Navn: Stian Arnesen

Alder: 38

Stilling: Nordisk kommunikasjonsdirekør i Danske Bank. 

Aktuell: Økokrim i Danmark har tatt ut formell siktelse mot Danske Bank, som anklages for hvitvasking av milliarder av kroner.

- Hvitvaskingsskandalen har utvilsomt vært krevende for alle som jobber i Danske Bank. Hva har vært det verste?

- Det mest krevende rent kommunikasjonsmessig var utvilsomt da det ble stilt spørsmålstegn ved våre store partnerskapsavtaler på grunn av saken i mediene. Desto bedre selvsagt og noen uker etterpå kunne bekrefte at den ble fornyet.

- Er veien kort til PR-byrået for å få gode krisekommunikasjonsråd når slike kriser inntreffer?

- Kanskje for mange bedrifter, men for oss har den i denne saken vært kortere til gode og dyktige kollegaer på tvers av konsernet. Saken har testet våre evner til å samarbeide innad og kan vel sånn sett gå under: Aldri så galt osv.

- Hva spiser og drikker du julaften?

- En av få kvelder i året der det er akevitt i glasset - gjerne i blank utgave og i Varg Veums ånd. På tallerkenen ligger det en klassisk ribbe.

- Hva var det morsomste som skjedde i medie- og kommunikasjonsåret 2017?

- 2018-kalenderen er påskrevet bokstavene outrert med caps lock og utropstegn. Hadde gleden av å bivåne Per Sandberg-seansen under Arendalsuken, samtidig som knapt noen del av kongeriket ikke er preget av «Ex on the beach». Tror kombinasjonen Arendalsuken on the beach oppsummerer året godt.

- Du får lov til å forfatte ett av forslagene i Trine Skei Grandes kommende stortingsmelding om mediebransjen, som blir førende for mediepolitikken i lang tid fremover. Hva skriver du?

- Som motvekt til klikk- og seertallene til det vi nordmenn egentlig er opptatt av, så tar jeg frem journalisten i meg: Høytlesning av næringslivsnyheter i grunnskolen hver morgen og obligatorisk parallell-lytting til Dax18-lytting samtidig som man er på Snap og Facebook.

- Rema 1000 har fått mye oppmerksomhet for sin smarthus-reklame i år. Dropper du hele taleassistenten eller gleder du deg til å begynne å snakke til kaffemaskinen og stereoen?

- Min bror lever av å informere folket fra «NRKs sandkasse for teknologi og medier» og har sørget for at det siden julen 2016 har vært mulig å si «Hey Google» og få svar hjemme hos oss. Dog har den vel ikke slitt ut i stemmebåndene...

- 2018 har vært et politisk stormfullt år. Hvilken politiker får din kommunikasjonspris og hvem får den ikke?

- Knut Arild Hareide viser hvor tynn linjen mellom genialitet og utenforskap er. Siden historien skrives av seierherrene, så går førsteprisen til Kjell Ingolf Ropstad. Er ikke like sikker på Språkrådets førstepris til skjebnelandsmøte som årets nyord, men jeg stoler på fagfolk.

- Hvilken tv-serie ble du hekta på og hvilken hekta du deg av i 2018?

- «Bodyguard» var av et overkommelig omfang og ble rundet raskt nylig, og så har vel et noe hektisk 2018 gjort at det er en relativt stor catch up å gjøre på «House of Cards».

- Hvordan har radiovanene dine endret seg i år og fikk du noen nye lyttervaner i år?

- Radiovanene har vel de siste årene vært forbeholdt bilen i all hovedsak og den har taklet overgangen fint, men 2018 ble vel - dog noe utrendy sent  - en pick up på Podcasts for min del.

- Er det morsomt og folkelig eller helt upassende av VG å spørre Hadia Tajik om hun fikk snøret i bånn første kvelden med sin nye kjæreste?

- Ikke morsomt, hverken før, eller etter MeToo. Snørekommentarer er forbeholdt Sportfiskerklubben - men det har vel alle rundt det bordet også innsett for lengst. 

-  Hvilket bilde på kamerarullen på mobilen din oppsummerer 2018 best?

 - Det er litt for mange screendumps av ulike mediesaker der inne vi gjerne skulle vært for uten, så det blir bildet fra en samling der vi kunne legge tvilen Estland-saken skapte rundt Akademikeravtalen død foran 1.000 ansatte.

Fornyet avtale:

Hvitvaskingssaken har satt Danske Bank under et voldsomt press. En liten gledsstund kom da konsernsjefen Trond F. Mellingsæter sikret den viktige akademikeravtalen for banken. Foto: Privat.