Kommunikasjonsbyrået Zynk, med blant andre partnerne Claus Sonberg, Hans Olav Otterlei, Jan Glendrange og Sigurd Grytten, legger midt i koronakrisen fremt tallene som viser at selskapet har lagt bak seg et nytt, godt økonomisk år.  Omsetningen vokste med snaue fire millioner kroner til 58,7 millioner kroner og byrået økte også driftsresultat med noen hundre tusen kroner til 20,2 millioner kroner.

- Det var en liten oppgang på resultat, men resultatveksten er ikke like stor som omsetningsveksten og det skyldes at vi investerte i flinke folk og teknologi, sier daglig leder Guri Størvold som tok over som ny Zynk-sjef i september i fjor og som også er partner.

Zynk har blant annet brukt en del penger å utvikle et nytt stordata, analyseverktøy som heter Zentiment som ble lansert i fjor høst og som byrået har fortsatt å investere penger i, men Størvold sier det ikke er noe hjelp å få derfra med tanke på å spå om lengden av krisen Norge og næringslivet befinner seg.

- Hva sier stordataene om lengden på koronakrisen?

- Det er ingen predikasjonsmodell, men vi kan i sanntid følge sentimentet rundt problemstillinger, bransjer og bedrifter og vurdere hvordan for eksempel koronaen slår ut på omdømme og tillit. Vi har allerede sjøsatt et prosjekt som skal måle tilliten til håndteringen av koronakrisen og det kan bli ganske interessant å se hvem som har håndtert denne krisen på en tillitsvekkende måte, sier Størvold.

Tok over som sjef:

Guri Størvold tok over som sjef i Zynk i september i fjor. Hun har bakgrunn fra Senterpartiet, og har vært statssekretær i Olje- og energidepartementet, Samferdselsdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet.

- Vi skal ikke være høye og mørke
Størvold sier koronakrisen så langt ikke har rammet Zynk som byrå.

-  For oss i Zynk så ser vi en økning i omsetning i år sammenlignet med 2019, men vi skal ikke være høye og mørke for vi vet ikke hvordan effekten av korona blir på lengre sikt, men vi har vært heldige og har en sterk posisjon på tre viktige områder som mange trenger rådgivning og bistand på nå, sier hun,

Kampanje har de siste ukene skrevet mye om permitteringer både i reklamebyråer, mediebyråer og eventbyråer, men Størvold sier Zynk som selskap ikke har vurdert dette.

- Nei, vi permitterer ikke og rekrutterer heller. Vi har mye å holde på med nå, men vet jo ikke hvordan dette ser ut i juni.

- Mange ledere som kommuniserer bra
Zynk jobber med kunder både fra det private, organisasjoner og det offentlige og har spesialisert seg innenfor det som går på krisekommunikasjon, endringsledelse og myndighetskontakt.

- Det er de tre tingene som kundene, både eksisterende og nye, etterspør og våre fol jobber både dag og natt og vi har til og med rekruttert en ny rådgiver, sier hun.

- Har norske næringslivslederne håndtert krisen bra?

- Ja, jeg synes vi har sett mange eksempler på ledere som har kommunisert bra selv om det er tidlig å evaluere innsatsen. Lederkommunikasjon i dag er noe annet enn det var før da alt gikk mye mer i linje. Nå er det topplederen som kommuniserer selv direkte med ansatte eller omverden. Når vi sitter og jobber under en krise er det viktig å høre ordene rett fra topplederen enten det er i næringslivet eller i politikken. De må sørge for at vi får god informasjon, er åpen og tilgjengelig som ledere og oppleves som tett på situasjonen. Det er et enormt informasjonsbehov der ute, sier hun.

- Så der kom det noen gratis råd fra Zynk?

- Ja, det kan du godt si, sier hun.  

- Noen som har markert seg positivt?

- Jeg synes Iselin Nybø i sin nye rolle som næringsminister, og som inntil nylig var ukjent, har vært god til å kommunisere rundt dette og Erna Solberg er alltid drivende god og dyktig i en krisesituasjon, sier hun.

- Hva med Helse-Norge?

- Det var litt sprikende og nølende i starten, men etter hvert har det vært mer samkjørt og bedre. Men det er mange faktorer som spiller inn og det skal bli utrolig interessant å evaluere dette for å se hvem som håndterte dette riktig og hva som ikke ble håndtert godt nok. Det blir en viktig læringsrunde a la 22. juli, sier hun.

Deler 15 mill. i utbytte
Byråinntekten økte med snaue 11 prosent til 49,6 millioner kroner, mens overskuddet før skatt endte på 15, 7 millioner kroner. Dermed kan de fem partnerne igjen dele et utbytte på over 15 millioner kroner.

Ved starten av året jobbet det rundt 17 ansatte i Zynk, men med den nyeste ansettelsen som ennå ikke er klart til å kommunisere teller Zynk 18 mennesker.

- Hva tenker dere om 2020?

-  Vi har tro på at vi skal klare oss bra gjennom 2020, men vi merker at det er en helt ny situasjon for både kundene og oss. For egen del har det gitt oss masse energi og ideer og vi har pekt ut nye måter å jobbe på og nye tjenester vi jobber med. Det har vært en energiboost internt i Zynk og alt dette tyder på at vi klarer å ta dette ut i spennende og viktig oppdrag. Vi er optimistiske men ikke skråsikre på at det går bra, sier Størvold.

Her kan du se tallene til Zynk for 2019. Alle tall i MNOK. 

Zynk 2019 2018 Endring i %
Omsetning 58,7 54,8 + 7,1
Driftsresultat 20,1 19,7 + 2,0
Resultat før skatt 15,7 15,2 + 2,2