PR-byrået Niche kunne i 2017 skilte med et resultat før skatt på nesten 2,3 millioner kroner, noe som er det beste resultatet siden Magnus Rønningen startet forretningen i 2011.

Den tidligere journalisten og Alfa-redaktøren tok samme året ut en beskjeden lønn på 491.000 kroner, sammenlignet med 2016 da han hevet i overkant av én million kroner.

I en e-post til Kampanje skriver Rønningen følgende om rekordresultatet:

- Tja, høyere omsetning, mindre lønn og bedre drift, men først og fremst har jeg fått jobbe med dyktige og inspirerende kunder, som på toppen av det hele har vist seg å være lønnsomme.

Niche opplevde også en omsetningsøkning fra året før, med snaue 5,3 millioner kroner i 2017 mot 4,5 millioner kroner i 2016. I 2016 hadde Niche et negativt resultat før skatt på 123.000 kroner.

Satser på forlagsbransjen
Magnus Rønningen er eier og eneste ansatt i Niche. Nå trapper han derimot ned PR-driften for å satse fullt på forlagsbransjen. Han vil fortsatt jobbe med noen kunder og prosjekter, men da i samråd med Petter Stordalens nyoppstartede PR-byrå, Storm Communications

- Siden jeg i større og større grad fokuserer på forlagsvirksomheten, har jeg hatt behov for å finne en samarbeidspartner som kan hjelpe meg med å ivareta behovene til mine PR-kunder. Storm er etter min mening det dyktigste og mest innovative kommunikasjonsmiljøet i Norge, og det var derfor helt naturlig for meg å ta kontakt med dem. De aller fleste av mine kunder er nå tatt over av Storm. Fornøyde kunder i trygge hender, skriver Rønningen. 

Byråleder i Storm Communications, Marius Parmann, forteller at samarbeidet med Niche begynte for flere år siden med noen enkeltprosjekter. Han mener de utfyller hverandre på en bra måte.

- Magnus Rønningen har vært med i PR-gamet lenge og bidrar inn på enkeltkunder med sin positive energi, kreativitet og gjennomføringskraft, sier han om sin samarbeidspartner.

Flytter hjem fra Spania
Etter det Rønningen beskriver som «fem fantastiske år med hjemmekontor i Jerez de la Frontera», pakker han nå bagen og tar med seg familien hjem igjen til Norge, for å være nærmere forlagsvirksomheten.

- Grunnen til at jeg har flyttet hjem til Norge etter flere år i Spania, er for å ha fullt fokus på å bygge opp forfatterne i stallen vår. Selv om det har vært et rekordår for Niche, var det et enkelt valg: Å drive forlag er den morsomste jobben jeg har hatt.

Og samarbeidet med hotell-millionæren Stordalen stopper ikke med PR-arbeid, de er nemlig partnere i flere av forlagene Rønningen nå vil bruke tiden sin på.

Han er blant annet inne på eiersiden i Pilar, Capitana og Armada forlag sammen med Jonas Forsang, Jørn Lier Horst og Petter Stordalen. De to sistnevnte forlagene ble stiftet i 2018.

- Forlagsvirksomheten har hatt en voldsom ekspansjon det siste året, etter at Petter kom inn på eiersiden, skriver Rønningen. 

- Bokbransjen er under hardt press
I stallen har de tre forlagene forfattere som Tom Egeland, Eystein Hanssen, Hedvig Montgomery og Skam-regissør Julie Andem.

- Vi legger 5-årsplaner for hvert forfatterskap, slik er det lettere å ta de riktige valgene. Siden vi kun jobber med et fåtall forfattere, har vi muligheten til å gi tettere og mer langsiktig oppfølging, noe som har gitt umiddelbare resultater på boksalget. Jeg har aldri opplevd et produkt hvor pressedekning til de grader konverterer salg, så det er veldig motiverende å jobbe i bokbransjen.

- Hva er grunnen til at du satser på forlagsvirksomhet nå?

- Vi kommer inn som en ny aktør med litt annerledes tanker i en gammel og tradisjonsrik bransje, dominert av få og satte aktører. Bokbransjen er under hardt press, men nettopp derfor ser vi store muligheter, og har som overbyggende mål å nå ut til nye generasjoner lesere. Det å få omsette ideer, teser, tanker, liv og fantasier til bøker som beriker livene til folk gir mening.