Julefreden senker seg snart over tusener av medie- og kommunikasjonsfolk. Vi vinker farvel til et kaotisk kommunikasjonsår, hvor det offentlige rommet ligger tilbake som en rykende slagmark. Når det sies at man aldri kjemper nye slag etter oppskriften fra de gamle: Hvordan skal du greie deg inn i det nye tiåret?

Mens du gumler julekaker kan du få sju ting å tenke på inn i 2020-tallet:

1) Taushet!

Hold fred. Vær stille. Taushet er ofte gull, og vi i kommunikasjonsstanden bør sørge for mer taushet. Gjør få ting bra, ikke mange ting dårlig hele tiden. En stille drukningsdød på Mynewsdesk eller 151 visninger på Youtube, det er ynkelig.

2) Analogisering!

Digitalisering er ikke saliggjørende. Flimrende skjermer er et verktøy, med det har store begrensninger. Ekspertise på postkort, studiesirkler og post it-lapper har blitt borte på veien. Du må også kunne det analoge, det personlige, på steinaldervis rundt leirbålet. Eller på papirets Gutenberg-vis.

3) Virkelighet!

Vi vasser hver dag i bullshit. I fløff og fyndord. Gjør mer virkelighet, vas mindre. Bruk tid på ordene, bildene og personene som virkelig betyr noe for din organisasjon. Både du og organisasjonen bør sannsynligvis gjøre mer, og snakke mindre om det.

4) Ære!

Liv og (l)ære. Vi er i Brands tidsalder. Ikke stykkevis og delt, men fullt og helt. Stikker du nesa frem skal du ha både rent mel i posen, og unngå gråsoner. Ære være bare den som lever som læren tilsier.

5) Krenk!

Trenger du mye oppmerksomhet raskt, så krenk. Ikke skjær alle over én skam, men krenk målrettet de som er i konflikt med de du vil nå. Er du ukjent, kan du på kort tid skaffe deg en stor tilhengerskare.

6) Gruppér!

Verden ser ut til å rase sammen i konflikt på Facebook-veggen til tante Tiril på Toten, og i G20 parallelt. Samtidig får vi mer fritid og tid til å ordentlig kjenne på ensomheten. Da trenger vi gruppa. Ei gruppe å følge seg trygg og harmonisk i. Nabolag, barndomsvenner kjæledyr, maraton, alternativbehandling. Alt mulig. Forstå gruppefelleskapene, målrett mot alfahennen, og voilá, du kunne ikke kommunisert mer effektivt.

7) Konsentrasjon!

Svisj, svosj, swipe. Det glipper og glir forbi, hele tiden. Lur i stedet frem konsentrasjonen i mennesket, og du vil få dyp oppmerksomhet tilbake. Spill på folks ønske om å bruke hjernen sin, og ta frem algebra eller amatørteater i verktøykassa.

Offentlighetens stammekrig, 24/7, på speed, vil intensiveres. Tror jeg. Og kampen om oppmerksomheten blir så nådeløst mye hardere i fremtiden enn i fortiden. Så i 2020 kommer sjefen din til å vende seg til deg. Bæreren av nytalen og nøkkelen til det lovede landet.

Du som er så flink til å få oppmerksomhet, kjapp til å google, skrive, lage video, det uvurderlige glidemiddelet i organisasjonens kopulasjon med omverdenen. Kan du vise vei i ragnaroket?

Vei og velling skal bli, sa rådgiveren, på vei til laugsmøte nummer 83 på Virkes fagseminar for sesongen. Under debatten «Digitale veivalg for medvirkningsprosesser i innovative tjenesteutviklingsprogram» kom tanken snikende. Er ikke vi som stand og fagfelleskap, litt for ofte, pompøse, påståelige og parodiske, ja litt påfuglaktige?  

Skulle ikke vi kommunikasjonsfolk være for vårt 20-tall det ingeniørene var for 1920-tallet. Samfunnets helter. Hvor gikk det galt?

Hen tok en pepperkake. Knakk av en bit, og gikk.