Gullkorn omtales gjerne som NM i PR og går som regel av stabelen i oktober.

Men i år blir det ikke noe festkveld for PR-bransjen. Ifølge bransjeforeningen Komms egen hjemmeside er årets konkurranse avlyst.

- Fornuftig med fot i bakken
Styreleder i Komm og daglig leder i MSL Group, Rolf Ellingsen Aaneland, forteller at Gullkorn ikke nedlegges, men settes på pause av praktiske årsaker.

- Vi ser nå på Komm sin rolle og organisering. Vi har et ønske om å samle bransjen, og da er det fornuftig å ta en fot i bakken og diskutere hvordan vi kan gjøre det. Vi er en liten frivillig gjeng fra byråene som drifter dette, og det gjør at vi velger å prioritere innsatsen der fremfor konkurransen, sier Aaneland.

Han forteller at Komms medlemmer er inneforstått med valget, og at de ikke har fått noen reaksjoner.

Første gang konkurransen gikk av stabelen var i 2007. Da ble 24 arbeider sendt inn.

- Har ikke kuppet konkurransen
I 2017 viste reklamebyråene at de mer eller mindre har tatt over det som én gang var PR-bransjens festkveld.

Da tok We Are Live storeslem og vant i fire kategorier. I tillegg tok JCP med seg to priser og Anorak og Try kunne også glede seg over hvert sitt Gullkorn. Ingen rene PR-byråer hentet hjem pris.

Les mer: We Are Live tar innersvingen på PR-konkurrenter

I 2016 var det kun ett PR-byrå, Burson Marsteller, som gikk til topps i konkurransen under kategorien «måling og evaluering». Try og Dinamo ble kveldens store vinnere med to priser hver, mens JCP tok hjem én.  

- Reklamebyråene har jo gjort det godt i Gullkorn de siste årene. Har de kuppet konkurransen?

- Jeg vil ikke si at de har kuppet konkurransen, det blir feil premiss. Det er et faktum at PR-faget ikke er noe som utelukkende eies av PR-byråene. Det er riktig at vi har slitt med å løfte frem de tradisjonelle PR-disiplinene i Gullkorn, særlig innen virksomhetskommunikasjon. Det er åpenbart at vi som bransje ønsker å ha en pris som får med det aspektet, men det er ikke til forkleinelse at de kreative byråene gjør det godt, for det er vel fortjent, svarer Aaneland før han fortsetter:

- Verken Gullkorn eller de andre prisene er forbeholdt det ene eller andre byrået. PR-byråer leverer reklame og reklamebyråer leverer PR. Norske PR-byråer gjør det dessuten veldig sterkt i internasjonale konkurranser, som Sabre og European Excellence Awards, hvor Norge er i en klasse for seg på PR-kvalitet. Selv om vi setter Gullkorn på pause tror jeg ikke det blir tomt i premiehyllene til norske PR-byråer.