Fredrik Norman (37) er ansatt som ny direktør for kommunikasjon og myndighetskontakt i Elkem. Han kommer fra Equinor hvor han har hatt en rekke lederstillinger innen kommunikasjon, senest som informasjonsdirektør for forretningsområdet «Markedsføring, midtstrøm og prosessering».

- Jeg er svært takknemlig for en fantastisk tid i Equinor. Nå gleder jeg meg til å bli en del av Elkem og arbeide for å styrke selskapets posisjon i Norge og internasjonalt sammen med dyktige kolleger. Elkem har en lang og stolt historie som en viktig aktør i industri og samfunn og er i dag ledende innen miljøvennlig produksjon av avanserte materialer, med produkter som bidrar til å løse mange av utfordringene verden står overfor, sier Norman.

Elkem ble grunnlagt i 1904 og er en av verdens ledende leverandører av silisiumbaserte materialer. Elkems produkter finnes i alt fra bilindustrien til romfartsektoren og er sentrale i produksjonen av solceller, vindmøller og smarttelefoner. Selskapet har 6200 ansatte i 28 land. Elkem er notert på Oslo Børs og omsatte i 2018 for 25,9 milliarder kroner.

- For en sørlending som meg så er det jo litt ekstra motiverende at dette industrieventyret ble startet av blant andre Sam Eyde (grunnlegger av Norsk Hydro og Elkem, red. anm.), sier han.

- Men hvorfor slutter du i Equinor?

- Det var rett slett drevet av å få en spennende mulighet i Elkem. Jeg har nå vært ti år i olje- og gassbransjen og selv om det er et litt tilfeldig tall, var det en grei milepæl for å gjøre noe annet. Men det har vært en fantastisk tid hvor jeg har fått stor tillit fra flere konserndirektører i linjen, deltatt i mange viktige prosesser for konsernet og jobbet tett sammen med Reidar Gjærum (kommunikasjonsdirektør i Equinor, red. anm.) som har vært en svært inspirerende leder, og forhåpentligvis har jeg lært litt av ham, sier han.

Norman har arbeidet for Equinor siden 2011, i Norge og Storbritannia, men har også vært kommunikasjonsrådgiver i Aker Solutions og PR-byråene Burson-Marsteller og Wara Consulting. I Equinor skal han erstatte Johannes Namstad Dobson som er ny kommunikasjonssjef i Sparebanken Vest.

- Har det vært et verdivalg å bytte ut olje og gass med Elkem?

- Equinor har en klar holdning til klima og bærekraft og selskapet har jobbet hardt og godt med dette. Jeg var selv kommunikasjonssjef for det nye forretningsområdet for fornybar energi og lavkarbonløsninger, og opplevde at dette var spørsmål konsernet tok på høyeste alvor. Det tror jeg også man ser når en ser nøye på alt det Equinor har fått til på dette området i det siste. Så det korte svaret på det, må bli nei, sier han.

- Ble det stadig vanskeligere å kommunisere olje og gass i det norske samfunnet?

- Det er alltid noen som mener det går for sent og andre mener kanskje det går for fort, som blant annet enkelte på investorsiden. I noen land er klima et stort tema, mens det for andre fortsatt handler om å skaffe seg tilgang på energi. For meg har det derfor vært viktig å se på helheten: At vi har en tydelig konsernstrategi, at selskapet beveger seg i riktig retning og så må vi gjøre vårt beste for å formidle dette internt og eksternt. Her føler jeg det har skjedd veldig mye og jeg er imponert over at et så stort selskap som Equinor klarer å bevege seg så raskt.

Norman starter i Elkem 1. februar og blir å finne ved hovedkontoret i Oslo. Der skal han rapportere til konserndirektør for finans. I Elkem vil han lede kommunikasjonsavdelingen, som har medarbeidere i Norge, Frankrike og Kina, og delta i konsernledelsens arbeid og møter.

- Vi ser frem til få Fredrik med på laget. Han bringer med seg en bred kompetanse og erfaring som blir verdifull i arbeidet med å videreutvikle Elkems kommunikasjon og myndighetskontakt i en spennende tid: Vi er tilbake på Oslo Børs og har en tydelig strategi som et mer spesialisert og globalt selskap, med stort potensial for vekst i en bærekraftig fremtid, sier Morten Viga, konserndirektør for finans i Elkem.

Elkem har også ansatt Hans Iver Odenrud som ansvarlig for eksternkommunikasjon. Odenrud kommer fra stillingen som finansjournalist og redaksjonssjef i Finansavisen.

- Elkems norske virksomhet bidrar til betydelige eksportinntekter og trygge arbeidsplasser, og produktporteføljen har et stort potensial for lønnsom vekst. Jeg har hatt fire fine og lærerike år i Finansavisen, har fått mange muligheter og mye tillit. Nå ser jeg frem til et nytt kapittel, sier Odenrud.

Odenrud har også erfaring fra E24, Dagens Næringsliv og digitalbyrået Peytz & Co. Han har en mastergrad i finans og strategisk ledelse fra Copenhagen Business School