Onsdag formiddag ble en litt annerledes kamp spilt på Ekebergsletta. Med statsminister Erna Solberg på sidelinjen som lagleder møtte næringslivstopper fra blant annet Tine, Mills, DNB, Orkla og Norgesgruppen, et stjernespekket lag av tidligere toppidrettsutøvere, artister og politikere på finalebanen. 

Samlingen av deler fra norsk næringsliv er et initiativ fra Orkla om en felles mobilisering for FNs bærekraftsmål. «Bærekraftskampen», som gjentatte ganger ble omtalt som «Norway Cups aller viktigste kamp» av arrangørene, hadde som mål å skape blest rundt bærekraftsmålene.

Les også: Orkla-topp avviser at «bærekraft» bare er buzzord: - Det er bra for lommeboka (abonnement)

Lagleder for næingslivstoppene, statsminister Erna Solberg, mener Norway Cup er en god ramme for å drive PR for bærekraft. Statsministeren sier dette til Kampanje:

- Norway Cup bruker selv bærekraftmålene, og de blir litt ekstra tankegods ved siden av sportsgleden ellers her. Det (kampen, red.anm.) er også en viktig symbolsk handling som viser at næringslivet er med på laget, og at de slåss for å gjennomføre bærekraftsmålene. Uten de klarer vi ikke å nå målene, og nettopp derfor er det viktig å engasjere næringsliv over hele verden. Jeg synes norske bedrifter er godt i gang, sier Solberg til Kampanje.

Se intervju med statsministeren her:

 

Ble konfrontert med Sandbergs Iran-tur
Etter kampen strømmet journalister fra de største mediehusene til statsministeren, og da var temaet noe helt annet; nemlig den omdiskuterte Iran-turen til fiskeriminister Per Sandberg. At medier som TV 2, NRK, Dagbladet og VG benytter anledningen til å konfrontere statsministeren med statsrådens regelbrudd. Til Kampanje sier Solberg at hun regnet med spørsmål fra pressen om Sandbergs mye omtalte ferietur.

- Jeg regnet med at dette ville bli aktuelt ut fra den diskusjonen som har vært tidligere, så det tror jeg er helt greit. Jeg synes også det er greit å få sagt at ja, Per Sandberg har gjort en feil ved at han ikke rapporterte reisen, og utover det så mener jeg at det har vært mye feilaktige spekulasjoner i Norges forhold til Iran basert på dette. Det synes jeg er feil, det har vært viktig for Norge å stå tydelig på at vi mener at Iran følger opp den avtalen vi har, sier Solberg til Kampanje.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Konfrontert:

Mediene var mer interessert i Per Sandbergs nylige Iran-tur enn bærekraft da de møtte Erna Solberg på Ekebergsletta. Foto: Tobias Fredø.

- Ikke utenkelig at det vil få oppmerksomhet
På spørsmål om PR-stuntet vil ha noe effekt, svarer Erna Solberg at all oppmerksomhet bidrar.

- Alt som skaper oppmerksomhet rundt bærekraftsmålene bidrar til å skape en bevegelse. De som har vært her og spilt fotball for bærekraft, har jo forpliktet seg til å jobbe med de i egen bedrift, sier hun til Kampanje.

Ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, stilte også på dagens kamp. Han har tro på at PR-stuntet har effekt på målgruppen barn og unge.

- Det er vel kanskje lite sannsynlig at publikum ikke vil bli blendet av stjernene som spiller på banen, men jeg tror det vil avhenge av hvor flinke man har vært til å informere på forhånd. Jeg regner med, og håper, at arrangørene gjør jobben sin her, sier han til Kampanje.

- En dråpe i det store informasjonshavet
- Målet er å «skape blest om bærekraftsmålene», tror du man får til det med denne kampen?

- Nei, altså, dette blir jo en liten dråpe i det store informasjonshavet. Kampen er ikke noen bærebjelke i informasjonen om bærekraft, men på Norway Cup vil man jo treffe en målgruppe som kanskje ellers ikke er så interessert i bærekraft, nemlig barn og unge.

- Det er ikke mye annet som skjer på Ekebergsletta på denne tiden, så da er det jo ikke utenkelig at man vil få en del oppmerksomhet. Jeg har fått mange spørsmål om kampen av folk jeg ikke kjenner, så folk kjenner i det minste til at kampen skal finne sted, sier Stavrum

Etter det Kampanje forstår, var det få tilskuere som fikk med seg at kampen egentlig handlet om bærekraft, selv om det med jevne mellomrom ble annonsert fra speakere at «kampen setter fokus på FNs bærekraftsmål».

Se hva publikum svarte når vi spurte hva de forbinder med bærekraft, og om de vet hvorfor Erna Solberg er på Norway Cup!

 

En målfattig affære
I sviende solstek fikk tre halvfulle tribuner med seg den tidvise underholdende kampen der artisten Gaute Ormåsen mistet leggbeskytteren, tidligere basketballproff Marco Elsafadi pådro seg gult kort for å kaste ballen med hendene inn i mål og Erna Solberg mistet oversikten da hun satte 12 spillere på banen.

Selv om FN har 17 bærekraftsmål, ble det en målfattig affære på finalebanen. Det endte med 1-0 til kjendislaget etter at næringslivslaget fikk annullert sitt eneste mål som ble dømt som hands.

Disse spilte i «bærekraftskampen»:    

Næringslivslaget

Lagleder: Erna Solberg

Hovedspillere:

 • Peter A. Ruzicka (Orkla)
 • Runar Hollevik (NorgesGruppen)
 • Hanne Refsholt (Tine)
 • Geir Inge Stokke (Coop)
 • Odd Arild Grefstad (Storebrand)
  Mette Fossum (REMA)
 • Leif Arne Jensen (PWC)
 • Knut K. Heje (Mills)
 • Ingjerd Blekeli Spiten (DNB)
 • Vidar Nysæther (Jotun)
 • Ulrike Holm (DNV-GL)

 Norway Cup-laget

Lagleder: Hege Riise

Spillere:

 • Guro Pettersen – keeper
 • Erik Mykland
 • Roar Strand
 • Ronny Johnsen
 • Daniel André Tande
 • Susann Goksør
 • Emil Midtbø Sundal
 • Carl Godager Kaas
 • Gaute Ormåsen
 • Johnny Brenna
 • Otto Robsahm
 • Trude Dybendahl
 • Stortingspresident Tone Trøen
 • Bjørn Maaseide
 • Emil Hegle Svendsen
 • Gunnar Stavrum
 • Heine Totland
 • Marco Elsafadi