Torsdag kommer boken om maktkampen i Arbeiderpartiet, «Alle skal ned», som er skrevet av VG-journalistene Marie Melgård og Lars Joakim Skarvøy. «Da Arbeiderpartiet ikke trodde det kunne bli verre, ble det akkurat det. Mye verre. Personkonflikter, maktkamp, metoo og et knusende valgresultat ble et mareritt for Arbeiderpartiet», lyder Kagge Forlags forhåndsomtale av boken om partiet som brått og overraskende er nær regjeringsmakt igjen.

I boka er det satt av et helt kapittel til relasjonen mellom Ap-nestleder Hadia Tajik og den profilerte kommunikasjonsrådgiveren Svein Tore Bergestuen, som var hennes politiske rådgiver i ett år, før arbeidsforholdet brått tok slutt. Den offisielle linjen fra Ap var at Bergestuen ønsket å jobbe med andre ting. Bergestuen la på sin side aldri skjul på at de ikke fikk samarbeidet til å fungere.

Ifølge boka skal Tajik i starten ha vært klar på at Bergestuen var en viktig støttespiller som kunne fylle de rollene hun selv var dårlig på, som å «drikke øl med gutta» og drive nettverksbygging. Men boka beskriver at relasjonen mellom de to etter hvert endret seg utover våren 2016.

«Nær umulig arbeidssituasjon»
Journalistene hevder Tajik blant annet skal ha klaget over at Bergestuen ikke overholdt tidsfrister og kom for sent til møter.

«Tajik klaget over at Bergestuen ikke leverte tekstutkast i tide, noen ganger ikke i det hele tatt, at han ofte kunne komme for sent til møter og overta dagsorden på møtet med historier fra livet sitt. Tajik mente Bergestuen ofte forlot møter i arbeidstiden for å pleie sosiale relasjoner, og at han var svak politisk og uvillig til å lære. Kritiske tilbakemeldinger ble i økende grad tatt imot med sarkasme. Kort og godt mente hun at han verken forsto rollen sin, fylte den eller tok imot veiledning for å bli bedre.»

Bergestuen skal ifølge boka ment at Hadia Tajik behandlet ham dårlig, og skal ha vært i løpende dialog med Hans Kristian Amundsen om dette. I boka beskrives dette slik;

«Han mente Tajik behandlet ham dårlig, på grensen til trakasserende. Hun latterliggjorde ham foran andre, ingenting han foreslo var bra nok, hun kunne ignorere ham, late som han var luft, være sur og tverr. Han mente det var en nær umulig arbeidssituasjon, og han ville slutte om ting ikke ble bedre.»

Vil ikke kommentere
I september 2016 valgte Bergestuen å si opp rådgiverjobben for Tajik, og ifølge boka skal Tajik ha ment at han ikke egnet seg for videre jobb i partiet.

Svein Tore Bergestuen har blitt forelagt påstandene i boka, men ønsker ikke å kommentere dem overfor Kampanje.

- Kommer du til å lese boka?

- Ja.

Kampanje har også vært i kontakt med Hadia Tajiks nåværende rådgiver Halvard Hølleland, som forteller at Tajik ikke ønsker å kommentere saken. Ifølge Ap-rådgiveren har ikke Tajik fått innsyn i påstandene som fremsettes i boka i forkant av lanseringen.

- Som vi skriver i forordet, har vi hatt samtaler med alle tre i partiledelsen. Det inkluderer Hadia Tajik. Men hverken hun eller andre i partiledelsen har fått boken til gjennomlesning før publisering, skriver journalist og forfatter Lars Joakim Skarvøy i en tekstmelding til Kampanje.

Saken fortsetter etter bildet.

Taus: Hadia Tajik har ikke svart på spørsmålene fra Kampanje som er sendt til hennes rådgiver Halvard Hølleland. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix.

Tror Ap forholder seg taus til boka
Ketil Raknes
, som var statssekretær under Jens Stoltenbergs rødgrønne regime, rådgiver og spindoktor for SV, sa til Kampanje i går at han tror Ap vil forsøke å møte VG-duoens bok med mest mulig taushet. 

- Jeg er ganske sikker på at Ap har bestemt seg for i minst mulig grad kommentere og stille til debatter knyttet til boken, og nå er Ap heldig fordi Hareide overskygger alle andre dagsordener i norsk politikk. Forfatterne bak boken er litt uheldig med timingen for lanseringen. Det finnes ingenting annet interessant i norsk politikk neste måned enn landsmøtet til KrF – Listhaug er heldig, mens regjeringen er ekstremt uheldig, sa han til Kampanje.

Les mer: Tidligere spindoktor: - Listhaug-bok er farligst (abo.)