Etter at pilene pekte feil vei i 2018, mener sjefen i PR- og kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese (GK), Hans Geelmuyden, at grepene selskapet den gang tok har båret frukter. I Norge og Danmark overtok nye ledergrupper, og kursen ble lagt om.

Les også: Geelmuyden Kiese med underskudd for første gang på 17 år

Mandag morgen omtaler Geelmuyden Kiese Gruppen (GK) sine egne regnskapstall for 2019 for første gang, og de viser at konsernet nå går i pluss.  I forbindelse med 2018-tallene kalte Hans Geelmuyden det for «en prestasjon å drive et byrå med så mange flinke folk, så dårlig». Nå drives byrået tydeligvis bedre for resultatet før skatt og utbytte ble et overskudd på åtte millioner kroner i 2019.

Les også: Større underskudd i GK enn først antatt - taper også penger i Danmark

GK gikk i 2019 i pluss med alle datterselskapene i Danmark, Norge og Sverige og resultatforbedringen for gruppen sammenlignet med 2018 er dermed på hele 12,7 millioner kroner etter at resultatet i tillegg ble belastet med to millioner kroner i omstruktureringskostnader.

- Vi er fornøyde med fremgangen, men resultatet isolert sett er vi ikke fornøyde med. Vi bør klare ti prosent margin og dermed et overskudd på drøye 16 millioner kroner, så vi er ikke mer enn halvveis dit. I det lange løp er det dette resultatet ikke tilfredsstillende, sier Hans Geelmuyden til Kampanje.

Han sier GK for «å løfte resultatene ytterligere både må øke produktiviteten og treffe bedre med rekrutteringen.»

- Vi skal støtte unge talenter og få dem til å komme til GK fordi vi er det kompetanseledende miljøet på kommunikasjonsrådgivning i Skandinavia. GK skal ikke bare være et spennende navn på CV’en, men også en spennende karrierevei., sier Geelmuyden.

Omsetningen faller
Til tross for store utskiftninger i partnerskapet, falt brutto omsetning kun med 2,5 prosent til 225 millioner kroner i 2019. Byråinntekten falt med 3,5 prosent i perioden til 164 millioner kroner.

- Hva er årsaken til at byråinntekten går ned?

- Jeg synes jo den går forbausende lite ned med tanke på alle partnerne som har sluttet, sier han. 

PR- og kommunikasjonsbyrået har de siste årene slitt med at mange partnere har sluttet. Noen av de siste partnerne til å slutte var Eva Sannum og Jannike Holtedahl. Til sammen har 12 partner sluttet fra våren 2018 og frem til årsskiftet i år. 

I dag kontrolleres Geelmuyden Kiese av Hans Geelmuyden selv som gjennom sitt investeringsselskap Koko eier rundt 95 prosent av aksjene i GK-gruppen. De resterende aksjene var per første februar eiet av Mikkel Salgaard Bendtsen, Margrethe Geelmuyden, Christian Grønning, Marit Høvik Hartmann, Geir Ove Harnes, Petter Herming, Karne Lykkebo, Svein Roger Selle og Simon Wallin.

- Målet vårt er at partnere i GK må ha en kundeomsetning på minst åtte millioner kroner i året, sier Geelmuyden.

Antall ansatte ved inngangen til 2019 var 140 personer, og ved utgangen 135.

Vil bli samfunnsbyrået
I sitt nyhetsbrev skriver PR-sjefen at de er fornøyde med hva byrået klarte å få til i 2019. 

- Parallelt med kraftig økning i produktivitet, vant GK flere priser enn noen gang i 2019.  Det norske datterselskapet vant sin første «Gullblyant». Høsten 2019 ble GK for tredje år i strekk kåret til mestvinnende byrå under CMA i London og CMA regnes som verdensmesterskapet i innholdsmarkedsføring, skriver Hans Geelmuyden i sitt nyhetsbrev mandag morgen.

Geelmuyden skriver videre at «teknologiske endringer gjør oss i stand til å nå viktige interessenter stadig billigere.»

- GK skal føre an i denne utviklingen, og bli verdensmester i å bake samfunnsansvar inn i merkevaren. Nå vil vi ta posisjonen som det ledende samfunnsbyrået, heter det.

- Samfunnsbyrå, er dette den nye merkelappen du vil sette på byrået?

- Ja. I 2010 og 2011 sa vi at vi skulle bli et skandinavisk flaggskip på kommunikasjon og i 2020 er vi i hvert fall blitt ett fullservice og helintegrert byrå med en skandinavisk ledergruppe og det er derfor vi rapporterer tallene på skandinavisk nivå. Vi har derfor satt oss noen nye mål og det nye målet er å bli verdensmester på samfunnsansvar, sier han.

Kommunikasjonsbyrået består i dag av ett skandinavisk partnerskap, og har én skandinavisk ledergruppe. Ledergruppen består i dag av Svein Roger Selle, Karne Lykkebo, Johan Brandt, Kieu Thanh Thi Do, Taran Bjoreng foruten Hans Geelmuyden selv.

Her kan du se tallene til Geelmuyden Kiese for 2019. All tall i MNOK. 

GK 2019 2018 Endring i %
Omsetning 225,0 230,6 - 2,5
Driftsresultat 8,0 - 4,2  
Resultat før skatt 8,0 - 4,7