På åpningsdagen til Arendalsuka var det duket for den store partilederdebatten som i år gikk av stabelen utendørs i Barbu Park rett utenfor Arendal sentrum. Der kunne partilederne fra de ni stortingspartiene møtes til det mange mener er den virkelige starten på valgkampen til årets kommunevalgkamp.

I tillegg var også Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) med i åpningen av den store partilederdebatten.  Debatten, som ble direktesendt på NRK1, ble fulgt med argusøyne av Kampanjes valgkampjury som sent mandag natt kåret Audun Lysbakken fra SV til kveldens vinner. Lysbakken ble belønnet med kveldens sterkeste femmer. 

- Rødgrønn side var best og vinneren med knepen margin ble Lysbakken tett fulgt av Une Bastholm og Jonas Gahr Støre, sier juryleder Terje Svabø i Kampanjes valgkampjury.   

Også MDGs Une Bastholm og APs Jonas Gahr Støre fikk terningkast fem av juryen. Den som skuffet mest blant opposisjonspartiene var ifølge Terje Svabø Trygve Slagsvold Vedum med  «en overraskende svak innsats av» og terningkast 3. 

Jurymedlem Morten Pettersen i Boldt PR mener Audun Lysbakken stod for kveldens replikk.

- Audun Lysbakken var svært godt forberedt. God på alle temaer han fikk sjansen til å delta i og stod også for kveldens replikk. «Hvis klimaet hadde vært en bank hadde dere reddet den for lengst», sier Pettersen.

Også Une Bastholm fra MDG gjorde det bra ifølge juryen.

- Overraskende offensiv. For to år siden sa vi at Bastholm var en politiker for fremtiden nå har hun tatt noen nye skritt og etablert seg som en skikkelig god politiker. Hun er rett og slett blitt en god debattant, sier Therese Manus, daglig leder i Kommunikasjonsforeningen.

- Lite samkjørte
Blant regjeringspartiene var det lite å rope hurra for.

- Borgelig side virker lite samkjørt og Erna Solberg kavet litt mer enn vanlig. Kjell Inge Ropstad var taperen, sier Svabø.

Skjalg Fjellheim, politisk redaktør i Nordlys mener likevel Solberg redder seg på rutinen. 

- Statsmannsaktig da hun avviste at ekstremisme og forsøk på terror mot muslimer er et ansvar alle norske borgere må bære i fellesskap, sier Fjellheim. 

Programleder for kvelden NRKs Fredrik Solvang åpnet debatten med en kort runde om skytingen på en moske i Bærum før det handlet om bompenger. Deretter gikk det slag i slag med klima, vei, distrikter og eiendomsskatt.

Kampanjes valgkampjury skal dagen før valget den 8. september kåre det partiet som juryen mener har gjennomført den beste valgkampen. Ett av kriteriene er partiledernes innsats i de store partilederdebattene.  

Her kan du se terningkastene til valgkampjuryen etter kveldens debatt.

Navn Parti Terningkast
Audun Lysbakken SV 5
Jonas Gahr Støre Ap 5
Une Bastholm MDG 5
Erna Solberg H 4
Trine Skei Grande Venstre 4
Trygve Slagsvold Vedum Sp 3
Bjørnar Moxnes  Rødt 3
Siv Jensen  Frp 3
Kjell Ingolf Ropstad  KrF 2
Trym Aarfløy FNB 1

Følg valgkampjuryen på #valgkampjury! Kom med innspill til juryen på Twitter og Facebook - husk hashtaggen.

- Mange krangler 
Denne gangen hadde også NRK forsøkt å fornye partilederdebatten ved å la seerne få lov til å stemme fram hvilke tema partilederne skal debattere på sine egne nettsider og det var Ap, Venstre, KrF og Rødt som fikk duellere på et av sine temaer mandag. 

- Vi fikk mange krangler og lite klargjøring. Vi fikk også en tydelig polarisering mellom venstre og høyresida på privatisering av velferd. Det kan seile opp som et dominamt tema i fortsettelse og kanskje bidra til dempe fokuset på bompenger, sier Pettersen.

Først ut var Ap-leder Jonas Gahr Støre som utfordret Frps Siv Jensen om profittfri helse- og omsorgstjenester.  Debutanten Kjell Ingolf Ropstad fra KrF var nestemann ut og han utfordret Gahr Støre til debatt om valgfrihet for familier. Norsk EØS-medlemsskap var temaet da Venstres Trine Skei Grande utfordret Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum, mens Bjørnar Moxnes fra Rødt utfordret statsminister Erna Solberg om velferdsprofitører.

Traff ikke med nettavstemming
Jannikke Hannevik
i Knowit og medlem av årets valgkampjury mener det «er det positivt at NRK ønsker å inkludere seerne», men gir allmennkringkasteren trekk for at tjenesten var vanskelig å finne frem til og lite informativ tekst.

- Det er en god tanke, men kanskje litt halvhjertet i gjennomføringen dersom målet er å skape engasjement. Med kun to alternativer å velge mellom, kan det også virke litt mer som en gimmick. Det kunne vært spennende å se utfallet om det var flere alternativer. Det ville nok også gjort at mange ville opplevd at de kunne påvirke resultatet i større grad, sier Havnevik.

Alle partiene fikk nemlig velge seg ut to ønsketema som seerne kunne stemme over.

- En svakhet ved nettsiden der avstemningen foregår, er at den laster ganske tregt. Dette gjør at man først får opp en newsfeed, før selve avstemningen dukker opp. Dette kan forvirre brukerne, og kombinert med lang lastetid, kan det føre til at folk klikker seg bort fra siden før de får stemt, sier Havnevik.

Les også: NRK fornyer partilederdebatten – lar publikum få bestemme

I Kampanjes valgkampjurye sitter juryleder Terje Svabø, de to politiske redaktørene i Vårt Land og Nordlys, Berit Aalborg og Skjalg Fjellheim, leder av Kommunikasjonsforeningen Therese Manus, PR-gründer og daglig leder av Boldt Morten Pettersen og strategisk rådgiver i Knowit, Jannikke Hannevik.