både Colin og Nike. Allikevel lønte det seg i det lange løp: Nikes aksjer steg fem prosent i ukene etter kampanjen.  Det er lønnsomt å stå på riktig side av historien. Det er lønnsomt med aktivisme.

«Believe in something. Even if it means sacrificing everything. Just do it!» 

PS: Når Ben & Jerrys og Nike, to ulike merkevarer med likt verdigrunnlag designer sko sammen, så belønner forbrukeren dem med utsolgt kolleksjon og sko verdt over 15.000 - på tradingmarkedet