Geelmuyden Kiese-sjef Hans Geelmuyden utvider ledergruppen i Oslo med Marit Høvik Hartmann (50) som det PR-byrået kaller Chief Operating Officer i Norge.

Samtidig legger selskapet ned sin grafiske avdeling som teller opp mot ti stykker. 

- Vi har egentlig ikke noen god norsk oversettelse på denne tittelen. Noen kaller det viseadministrerende direktør og andre kaller det driftsansvarlig, men det synes jeg hører mer ut som noen som jobber i en fabrikk. Det som er viktig her er at Hans Geelmuyden fortsatt er øverste sjef også har jeg ansvaret for den daglige driften av prosjekter og kunder, sier Hartmann til Kampanje.

Hartmann tar dermed over det operative driftsansvaret i kommunikasjonsbyrået fra 1. september og rykker dermed opp i byrået der hun den siste tiden har vært partner og seniorrådgiver.

- Jeg stortrives i GK på grunn av mangfoldet av dyktige mennesker, og fordi samfunns-kommunikasjon og markedskommunikasjon spiller på samme lag. Jeg gleder meg til å bidra til god flyt i prosjekter og arbeidshverdag, til beste for både kolleger og kunder, sier hun.

- Så nå blir du daglig leder på Oslo-kontoret?

- Ja, men uten at vi bruker det begrepet. Det er Hans som er øverste sjef.

Hun sier noe av bakgrunnen for den nye stillingen er å frigjøre tid for Hans Geelmuyden.

- Hans er den med den høyeste utfaktureringsgraden og som er mest ute i markedet. Vi gjør dette for å frigjøre tiden til Hans for kundearbeid og strategisk utvikling, ved at jeg tar litt mer av den daglige driften, sier hun.

Kutter kostnader - legger ned designavdeling
Samtidig legger Geelmuyden Kiese ned avdelingen for grafisk design. Det var Dagens Næringsliv som først omtalte nedleggelsen.

- Vi har i dag vedtatt å legge ned tjenesteområdet grafisk design, fordi vi ikke klarer å levere de tjenestene med tilstrekkelig lønnsomhet, sier toppsjef Hans Geelmuyden.

- Er det en stor avdeling?

- Det er godt under ti stykker som har jobbet på dette fagområdet og la meg samtidig understreke at dette er veldig flinke designere, så det har ingenting med det å gjøre. Det er en voldsom overkapasitet i denne delen av markedet, og et stort prispress som gjør at vi ikke kan fortsette med denne tjenesten in-house. Vi skal fortsatt tilby tjenesten, men da i samarbeid med gode underleverandører, sier Geelmuyden. 

Det norske PR- og kommunikasjonsbyrået har vært gjennom et krevende år der selskapet gikk med et underskudd på 2,8 millioner kroner før skatt i 2018. Det var første gang PR-byrået gikk med underskudd på mange, mange år. 

Les også: Geelmuyden Kiese med underskudd for første gang på 17 år

- Da jeg tok over den daglige ledelsen i Norge for et år siden, hadde selskapet betydelige lønnsomhetsutfordringer. Nå skjerper vi lønnsomhetskravene og bruker ressursene bedre, sier han.

Geelmuyden legger til at de allerede ser effekten av lønnsomhetsarbeidet.

- Vi hadde et hyggelig overskudd i første halvår i 2019, sier han.

Kampanje har vært i kontakt med partner og fagansvarlig design, Øyvind Winge, som ikke ønsket å kommentere saken.

- Vi er ute i myra
Med Marit Høvik Hartmann som ny leder med ansvar for den daglig driften, er håpet å frigjøre mer tid til å være ute i markedet og hanke inn kunder. 

- Partnere i GK må være markedets beste strategiske kunderådgivere. Vi sitter ikke inne på kontoret. Vi er ute i myra, eller markedet om du vil. Da kan det i perioder oppstå ledelsesvakuum. En organisasjon med 86 mennesker har behov for mye ledelse for å prestere godt. Derfor går Marit inn i ledergruppen så vi blir tettere på driften fra time til time.

- Så nå blir det Marit som skal sende sjefen mer ut i krigen? 

- Det slipper hun. Sjefen har gode instinkter, sier han. 

Høvik Hartmann startet i Geelmuyden Kiese 1. januar 2018 som seniorrådgiver, og ble tatt opp som partner senere samme år. Hun har mer enn 20 års erfaring som rådgiver og leder i norske reklamebyråer, blant annet som tidligere administrerende direktør i McCann. 

- Marit er en erfaren leder og dreven organisator. Hun har høy tillit i organisasjonen, og lang byråerfaring. I GK er ledelse å få mennesker til å prestere sammen. Vi er på vei, sier Hans Geelmuyden.