Denne høsten blir Kampanje med bransjefolk dit de finner inspirasjon, motivasjon eller bare kobler av, i en ny spalte vi kaller Frisonen og i dag tar vi turen til Nesodden i Oslo. Der treffer vi seniorrådgiver Espen Vegard Dysvik Hagen i Geelmuyden Kiese (GK). Til vanlig jobber han med å skape effektive, kreative kampanjer for store norske merkenavn- På fritiden finner han roen ved å pusse på treklosser. Enten det er i skogen, på trikken eller på kafé.

- Jeg pusser der det er sosialt akseptabelt å pusse, sier han.

- Når og hvordan begynte du med dette?

- Jeg pusset min første kloss for ti år siden. Etter det har jeg ikke sett meg tilbake.

Vi møter Espen Vegard Dysvik Hagen i et skogholt like ved der han bor, adressen er Solnedgangen. På veien ser vi et kastanjetre som er felt, og bestemmer oss likegodt å spørre om Hagen ikke vil være med på kastanjetre-slang i ukas utgave av Frisonen:

- Hva får dette deg til å føle?

- Det er en avslappende hobby som gir ro i sjelen. Allikevel er det følelsen av å gjøre noe som tilsynelatende er helt uten mål og mening som er det beste med treklosspussing. Dette skal jo ikke bli til noe fornuftig! Veldig få praktiske bruksområder for en ferdigpusset trekloss. Det måtte være at den er fin og se på, samt god å holde på. Og når er egentlig en kloss ferdigpusset? Noen av klossene mine er flere år gamle, men jeg tar dem frem og pusser videre likevel. Dette er en hobby uten et definert ferdig produkt.

På et tidspunkt føler Hagen likevel at de er klare for å vises frem. Bildene av klossene kan da ses på Instagram-kontoen hans, @touchonwood.

- Hjelper ikke til i jobben
Hagen har mange klosser med seg, han forsvinner litt inn i seg selv der han danderer klossene på benken, tar seg tid til å kjenne på dem, stryker de fast med hånden, før han setter de fra seg.

- Treklosspussing hjelper ikke til i jobben min på noen som helst måte. Dette er en interesse jeg dyrker på privaten. Jeg tenker svært lite når jeg pusser. Bare på hvor treklossen ønsker at jeg skal pusse på den.

Han har heller ikke invitert sjefen, Hans Geelmuyden, inn i hobbyen.

- Men jeg tror absolutt Hans hadde likt å sette seg ned for å pusse litt på en god trekloss, smiler han.

- Er dette noe du har drømt om å gjøre på fulltid?

- Jeg drømmer selvfølgelig om en verden der vi alle kan pusse treklosser på fulltid. I det minste at jeg kunne fått lov til det. Det hadde dog overrasket meg hvis denne drømmen ble en realitet. Jeg trives for så vidt også godt med at jeg har en jobb å gå til og en familie som vil tilbringe tid sammen med meg. Jeg har også en mistanke om at man hadde blitt litt sær av å pusse treklosser.

Mental tilstand
Favoritt-treslaget er en eikestokk som skal være fra år 5.500 før Kristus.

- Ellers er de fleste frukttrær gode å pusse på. Jo hardere treet er, jo glattere blir finishen. Syrin er jo fantastisk, men det blir nesten litt for hardt. Det veier over dobbelt så mye som for eksempel gran.

Det er ikke en ressurskrevende hobby han har funnet seg. Alt man trenger er en sag, trekloss, slipepapir «og litt tålmodighet».

- Etter at jeg har saget treemnet til en form som jeg kan jobbe med, går jeg i gang med grovt sandpapir. Type korningsgrad 60. Så bytter jeg til stadig finere papir utover i prosessen. Til slutt kan jeg sitte der med våtslipepapir i 2500, men da er det vel egentlig mest en mental tilstand jeg vil oppnå. Særlig effekt har jo ikke så fint sandpapir.

- Behandler du klossene med olje eller lakk?

- Jeg behandler treklossene med olje til slutt. Lakk ville blitt altfor endelig. Da kunne jeg ikke tatt opp klossen igjen på et senere tidspunkt hvis jeg følte den trengte en justering.

Han regner med at dette er noe flere kommer til å få øynene opp for, og at pussing av treklosser kan komme på moten.

- Da kan vi vinke til hverandre kameratslig med sandpapiret vårt når vi pussende passerer hverandre på fortauet.

Kjenner du noen på jobben som har en morsom og annerledes hobby så tipse gjerne Eivor på eivor@fotofolk.no så kanskje blir det sjefen eller kollegaen som blir neste person ut Frisonen! Tidligere har vi vært med Altså-redaktør Marte Garmann på fjorden, redaksjonssjefen i DNB Nyheter, Thomas Strzelecki, på loftet der han blir DJ Feita fra Tveita, Discoverys pressesjef Hanne McBride i stallen og spilt flipperspill med teknisk produsent i VGTV, Bjørn Hellem.