Maskinlæring og kunstig intelligens brer om seg i det etablerte næringslivet og særlig i konsulent- og advokatbransjen jobbes det nå mye med digitalisering av ulike jobbprosesser. Men også PR-byråene har kastet seg på den nye intelligens-bølgen og både Trigger og Zynk har vært ute og snakket om sine nye produkter innefor maskinlæring, stordatabehandling og kunstig intelligens. 

Les også: Ena Pinjo blir Zynks nye dataanalytiker

I dag kan også First House-sjefen, Per Høiby, fortelle om sin satsing der PR-byrået ser på mulighetene ved bruk av maskinlæring i sitt analysearbeid.

Høiby sier til Kampanje at First House i flere år har «arbeidet med utviklingen av en digital analytiker».

- Vi har kommet langt i et prosjekt hvor vi ved bruk av kunstig intelligens og maskinlæring kan digitalisere analysemetodikken vår. Vi har rett og slett utviklet en digital analytiker med First House-kompetanse, sier administrerende direktør Per Høiby.

Les også: Store endringer i Trigger - Preben Carlsen starter nytt selskap

- Vil tjene pengene på en annen måte
Høiby har allerede vært ute og presentert satsingen på et større IBM-seminar, men sier til Kampanje at det enn så lenge ikke er snakk om noen stor lansering.

- Vi må forberede oss på at vi i fremtiden vil arbeide annerledes og smartere og at vi kommer til å tjene penger på en annen måte, sier Høiby.

Teknologien han tar i bruk for sin nye «digitale assistent» er basert på IBM Watson som kan tilby raskere og bedre analyser av politiske beslutningsprosesser, trender, initiativ og holdninger i ulike målgrupper. Målet er at rådgiverne i selskapet kan frigjøre tid som heller kan brukes til å utvikle de beste strategiene for kundene.

- Dette er innovasjon for oss – og noe kundene våre vil nyte godt av i fremtiden, sier Høiby.

Utvikler selv
Han presiserer at First House nå jobber med å overføre sin analysekompetanse og metodikk til den digitale løsningen.

- Vi har kommet langt og holder nå på å lære opp den digitale assistenten til å bli stadig mer treffsikker i sine analyser. Vi har allerede tatt løsningen i bruk, men foreløpig kun som innspill til de manuelle analysene vi selv gjør, sier han.

Høiby sier han jobber tett med prosjektet selv men at utviklingen og arbeidet med den digitale assistenten gjøres i Vardegruppen, et selskap First House kjøpte tidligere i år og som har tjenestetilbud innfor blant annet management consulting, IT og kunstig intelligens, design og rekruttering. Det er avdelingen innenfor IT og kunstig intelligens eller såkalt Develops som jobber med den nye digitale assistenten.

- Ønsker First House lykke til:

Daglig leder i Zynk, Anniken Haugen Jebsen, sier det blir spennende å se hva First Houses digitale assistent vil tilføre bransjen og faget. - Vi ønsker selvsagt First House lykke til med deres nysatsing, sier hun.

- En naturlig utvikling
Hos konkurrenten Zynk sier daglig leder Anniken Haugen Jebsen at PR-byrået «tok i bruk stordataverktøyet Q-ball for halvannet år siden» og at hun ikke er overrasket over at flere andre PR-byråer tenker i samme retning

- Vi gjorde dette for å styrke oss ytterligere innen analyse. Vi var tidlig ute og har siden det også inngått et samarbeid med Enin AS, som bruker maskinlæring og kunstig intelligens for å analysere hvem som eier ulike posisjoner i samfunnet eller i et marked. Dette lanserte vi på Arendalsuka i år. At andre byråer nå utforsker hvilke muligheter som ligger i å ta i bruk stordata, kunstig intelligens og automatisering av prosesser er en naturlig utvikling, sier hun.

Hun sier det blir «spennende å se hva First Houses digitale assistent [vil] tilføre bransjen og faget.»

- Det fremstår litt uklart hvordan den skal fungere når den blir ferdig utviklet. Vår erfaring er at stordata og kunstig intelligens må fungere i kombinasjon med rådgivernes samfunns- og bransjeinnsikt. Først da får du unike perspektiver og råd å dele med kunden. Men vi ønsker selvsagt First House lykke til med deres nysatsing, sier hun.

- Konkurranse skjerper oss 
Hun mener det er viktig enkeltbyråer går i bresjen for å utvikle faget og det som tilbys kundene.

- Det er dessuten godt med konkurranse også innen dette feltet. Det skjerper oss, og gjør oss enda sikrere på at alle grepene vi har tatt for å utvikle nye analysetjenester etter at vi tok i bruk Q-Ball er riktig bruk av tid og penger, sier Haugen Jebsen.