Torgeir Eikstad Micaelsen (39) selger sitt eget rådgivningsselskap Aktiver til kommunikasjonskonsernet Try for å være med på reklamekonsernets nye PR-satsing.

- Jeg går fra å være majoritetseier i mitt eget selskap til å bli en minioritetseier, sier Torgeir Micaelsen til Kampanje. 

Det var i våres at det ble kjent at Try i større grad vil utfordre kommunikasjons- og konsulenthusene gjennom en ny byråsatsing under ledelse av Sindre Beyer

Les også: GK-partner slutter - skal starte opp byrå for Try

- Da Sindre ringte meg og fortalte at de skulle starte noe som lignet så mye på Aktiver og med full tyngde fra hele Try-systemet, ble det for vanskelig for meg å takke nei. Nå selger jeg rett og slett Aktiver til Try og tar med meg alle kundene mine dit, fortsetter Micaelsen.

Den tidligere Ap-politikeren har lang erfaring fra politikken med over ti år på Stortinget både som leder av finanskomiteen og som helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet. Men i fjor høst ga han seg i politikken og startet på en ny karrierevei som gründer. 

- Det som skjedde etter i fjor høst var at jeg startet et eget rådgivningselskap som skulle bistå i hovedsak teknologiselskaper i møte med offentlig sektor eller regulerte markedet, sier han.

Trivdes som gründer
Han sier han trivdes med gründertilværelsen og at planen aldri var å selge eller starte opp i kommunikasjonsbransjen selv om det ikke manglet på tilbud fra PR-byråene da han bestemte seg for å slutte i politikken.

- Det å prøve seg som gründer er noe jeg vil anbefale alle å gjøre. For min del har det vært både gøy og lønnsomt å starte opp noe eget, sier han.

- Men årlige turer til Cannes fristet til slutt mer?

- Nei, det ville jeg ikke si. Det handlet om å kunne kombinere en ganske allsidig arbeidskapasitet og tung forståelse av det norske samfunnet med topp kompetanse på teknologi og kanskje Norges beste kreative miljø, i hvert fall sier ryktene det,  sier Micaelsen.

Etter et svært dårlig valgresultat i fjor for Arbeiderpartiet, ble det også klart at Micaelsens politiske ambisjoner ble vanskelige å oppnå.

- Jeg sluttet helt frivillig ettersom jeg ikke var 100 prosent motivert for å stå på videre. Jeg hadde gjort det meste innen politikken uten å være statsråd, sier han.

Sindre Beyer mener Micaelsen er noe så sjeldent som en «ung tungvekter».

- Micaelsen har vært leder av finanskomiteen på Stortinget, helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet og er fortsatt under 40 år, sier han.

- Det blir Apt-modellen
Den nye byråsatsingen til Try-konsernet vil telle rundt syv ansatte ved oppstart og Micaelsen går sammen med Bård Hammervold og Sindre Beyer inn som partnere i selskapet. Try vil være største aksjonær i PR- og rådgivningsbyrået med totalt rundt 80 prosent av selskapet. 

- Det blir mer Apt-modellen enn Pol-modellen, sier Beyer.

- Hva betaler dere for Aktiver?

- Det blir et bytteforhold og ikke nødvendigvis et oppgjør med kontanter. Det er det vi ønsker å si om dette.

Try Råd blir det femte selskapet i Try-konsernet og skal være et konsulent- og rådgivningsselskap som skal konkurrere på oppdrag som ligger utenfor reklame.

- Vi skal konkurrere mot konsulentselskapene og PR-byråene samtidig som vi spiller på alle kreftene som ligger i Try-systemet. I Try-miljøet er det i dag over 70 svært gode digitale holder og det er i kombinasjonen teknologi, kreativitet og samfunnsforståelse at de beste jobbene skapes for kundene, sier han.

- Så nå har dere sett dere lei på at GK har spist seg inn på reklamemarkedet og vil ta et jafs av PR-markedet?

- Akkurat som Hans Geelmuyden lenge har tatt seg inn på reklamemarkedet, har vi gått inn i andre markeder enn reklame. Vi skal være et spisst rådgivningsmiljø men i et system som har mange disipliner. Vi skal ta en større del av konsulentmarkedet.

- Hva stor blir omsetningen til Try Råd?

- Vi håper å være et mellomstort byrå i løpet av to år.

Vil ikke fly i gangene på Stortinget
Selv om Beyer nå henter inn en person med tung politisk erfaring sier de to at det nye byrået «ikke skal være et miljø med veldig mange eks-politikere».

- Jeg tror fremtidens posisjoner og styrking av merkevare vil handle mer om kreative uttak og ny teknologi og mindre om å fly i gangene på Stortinget, sier Torgeir Micaelsen.

- Men det er en fordel å kunne det også. Utfordringen er at hvis du bare tilbyr myndighetskontakt, så anbefaler du bare det. Vi vil være mer opptatt av et bredt tilbud av løsninger enten det er myndighetskontakt eller teknologisk innovasjon,  sier Beyer.

- Dere har begge fortid fra Arbeiderpartiet, er drømmen å hjelpe partiet til regjeringsmakt?

- Arbeiderpartiet har aldri vært en stor kunde av Try. De har kjøpt noen tjenester, men har de siste årene gjort veldig mye selv. Det ville vært hyggelig om de valgte oss som partner foran kommunevalget neste år, men dette har vi et veldig avslappet forhold til.

- Men dere bidrar heller for Ap enn Høyre?

- I dag er Arbeiderpartiet allerede en kunde av Try og da kan ikke vi jobbe konkurrerende kunder. Men hadde det vært sånn at vi bare ønsket å jobbe med Arbeiderpartiet, så hadde vi vel heller blitt værende i partiet, sier Beyer.