Ferske tall fra omdømmeundersøkelsen til Sponsor Insight, som er gjennomført i september, viser at herrelandslaget opplever sin beste omdømmemåling noensinne.  Sterke resultater, med uavgjort både borte og hjemme mot «storebror» Sverige og et knepet 2-1 tap borte mot Spania, har gitt troen på fotballandslaget et realt løft.

Norge er fortsatt med i kampen om en plass i EM2020 og dagen før den tøffe Spania-kampen viser omdømmemålingen oppløftende resultater:

  • 61 prosent svarer at de er positive
  • 29 prosent er nøytrale
  • 10 prosent er negative  

Den nye omdømmemålingen gir nå en omdømmescore på 34 prosent så langt i år. Direktør kommunikasjon og samfunn i NFF, Svein Graff, sier den bekrefter styrkingen av omdømmet til herrelandslaget.

- Det er veldig gledelig med en klar vekst på alle områdene, og ikke minst omdømmeklatringen herrelandslaget opplever. Vi jobber målrettet med å bygge flere profiler på landslaget, de markerer seg i fotball-Europa og opplever fremgang på landslaget. Mot Spania er Ullevaal utsolgt, TV-tallene har vært knallsterke og spillerne er veldig gode ambassadører for norsk fotball, sier Graff til Kampanje.

På bunn for to år siden
I 2017 var tallet -17 prosent og det var en bunnotering. Siden har tallene gått oppover i takt med prestasjonene på banen.  I fjor var det på 17 prosent og i år altså 34 prosent. Det betyr en vekst på 51 prosent siden 2017. Aldri før har landslaget vært i nærheten av lignende tall siden målingene startet i 2012.

- Hvor tungt opplevde dere det for noen år siden da resultatene var på det laveste?

- Svake sportslige resultater er alltid blytungt fordi det påvirker interessen og omdømmet. Men det er livsfarlig å lene seg tilbake og vente på en sportslig opptur. Vi må jobbe hardt hver dag for å skape interesse og en omdømmekapital så vi står bedre rustet i dårlige tider, sier Graff. 

- Hvor sterk kobling er det mellom gode sportslige resultater for landslaget og godt fotballomdømme? 

- Det er en åpenbar sammenheng, men vi ser en vekst over tid også i perioder hvor resultatene har uteblitt. Det handler om å få fram profilene og hvordan de fremstår utenfor banen, billettpriser på Ullevaal og ulike publikumstiltak. Her har kommersiell avdeling jobbet veldig bra, sier han. 

Har jobbet med Zynk
Graff sier NFF har jobbet med blant andre Zynk med tanke på omdømme. 

-Vi gjennomførte en større omdømmeundersøkelse i regi av kommunikasjonsbyrået Zynk for noen år siden. Her ble det også pekt på viktige utviklingsområder og Zynk kom med konkrete innspill. Men utover det har vi gjort jobben selv, sier han. 

Kvinnelandslaget har hatt stabile gode tall i flere år, men også de opplever en økning fra 40 til 46 prosent i den siste målingen. Også NFF som organisasjon opplever en omdømmeboost. Målingene viser at NFF går fra en omdømmescore på -36 prosent høsten 2018 til 4 prosent i september 2019. En vekst på 40 prosent det siste året.

Opptur for kvinnelandslaget
Folks oppfatning av arbeidet med barne- og undomsfotball scorer også meget bra: 63 prosent er positive til NFFs arbeid med barne- og ungdomsfotball, 30 prosent nøytrale og kun 6 prosent er negative. Netto omdømme i september er 57 prosent , opp fra 41 prosent i januar i år.

Graff sier NFF ser resultater av at hele organisasjonen har bidratt til å synliggjøre NFFs omfattende arbeid som landets største særforbund.

- Vi har jobbet målrettet med proaktiv kommunikasjon de to siste årene, og vi har klart å omsette vår kommunikasjonsstrategi med konkrete tiltak i praksis. Omdømmeundersøkelsen er en bekreftelse på at vi det jobbes veldig godt i hele organisasjonen – fra barne- og ungdomsfotball til landslagene, sier Graff.

Undersøkelsen er representativ for Norges befolkning i henhold til kjønn, alder og bostedsregion. Det gjennomføres 4.000 intervjuer på årsbasis.