Mandag morgen kårer Geelmuyden Kiese (GK) Senterparti-lederen Trygve Slagsvold Vedum til «fjorårets ubestridte tåkefyrste». Prisen kommer i stand ved at partnerskapet i GK hver måned deler ut priser for både den tydeligste og utydeligste talen i løpet av måneden.  Deretter legges alle månedsvinnerne inn i en superfinale hvor GK gjennomfører en avstemming på nett der folk blir invitert til å kåre «Årets tåkelur» og «Årets tåkefyrste».

- Trygve Slagsvold Vedum snakket seg til månedens tåkeprat både i januar og desember. Dermed stilte han med to nominasjoner i superfinalen. Det endte med både første- og andreplass. Sammenlagt oppnådde Vedum hele 41 prosent av stemmene. Ikke en gang min favoritt Sjaman Durek kunne måle seg med tåkefyrsten fra Hedmark. Durek endte på en velfortjent tredjeplass med 19 prosent av stemmene, sier GK-sjefen Hans Geelmuyden.

- Jesus-babbel i januar
Senterparti-lederen er ikke den første politikeren som krones til tåkefyrste. Både Per Sandberg, Sylvi Listhaug, Knut Arild Hareide og Jonas Gahr Støre har tidligere blitt tildelt prisen.

- At politikere ikke ønsker å prate forståelig er et demokratisk problem. Når folk ikke skjønner hva politikere sier, er det vanskelig å diskutere med dem og beslutte hvem man skal stemme på. Vedums forsøk på å ligne seg selv med Jesus må karakteriseres som årets avledningsmanøver, sier Geelmyuden.

Det var i januar at GK ga månedsprisen til Vedum for sitt «Jesus-babbel av første klasse» gitt i et intervju i Klassekampen.  Der var Sp-lederen sitert på følgende:

- Ta Jesus. Han gikk ikke ut og tenkte «hva er det lurt av meg å si nå?». Han sa det han trodde på og i dag tror milliarder av mennesker på det, sa Vedum til Klassekampen i januar.

Deler ut kommunikasjonspris:

- Han sier det som til enhver tid er opportunt, og vender kappen etter vinden, sier Hans Geelmuyden om Sp.lederen.

- Roper høyt
Men i motsetning til Jesus sier ikke Vedum det han mener, mener kommunikasjonsbyrået i sin begrunnelse.

- Han sier det som til enhver tid er opportunt, og vender kappen etter vinden. Det er populismens fremste læresetning. Og man kan si mye om Jesus, men han var ingen populist. I sin samtid var han faktisk så upopulær at de spikret ham opp på et trekors. Bibelens populister sto fremst i folkemengden og ropte «korsfest, korsfest, sier Geelmuyden.

I juryens begrunnelse heter det videre:

- Vedum roper høyt, og bruker mange utropstegn, men svarer sjelden på spørsmål, og argumenterer mot en hærskare av stråmenn. Han forteller ikke velgerne hva de skal mene, men hva de skal føle. Slik er han en mester i å sette folk opp mot hverandre. Vedum er dyktigere på manipulasjon enn på kommunikasjon. Derfor fortjener han tåkefyrstekronen 201, skriver GK i begrunnelsen.

- Det tar jeg med knusende ro
Da Kampanje kontakter Trygve Slagsvold Vedum for å høre hva han tenker om at GK kårer ham til «Årets tåkefyrste» svarer Senterparti-lederen at han har ventet på at «PR-eliten» vil forsøke å stemple ham.

- PR-bransjen er en mektig bransje, hvor de tar betalt for å påvirke politikere. Flere av byråene gjør dette med hemmelige lister. Jeg mener dette er en trussel mot demokratiet, og har vært tydelig på det. At PR-eliten nå prøver å karakterisere og stemple meg, har jeg ventet at skulle skje. Det tar jeg med knusende ro, jeg kommer til å stå opp for lavere avgifter, små forskjeller og de nasjonale interessene, uansett hva Geelmuyden og hans kompiser på de beste adresser i Oslo mener om meg, sier Slagsvold Vedum til Kampanje. 

Han sier prisen bare gir ham mer motivasjon. 

- Min jobb som politiker er å svare til folket, ikke til PR-selskapene. Min lojalitet ligger hos de som stemte på meg, og som håper at jeg skal gjøre hverdagen deres litt bedre. Denne prisen gir meg bare enda mer motivasjon i kampen mot PR-byråenes makt, og i kampen med å stå opp for den vanlige mannen i gata, sier Slagsvold Vedum.

- Tar prisen med knusende ro:

Trygve Slagsvold Vedum, her under en debatt på Stortinget forrige uke. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix.

Kongen får bestemannspris
I den andre enden av skalaen gis prisen «Årets tåkelur» til Hans Majestet Kong Harald.

Her heter det blant annet at «Vedums totale motsats er Kongen av klar tale. Kongens tale er forsonende, raus og inkluderende, likevel er den klokkeklar».

- Hans Majestet viser at du ikke behøver å krangle med noen for at folk skal forstå hva du mener. Kongen er tydelig, uten å være splittende. Tvert imot samler han folket ved hjelp av klar tale. Det er det veldig få som klarer, sier Geelmuyden.

Geelmuyden Kiese trekker blant annet frem Kongens nyttårstale der Hans Majestet uttalte:

- Vi vet så lite om det som skal møte oss. Uvissheten gjør oss alle sårbare. Det beste vi kan gjøre, er å være der for hverandre, se hverandre, huske å gi hverandre de gode ordene. Og bære hverandre om det trengs, sa Kongen.

Over 1400 personer deltok i årets nettavstemning.