Syv kvinner og tre menn som brenner for å hjelpe andre er alle nominerte til «Årets Ladejarl»-pris for 2018. Prisen blir delt ut på Lade Gaard i Trondheim den 11. september klokken 11.00.

- Det er mange dyktige mennesker som fortjener å bli Årets Ladejarl 2018. Jeg blir inspirert og rørt over alle de nominerte enkeltmenneskene som motvirker likegyldighet og står opp for det de brenner for, sier Odd Reitan.

En av dem som er nominert er Tale Maria Krohn Engvik som står bak Snapchat-profilen «Helsesista» der hun har fått 40.000 følgere, primært mellom 13-19 år, hvor følgerne kan stille spørsmål om seksualitet, angst, familieforhold osv. på en enkel og ufarlig måte. Hennes mål er å øke den psykiske helsen til norsk ungdom.

- Jeg velger å bruke sosiale medier til noe virkelig meningsfullt, viktig og positivt. Noen har beskrevet internett og sosiale medier som en fest i den mørkeste, skumleste bakgaten midt på natten. Alle de voksne har dratt fra festen, og barn og unge er igjen alene. Da vil jeg være der sammen med dem, tenker jeg, sier Krohn Engvik om bakgrunnen for at hun er nominert.

I fjor gikk Årets Ladejarl til Ada Sofie Austegard for sitt arbeid med å gi ofre, pårørende og etterlatte bedre rettigheter og økt politisk fokus på vold og overgrep mot barn. Hedersbetegnelsen Årets Ladejarl og to millioner kroner gis i år ut for syvende gang.

- Det blir vanskelig å velge i år også. Juryen vurderer nå de ulike menneskene som har vist vilje til å mobilisere tiltak for andre, som belyser saker de tror på og har mot til å ta tak der mange føler seg utilstrekkelige. Årets topp-ti har sterke resultater hvor noen nærmest har revolusjonert egne yrker med ny teknologi og engasjert andre gjennom verdibasert ledelse, sier Odd Reitan.

Årets Ladejarl skiller seg ut ved at den gis til et enkeltmenneske, ikke til en organisasjon eller prosjekt og de nominerte er dokumentarfilmskaper, Deeyah Khan, langrennsløper Marit Bjørgen, ungdomsveileder Mohamed Fariss, marinebiolog og haventusiast Pia Ve Dahlen, grunnlegger av Aktiv mot Kreft Helle Aanesen, skateboardpappa Petter Hatlem, snapchatter Tale Maria «Helsesista» Krohn Engvik, programleder Petter Nyquist, generalsekretær for hjelpeorganisasjonen Dråpen i Havet Trude Jacobsen og operasjonsleder for Dark Room Hilde Reikrås,

Juryen består av Kristin Krohn Devold, Lars G. Norheim, Solfrid Flateby, Marvin Wiseth, Atle Vårvik og Odd Reitan. De vurderer nå årets topp ti og velger hvem som fortjener heder og ære samt to millioner kroner.