Iselin Næss (32) og Kristin Imingen Hansen (30) går fra markedsføring i sportsbransjen til å starte eget byrå. Næss har jobbet som content manager og tekstforfatter i Sweet Protection, mens Imingen Hansen går fra stillingen som art director i Norrøna Sport. Nå har de sammen etablert Artisjokk, et kommunikasjonsbyrå med fokus på det grønne skiftet.

- Grønn kommunikasjon handler for oss om å løfte frem de merkevarene som produserer på en mer bærekraftig måte slik at det blir enklere for forbrukeren å velge de produktene med minst klimaavtrykk, sier Imingen Hansen.

- Stiller dere noen krav til samarbeidspartnere for eksempel med tanke på klimaavtrykk?

- Dette er noe vi må ta stilling til fra kunde til kunde. La oss si McDonalds, som eksempel, vil de bytte hele menyen sin til vegetar, så må man se på hvor villig kunden er til å gjøre noe med bedriften sin. Hvis de i utgangspunktet har et høyt avtrykk, men ønsker å endre det, så sier vi ikke nei til dem så lenge de oppriktig har et ønske om å få ned avtrykket sitt. Det må være en genuin interesse for å gjøre en endring og da ønsker vi å bidra til å gjennomføre og kommunisere den endringen, sier Imingen Hansen.

Næss legger til at de vil bruke skjønn.

- Ingen bedrifter er like og alle har forskjellig utgangspunkt, så vi må ta en avgjørelse hver dag på om det vi driver med har en reell verdi, sier Næss

Jobbet i sportsbransjen
Både Næss og Imingen Hansen har jobbet i sportsbransjen i snart ti år. Duoen forteller at de er glade i gå på ski og være ute i naturen. 

- Vi har et nært forhold til naturen og føler et ansvar for å bruke det man kan for å få flere folk til å ha det samme engasjementet og være like bekymret for den som det vi er, sier Imingen Hansen.

- Skal dere utelukkende jobbe med grønn kommunikasjon?

- Målet vårt er å jobbe med grønn kommunikasjon, men vi ønsker også å oppfordre folk til å komme seg ut i naturen. Vi tror jo at det hjelper at folk har et forhold til naturen for å kunne ta vare på den, sier Næss.

Imingen Hansen sier de også ønsker å jobbe med kunder som er åpne for å endre bedriften sin og bli grønnere.

- Så om utgangspunktet ikke er helt på topp er vi interessert i å jobbe med holdningsendring for at de skal kunne bli en grønnere bedrift, sier Imingen  Hansen.

- Vil dere jobbe med bedrifters interne kommunikasjon eller den eksterne?

- Begge deler. Du kan ikke kommunisere et grønt budskap ut, uten å ha samme holdning innad i bedriften. Da blir det grønnvasking med en gang, sier Næss.

- Må prøve å gjøre en forskjell

Kristin Imingen Hansen og Iselin Næss. - Vi kom begge to til et punkt der vi til slutt ønsket å jobbe mer fokusert med et grønnere budskap. Vår ekspertise ligger i kommunikasjon og innholdsproduksjon, og da er det der vi må prøve å gjøre en forskjell, sier Næss.

- Bra interesse med en gang
Artisjokk-gründerne forteller at selv om bedriften først startet opp i januar, har de jobbet med merkevaren allerede fra i fjor høst. 

- Vi lanserte sosiale medier plattformen tidligere i fjor høst og det var bra interesse med en gang så vi har allerede gjort en del prosjekter over jula og i løpet av de første ukene, sier Næss. 

Næss sier de var superheldige og mener bærekraft er noe folk sliter litt med hvordan de skal formidle i forhold til hvordan de skal bli oppfattet fordi det er blitt et utvannet begrep.

- Det er nesten skummelt å si ordet bærekraft for folk får det helt oppi halsen, sier Imingen Hansen.

- Kommer dere til å unngå ordet «bærekraft» eller be kunder bruke andre ord?

- Nei det kommer vi ikke til å gjøre. Det er fortsatt aktuelt å bruke ordet bærekraft, men man må vise at man faktisk gjør det. Ikke bare skrive at man gjør det, men fortelle hva det innebærer. Det ligger mye bak  bruken av ordet og det er få som er flinke til å vise hva som ligger bak, sier Imingen Hansen.

Artisjokk holder til på Bislett i Oslo i selskap med gjengen fra nettmagasinet Harvest og det kreative byrået GR&EI.