«Folkeaksjonen nei til bompenger» (FNB) er i voldsom medvind og ifølge en helt ny meningsmåling er partiet blitt det største partiet i Bergen. Partiet fortsetter å stjele velgere fra både Høyre og Arbeiderpartiet og lederen av Kampanjes valgkampjury mener det nå er snakk om et jordskjelv i partilandskapet i Norge.

Dagen før valget 9. september kårer han partiet som har gjennomført den beste valgkampen i årets kommunevalg sammen med resten av Kampanjes valgkampjuryen.

- Vi kan stå foran en partipolitisk revolusjon i Norge. En omveltning uten sidestykke i moderne norsk, politisk historie. Den partipolitiske eliten får nå betale for at åpenbart for få etablerte partier har øret til bakken, sier Terje Svabø.

- Misnøyen vokser
Han sier dette etter å ha sett den siste meningsmålingen fra Bergen som viser at motstanderne av bomringene nå er byens største parti.

- Bergen er ikke alene, i en rekke andre byer vokser misnøyen som ild i tørt gress. De etablerte partiene må nå handle mer enn raskt for å slukke brannen eller er det allerede for sent? Både Arbeiderpartiet og LO er på banen med alternative forslag om veiprising; men forstår folk hva de innebærer? Samferdselsminister Jon Georg Dale fra Fremskrittspartiet ser sitt parti bli minimalisert. Kampen mot bompenger var jo FrPs fanesak, men hvor er det blitt av fanen, spør Svabø.

Med seg i juryen har Terje Svabø fått med seg folk fra både PR-bransjen, mediehusene og de digitale miljøene. Ny i årets jury er blant annet strategisk rådgiver i Knowit, Jannikke Hannevik, som følger utviklingen i Bergen og på Vestlandet tett.

Følg valgkampjuryen på #valgkampjury! Kom med innspill til juryen på Twitter og Facebook - husk hashtaggen.

Tjener på Facebook-protester
Hun sier partiet FNB bruker tilsynelatende lite penger på annonsering, men får god nytte av all medieomtalen og kommentarfeltene, men også fra kanaler som Facebook.

- Den høye delingsfrekvensen av bompengerelatertesaker i sosiale medier som følge av grasrotopprøret har gjort at FNB ikke har behøvd å prioritere bruk av midler på annonsering. Vi vet at grupper på Facebook er viktige fordi det her deles saker, bilder og kommentarer som bidrar til å hausse opp stemningen. Vi ser at det popper opp flere og flere grupper mot bompenger og at disse er i rask vekst. For eksempel er halvparten av gruppemedlemmene til gruppen «NOK ER NOK» kommet i løpet av de siste 30 dagene, sier Jannikke Hannevik.

Les også: Klare til å kåre den beste valgkampen: - Skulle vi delt ut prisen i dag, er det en klar vinner

- Aktive grupper er best practise
Dermed peker hun også på en trend som kan komme til å spille en avgjørende rolle ved lokalvalget i år.

- Facebook har generelt meldt om et sterkere strategisk fokus på grupper framover, og flere og flere merkevarer oppretter grupper for å holde på et community. Facebooks algoritme vil derfor fremme innhold fra grupper i folks feed. Aktive grupper er sånn sett best practice for å oppnå vid rekkevidde i kommunikasjon, sier hun.

Hun mener partiet er på en topp nå.

- Det er verdt å legge til at de surfer på en ekstrem bølgetopp akkurat nå, som er perfekt timet. Fremskrittspartiet sliter med regjeringsslitasje og negative resultater i fanesaker som antall bomstasjoner. Det er jo primært skuffede FrP-stemmer som skifter til FNB, sier hun.

- All time high på Google
Hun viser også til annet digitalt utviklingstrekk knyttet til protestpartiene.

- Et annet interessant trekk er økningen i Google-søk på ordet bompenger de siste årene, med en all time high akkurat nå. Etter at bompengeaksjonen har spredt seg til Østlandet de siste par ukene, vil nok tallet stige ytterligere, sier hun.

Hun får støtte av Terje Svabø som mener Bergens-fenomenet fort kan spre seg videre i landet.  

- Det er bare dager til de nye og mange bomstasjonene er på plass i Oslo. Hvordan vil oslofolk reagere når regningene dukker opp i mailboksen bare uker før valget i september? De etablerte partiene har bare noen få måneder på seg, sier Svabø.

Trender på Google:

Aldri har det vært søkt mer på bompenger på Google enn akkurat nå, viser en opptelling fra teknologibyrået Knowit.