Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS trekkes frem som Norges beste pressetalsperson i Aalunds PR-barometer for 2018, der de har sett nærmere på  mediehåndteringen til norske næringslivsaktører.

«Han har forståelse for behovet vi har, som journalister, og hva vi er ute etter, og har masse erfaring i bransjen», sier en av respondentene.

«Han får man svar hos. Han svarer kjapt», sier en annen.

Knut Morten Johansen svarer kjapt også når Kampanje tar kontakt.

- Det er veldig hyggelig, humrer han når han blir fortalt hva det gjelder.

- Gir hele havet
Det er ikke første gang den erfarne informasjonssjefen i SAS topper listen, men han ser ingen grunn til å slå seg selv på brystet av den grunn.

- Det er mange, mange i Norges land som er bedre på kommunikasjon enn meg. Men når man representerer et selskap som SAS, som har stor interesse i det norske samfunnet, så er det en sann glede å få anledning til å være talsmann på vegne av selskapet og alle de ansatte.

SAS' informasjonssjef mener noe av trikset er å gi journalistene mer enn de ber om.

- Jeg har en regel for meg selv, og det er at dersom en journalist spør om et glass vann, så kan han få hele havet. Det gir en mulighet til å gi substans til saken, samtidig som det kan ligge noe der til flere positive saker på et senere tidspunkt. Det er en gjensidig interesse av å skape flere gode oppslag som har leser- og seerinteresse.

126 journalister har svart på undersøkelsen. De har fått anledning til å peke på den ene pressetalspersonen de synes er aller best til mediehåndtering. Spørsmålet er uhjulpet. Det er menn som trekkes frem, og særlig fra luftfartsbransjen. De øvrige navnene kommer fra finans, olje, transport og hotellnæringen.

Her er hele topplisten:

1. Knut Morten Johansen, SAS

2. Lasse Sandaker-Nielsen, Norwegian

3. Bård Glad Pedersen, Equinor

3. Even Westerveld, DNB

4. Joachim Westher Andersen, Avinor

4. Petter Stordalen, Nordic Choice Hotels

4. John Eckhoff, Posten Norge

Har jobbet 40 år i SAS
Knut Morten Johansen har 40 år bak seg i SAS, de siste ti som informasjonssjef. Han har altså vært med på både oppturer og nedturer, ikke minst i 2012 da selskapet stod på randen av konkurs.

- Rent kommunikasjonsfaglig, er det mer spennende å være informasjonssjef i krisetider enn når det går bra?

- Det høres litt merkelig ut, men det er faktisk veldig spennende å stå i de krevende oppgavene. Det trenger ikke bety at det er hyggelig. Jeg har et postulat som går på at skal man ha et godt forhold til journalister i solskinn, må man også stå i regnvær og gjøre seg tilgjengelig når det temaene kan være ubehagelige.

De siste årene har stadig flere av henvendelsene handlet om bærekraft.

- Det har blitt et nytt trykk rundt det, og det har sammenheng med at SAS har satt ambisiøse mål, og blant annet gått til innkjøp av nye fly til 52 milliarder kroner og investerer i biodrivstoff. Innen 2030 skal tilsvarende mengder som all innenriks flytrafikk med SAS i Skandinavia gå på biodrivstoff.

Berømmer norsk presse
- Nå har norske journalister vurdert din innsats. Hvordan vil du vurdere journalistenes innsats?

- Den synes jeg er veldig god. Man merker jo at tempoet har økt, og i den sammenheng så ønsker man å hegne om de journalistene og den delen av pressen som har en kvalitet.

Johansen har merket seg en utvikling der norske medier har blitt mindre tabloide og mer ansvarlige.

- I en verden med sosiale medier og mer eller mindre «fake news», er det en utvikling man har grunn til å berømme norsk presse for.