Valgkampen har de siste ukene handlet utelukkende om én sak og det er bompenger. Godt hjulpet av fremgangen til protestpartier som «Folkeaksjonen nei til bompenger» (FNB) har saken satt fullstendig dagsorden i medier og i den politiske debatten. Så der flyktningkrisen og innvandring var den store saken ved lokalvalget i 2015 er det i år bompenge. Det sier Kampanjes Valgkampjury som følger valgkampen tett frem til dagen før valget da Kampanje skal kåre det partiet som har gjennomført den aller beste valgkampen ved fylkes- og kommunevalget 2019.

- Det er bompenger som definerer fullstendig hele den politiske dagsorden og det er vel også et tankekors for dette landet. Men saken engasjerer utrolig bredt og splitter nærmest velgermassen i to, sier kommunikasjonsrådgiver Terje Svabø som også er leder av Kampanjes Valgkampjuryen.

- Ut før ferien
Saken er så alvorlig at Fremskrittspartiet (Frp)denne uken lanserte en krisepakke der partiet listet opp seks bompenge-krav som skal tas opp i forhandlingene med de andre regjeringspartiene. Så langt har Frps liste over bompenge-krav imidlertid blitt møtt av en iskald skulder fra blant annet regjeringskollega Venstre og bydd på store kommunikasjonsutfordringer for særlig Frp.  Nå mener Kampanjes Valgkampjury at saken har så mye sprengkraft og er så vanskelig at det går mot et brudd i regjeringssamarbeidet mellom Høyre, Venstre, KrF og Fremskrittspartiet.

- Det er mer sannsynlig enn det motsatte at de går ut av regjeringen før fellesferien. Frp er ute før ferien, sier daglig leder og partner i PR- og kommunikasjonsbyrået Boldt, Morten Pettersen.

Følg valgkampjuryen på #valgkampjury! Kom med innspill til juryen på Twitter og Facebook - husk hashtaggen.

Bompenge-krise:

Landsstyret i Frp holdt denne uken et ekstraordinært møte om bompenger. Her Siv Jensen (hvit kåpe) og Sylvi Listhaug ankommer det mange omtaler som et krisemøte. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Han får støtte av juryleder Terje Svabø som mener saken illustrerer at regjeringsprosjektet til statsminister Erna Solberg «er for bredt».

- Ernas prosjekt altfor bredt. Det er for stor avstand mellom KrF og Venstre på den ene siden og Frp på den andre. Vi ser begynnelsen på slutten. Dette går bare ikke og spesielt ordbruken som nå benyttes viser hvor langt partiene står fra hverandre. Frp har i tillegg et enormt forklaringsproblem overfor velgerne, sier Svabø.

Politisk redaktør i Vårt Land, Berit Aalborg mener Frps dobbeltkommunikasjon i spørsmålet om bompenger nå er i ferd med å avkle partiet.

- Samferdselsminister Jon Georg Dale og partileder og finansminister Siv Jensen sier at de ikke skal endre noen ting av det som står Granavolden-erklæring, men landsstyret har akkurat gitt de en rekke punkter der de krever akkurat det. Denne gangen ser det ut som dobbeltkommunikasjonen deres har brutt sammen. Forklaringsmodellen deres er brutt ned og det er første gang de ser at velgerne ikke tror på forklaringene deres, se bare på de siste meningsmålingene, sier politisk redaktør i Vårt Land, Berit Aalborg.  

Bompenger over hele landet
På en nasjonal måling publisert på NRK tidligere denne uken kommer det blant annet frem at Miljøpartiet de Grønne har vokst seg større enn Frp. Samtidig nærmer bompengelistene seg oppslutningen til Siv Jensens regjeringsparti på nasjonal basis. Bompengepengesaken står knallsterkt i hele landet.

- Bompenger er det altoverskyggende spørsmålet i Tromsø og spenningsmomentet nå er hvordan Frp håndterer bompengesaken. Klarer Siv Jensen å holde troppene samlet og bli i regjeringen, eller har vi sett begynnelsen på slutten for Frp som regjeringsparti. Bompenger kan være en god sak for Frp å gå på, det er ved siden av innvandring den viktigste saken Frp har hatt sakseierskap til. Det er nå i ferd med å glippe, og det har ikke overraskende utløst desperasjon i partiet, sier politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim som også er del av Kampanjes Valgkampjury.

- Beste saken å gå på
Kampanjes Valgkampjury vurderer blant annet partienes innsats i valgkampen basert på en rekke kriterier hvorav to av dem går på «Tydelighet og konsekvens i budskap» og et annet går på «forståelig og klart språk». Morten Pettersen mener nettet er i ferd med å snøre seg sammen for Frp kommunikasjonsfaglig i bompenge-saken.

- Internt i regjeringen er premisset for at andre partier skal være med på veiutbyggingen, at man også får klima- og miljøpakker på bompenger. Det har vært den årlige trade off’en. Men så kommer man i en situasjon der innkasseringen for disse veiene er tatt, også sitter du igjen med bompakkene. Frp klarer ikke å krysse den broen kommunikasjonsfaglig for velgerne sine, sier han.

- Hva tjener de på å gå ut av regjering?

- Frps velgere, i hvert fall mange av dem, responderer helt annerledes på at de går ut, enn det kommentatorene i Oslo-mediene skriver. For Frp-velgerne vil dette være å lytte til grasrota og ta konsekvensen av det de oppfatter som en helt motsatt politikk av det Frp står for, sier Pettersen.

- Jeg får legge til at det nok er en del i kommentariatet som også ser det, skyter Aalborg inn. 

- Burde ikke Frp ventet til etter valget med å gå ut av regjeringen?

- Nei, det er nå partiet kan hente ut gevinsten og konsekvensen av å stå utenfor. Det er krise for dem å være en del av en regjering som innfører bompenger flere steder.  Nå kan de gå ut å si at vi gikk på bompengesaken, sier Aalborg.  

- Bompengesaken er den beste saken de kan gå ut på, sier Pettersen.

MDG overtar ledertrøya 
Valgkampjuryen som i starten av valgkampen holdt en knapp på Senterpartiet, peker samtidig på et nytt parti som er i ferd med å overta ledertrøya i Kampanje valgkampkåring.  

- Vi var enige om at det var Senterpartiet sist, men i dag ville jeg delt ut prisen til MDG og jeg er veldig spent på den neste Oslo-målingen.  Den kan få 20 prosent i Oslo, sier Terje Svabø.

Vinnere av Kampanjes valgkampkåring de siste 20 årene:

2017: SV

2015: Kristelig Folkeparti

2013: Arbeiderpartiet

2011: Høyre

2009: Høyre

2007: Fremskrittspartiet

2005: Arbeiderpartiet

2003: SV

2001: Ingen vinner kåret

1999: Fremskrittspartiet

1997: Kristelig Folkeparti

1995: Arbeiderpartiet