PR-byrået Zynk hadde fra 2014 til 2017 ansvaret for rådgivningstjenester innen krise og beredskapsarbeid, samt strategisk og politisk rådgivning hos Flytoget. I høst utlyste Flytoget en ny anbudsrunde ett år etter at avtalen med Zynk utløp.

- I den senere tid har vi innsett at behovet for ekstern bistand vil øke og vi søker dermed bredere ut i markedet etter gode samarbeidspartnere, sa administrasjonssjef i Flytoget, Åge Pedersen, til Kampanje i september.  

Han fremholdt at de var fornøyd med arbeidet Zynk hadde levert. Likevel fikk ikke PR-byrået fornyet tillit etter anbudskonkurransen i høst, det var nemlig Kruse Larsen som stakk av med avtalen som ble signert i oktober. 

- Flytoget er et av Norges aller mest interessante selskaper. Alle i Kruse Larsen er faste og ytterst fornøyde kunder av Flytoget, så vi er veldig glade for at de vil jobbe med oss også. Vi har allerede kommet godt i gang med samarbeidet, og har mange spennende utfordringer i vente. Vi har solgt oss inn med vårt kundefokus, skreddersydde arbeid og selvsagt den brede erfaringen på samfunnskontakt, strategisk kommunikasjon, politikk og mediehåndtering som finnes i Kruse Larsen, forteller daglig leder og partner i Kruse Larsen, Jan-Erik Larsen, til Kampanje.

Avtalen ble inngått i oktober, men omfanget er ikke spesifisert. Verdien skal ligge under terskelverdi på 4,1 millioner kroner, og varigheten er på to år med mulighet for tre års forlegnesle med ett år av gangen. 

- Ærlige og redelige konkurranser
Daglig leder i Zynk, Anniken Hauglie Jebsen, synes det er synd at de ikke vant frem i anbudskonkurransen, men understreker at slik er byrålivet. 

- Det er ærlige og redelige konkurranser, og av og til må man se seg slått av andre konkurrenter. Samferdselssektoren er en bransje vi har mye kunnskap om og som vi har jobbet mye med opp gjennom årene, forteller hun til Kampanje.

Samtidig som Kruse Larsen landet Flytoget vant derimot Zynk en annen kontrakt innen transportsektoren som potensielt kan bli mer lukrativ. Det statseide selskapet Norske Tog, som eier og forvalter tog-materiell for utleie til togselskaper i Norge, har nemlig inngått avtaler om PR-bistand med Zynk og Burson Marsteller. 

- Veldig spennende kunde
- Jeg kan bekrefte at vi har vunnet en rammeavtale med Norske Tog som vi synes er veldig hyggelig, og det er en veldig spennende kunde å få jobbe med. Vi deltar i en del offentlige anbud, og vi ser på det å jobbe mot offentlig sektor som et viktig satsingsområde for oss, sier Jebsen. 

- Er dere fornøyde med togbyttet?

- Ja, vi synes Norske Tog er en veldig interessant og spennende kunde som vi ser frem til å bli kjent med og jobbe med i flere år, svarer Jebsen. 

Verdien på avtalen skal ligge på 28 millioner kroner, og strekker seg over fem år med mulighet for fire års forlengelse med to år av gangen. Avtalen inkluderer også kommunikasjonstjenester. Der skal Redink, Uniform og Fete typer bistå med utarbeidelse av informasjons- og markedsmateriell. Uniform har forøvrig vært Norske Togs kommunikasjonsbyrå etter at selskapet ble skilt ut fra NSB etter jernbanereformen i 2017.