Forrige uke ble «Folkeaksjonen nei til mer bompenger» (FNB) målt til å være det største partiet i Bergen. På veien frem til sjokkmålingen i Bergen, har det ferske partiet fått mye drahjelp fra medieomtale og bruk av sosiale medier. Da Kampanje snakket med årets valgkampjury, sa blant annet jurymedlem og strategisk rådgiver i Knowit, Jannikke Hannevik, at FNB bruker lite penger på annonsering.
Les mer: Bompengepartiet herjer i sosiale medier: - Vi kan stå foran en partipolitisk revolusjon
Det kan Trym Aafløy bekrefte. Lederen for FNB i Bergen har vært både høyt og lavt i norsk media den siste tiden, men han fremholder at alt kommunikasjonsarbeidet de gjør er dugnadsbasert. De har ingen planer om å endre på det med det første.
- Vi bruker ingen penger på annonsering, og vi har ikke planlagt å kjøpe en eneste annonse. Vi får egentlig all den omtalen vi kunne ønske oss og mer til fordi vi har et interessant budskap. Vi er jo et fenomen, sier Aafløy til Kampanje.
Det som begynte med et grasrotoppgjør er nå et politisk parti som organiseres fra Stavanger, med lokallag i Rogaland, Oslo, Viken, Vestfold og Telemark og Troms og Finnmark.
Skal være gjest i Lørdagsrevyen
Aafløy, som selv har en bachelorgrad i markedskommunikasjon fra Handelshøyskolen BI, mener de ikke trenger noen kommunikasjonsstrategi.
- Den kommer av seg selv. Denne uken hadde vi ikke tenkt å gjøre noe med media. Likevel har jeg allerede hatt fire forespørsler siden søndag og på lørdag skal jeg være gjest i Lørdagsrevyen. Dette er ikke noe vi planlegger. Det kommer som en følge av at vi har et folkelig budskap, som står i kontrast til karrierepolitikerne. Vi har en folkelighet, vi snakker fra levra og har klare og enkle budskap.
- Kan det minne litt om Trump?
- Nei, vi vil overhodet ikke sammenlignes med Trump. Alt den mannen gjør er negativt. Du kan heller sammenligne oss med Obama. Han vant etter sigende sine valg etter innsats på sosiale medier. Vi lager vår egen strategi og den virker. Vi er jordnære og vi har et klart budskap, som vi formidler på Facebook, men nå også på twitter og instagram. Dette er et grasrotoppgjør, og folk som leser om budskapet vårt identifiserer seg med oss, fordi vi skriver det folk føler, sier han.
Aafløy mener at ingen kunne ha forutsett den farten partiet har fått inn mot kommunevalget, gjennom medieomtale og aktivitet på sosiale medier. Han mener det har vært formidabelt.
- Vi har en appell, og det er mange som er enige med oss. Dette er ikke populistisk fra vår side, vi sier det vi mener. Vi tilpasser oss ikke noen opinion, og det er derfor folk vil oppleve at om vi kommer i valgte posisjoner, så vil vi faktisk føre den politikken som vi har sagt vi vil føre. Det er en god oppskrift, sier han.
- Alle kan kjøpe en annonse
Tall som Kampanje har fått fra Retriever, viser at bompengedebatten har fått god plass i norske aviser. I mai måned har FNB blitt omtalt i 851 oppslag, mens selve bompengedebatten er omtalt i over 4.000 artikler. Ifølge analysesjef i Retriever, Guro Lindebjerg, er dette omtrent dobbelt så mye som i foregående måneder.
- Det er helt tydelig at bompenger er et tema som engasjerer det norske folk, og det ser ut til at debatten ikke vil legge seg med det første. Det er medier i Hordaland og Rogaland som har publisert flest oppslag knyttet til bompengedebatten den siste måneden. Dette er også fylkene hvor FNB har størst oppslutning, og hvor engasjementet har vært aller størst, sier hun til Kampanje.
Sammenlignet med tilsvarende tall fra april, nærmer bompengesaken seg nivåene til en av omtalevinnerne så langt i år. Vindkraft var ved slutten av april omtalt 6.000 ganger, og er med det allerede langt forbi et annet miljøord, nemlig «klimastreik», som er brukt i nesten 2.500 medieoppslag så langt i år.
Aafløy mener medieomtalen er en legitimerende suksessfaktor.
- Det er ikke noen hemmelighet at redaksjonell omtale har en mye høyere sannhetsgehalt og troverdighet hos leserne enn annonser. En annonse er noe alle kan kjøpe, og du vil se at spesielt de store partiene vil pøse på med store og små annonser i mediene, særlig i august og september. Det er sånn de kjøper seg medieplass for å fremføre sine budskap som ikke er kvalitetssikret av journalister. Alt det vi får på trykk er det journalister som har skrevet. Vi er i den situasjonen at vi får veldig mye tv-omtale også, og det er en ærlig måte for oss å nå ut på, mener Flaabø.
Får drahjelp i sosiale medier
I sosiale medier får partiet også god drahjelp, og på Facebook har FNB fått skikkelig fotfeste. Det er nå en rekke sider og grupper under banneret «Folkeaksjonen nei til mer bompenger» på Facebook, med flere tusen følgere og medlemmer.
Blant de største er Bergenspartiet sitt, med rett i overkant av 31.000 følgere. I tillegg har siden for lokallaget Viken over 16.000 medlemmer. Samarbeidssiden fra Oslo, «Ja til miljøet, nei til bompenger», har i skrivende stund 50.000 følgere. De er for øvrig ikke en offisiell del av FNB-partiet.
Men FNB fikk nylig også sin egen Oslo-side, og på en knapp måneds tid har den allerede fått 6.700 følgere. Det gjør at Facebook-siden deres nå er større enn sidene til KrF Oslo, Venstre Oslo og SV Oslo. De puster også Rødt i ryggen, som har syv tusen følgere.
- Facebook-aktivitet og medieomtalen henger tett sammen
Mediekordinator i FNB Oslo, Elisabeth Velle Andersen, forteller at Facebook-aktiviteten og medieomtalen henger tett sammen. Hun har også en mediebakgrunn, som film- og tv-produsent.
- Vi opplevde å få over tusen nye likerklikk på bare én dag. Vi får ofte mye oppmerksomhet på sosiale medier når det har vært et innslag på tv, enten om oss, eller FNB i Bergen. Da strømmer det til med nye folk, som finner frem til siden, og i tillegg er medlemene våre ofte flinke til å dele. Da når vi igjen ut til deres venner og bekjente. Vi regner også med at det blir flere når de nye bommene trer i kraft, sier hun til Kampanje.
Førstkommende helg innføres det nemlig flere bomstasjoner og endret takstsystem for bilister i Oslo og Akershus. Med det nye systemet blir det lavere pris per passering enn i dag, men det blir flere passeringer per biltur. Dette innebærer at flere bilturer i Oslo blir belastet med bompenger. Det vil FNB markere.
- Det kan være det kommer et større rush. Vi skal markere oss på stand flere plasser i byen, og være ute blant folk, avslutter hun.
Kommentér