Talerlisten.no, som formidler foredragsholdere og konferansierer, omsatte for 12,6 millioner kroner i 2018. Det er en økning på 117 prosent - en god dobling - fra året før.
Selskapet ledes av Nils Apeland, som også driver kommunikasjonsbyrået Bedre Kommunikasjon.
- Har dere dobbelt så mange oppdrag?
- Ja, du kan si det sånn. Vi har bygget merkevaren, blitt mer etablert og ser nå at kundene kommer tilbake og booker flere foredragsholdere. Vi har også hjulpet foredragsholdere til å bli bedre slik at de kan ta en høyere pris, sier Apeland til Kampanje.
Fra 5000 til 100.000 kroner
Talerlisten teller nå 617 foredragsholdere, og én av dem er Kolonial.nos kommunikasjonsdirektør Louise Fuchs. Hun er blant foredragsholderne som dukker opp når man søker på teknologi, trender, kommunikasjon og ledelse.
- Jeg får mange oppdrag gjennom Talerlisten. De har vært med på å profesjonalisere og gjøre bransjen mer transparent, sier Louise Fuchs til Kampanje.
Hun anslår at hun gjør to-tre foredrag i måneden, og de aller fleste henvendelsene kommer gjennom Talerlisten.
- De er en proff partner når jeg skal finne nye oppdrag. Ettersom jeg har en jobb ved siden av, er det superviktig at oppdragene er relevante, både med tanke på hva jeg kan og hva kundene er ute etter.
- Du betaler provisjonen med glede?
- Ja, det gjør jeg!
Fra 5000 til 100.000 kroner
Snittprisen på foredragsholderne Talerlisten omsatte i fjor ligger på rundt 30.000 kroner ifølge Apeland. Talerlisten tar 20 prosent i provisjon per oppdrag.
- Vi har vokst mye og har et stort utvalg. Jeg er opptatt av at Talerlisten skal være som et supermarked. Vi skal ha både hummer, indrefilet, frosne reker og nudler. Noen kunder vil ha noe raskt og rimelig, andre skal ha noe eksklusivt av veldig høy kvalitet. Du skal finne begge deler hos oss. Vi har foredragsholdere fra 5000 kroner opp til 100.000 kroner, sier Apeland.
Man må for eksempel ut med en sekssifret sum for å sikre seg Morten T. Hansen, professor ved Berkeley og forfatter av boken «Great at Work», som gjør jobber i Norge noen ganger i året.
Nils Apeland selv står oppført med en startpris på 25.000 kroner.
- Hvordan setter dere prisen for en foredragsholder?
- Vi gjør det som regel i samråd med foredragsholderne. De fleste har jo en idé om hva de får, har fått og pleier å få, eller har lyst til å få. Senest i dag hadde jeg et møte med en foredragsholder hvor vi valgte å sette opp prisen, ettersom hun er blitt mer erfaren og etterspurt. Da bruker vi pris som et virkemiddel for å få de riktige oppdragene.
Trodde på heldigitalisering
- Garanterer dere for kvaliteten?
- Vi har holdt på i tre år, og fortsatt har alle kundene betalt for tjenesten. Men fordi vi har med mennesker å gjøre, er det vanskelig å sikre seg 100 prosent. Om noen ikke er helt fornøyd, finner vi som regel en løsning på det, sier Apeland og legger til at de jobber med en løsning hvor de garanterer for kvaliteten.
Vurderingene som legges igjen av foredragsholderne på Talerlisten.no er nesten utelukkende positive.
- Får man ikke lov til å legge igjen dårlige anmeldelser?
- Jo, men nordmenn kvier seg for å legge igjen dårlige vurderinger. Det ser vi. Det kan hende det er fordi vi er lite land og det handler om mennesker. I de tilfellene kundene ikke er fornøyde, er de litt tilbakeholdne med å skrive det offentlig.
Nettopp derfor bruker Apeland og de andre ansatte i Talerlisten tid på å snakke med kundene.
- En av de tingene som har overrasket meg etter at vi startet opp, er at vi gjør mye mer rådgivning enn jeg hadde forutsett. Jeg trodde dette ville bli heldigitalisert, men veldig mange vil ha praten og rådene. Det handler om at de som booker vil være sikre på at de har bestilt riktig til sitt behov.
Akkurat nå er det digitalisering, bærekraft, mangfold og inspirasjon som er de store trendene.
- Inspirasjonsforedrag går aldri av moten. Folk blir veldig fascinert av mennesker som har tøyd grensene sine, vunnet noe eller bygd opp noe.
Resultatet krymper
Samtidig som inntektene øker, øker også kostnadene til Talerlisten. Selskapet lønner tre stillinger, og også lønnskostnadene mer enn doblet seg i 2018.
Årsresultatet for 2018 ble 26.576 kroner, en solid nedgang fra 2017, da selskapet satt igjen med 172.000 kroner før skatt.
- Det koster å vokse og 2018 var vårt andre fulle driftsår. Vi har to ansatte på deltid og to på fulltid, med meg selv. Vi har investert mye i markedsføring, har flyttet til nye lokaler, installert Hubspot og rigget oss for vekst. Vi skal ha et høyere volum sånn at vi får bedre lønnsomhet, men markedet er så stort, så det er mye å gå på.
Apeland minner om at Talerlisten ble startet opp av han selv og en gruppe studenter i 2016, etter at han fikk ideen på en café i Tromsø, inspirert av Tripadvisor.
- Kona mi sender fortsatt fakturaer, så vi har hatt en gründerstart. Vi er veldig forsiktige og prøver oss frem.
- Hvor lander dere i 2019?
- Det blir bedre i år enn i fjor. Det er tøft å doble hvert år, det er det ikke sikkert vi klarer, men vi har god fart. Det blir vårt beste år.
Nils Apelands selskap Bedre Kommunikasjon AS er hovedeier i Talerlisten med ca. 82 prosent. Andre eiere er blant andre Sarah Emilie Mørch, og Kristian Bye gjennom selskapet Staal AS.
Kommentér