I forrige uke kom de to tidligere SV-politikerne Ketil Raknes og Bård Vegar Solhjell ut med boka «Jakta på makta» der forfatterne deler på sine aller beste lobbytips og til prisen av hva det koster å være ti minutter hos First House.

Les også: Gir lobby-tips for «prisen av ti minutter hos First House»

Les også: - Et helt klassisk PR-triks og det må de få lov til å gjøre

Boken kom ut bare dager før starten av det mange kaller Norges største lobbyarena og møteplass, Arendalsuka, og First House lot ikke sjansen gå fra seg. PR-byrået arrangerte mandag en direkteinnspilling av en podkast om Arendal og hvordan man best skal manøvrere under dette norgesmesterskapet i påvirkning.

- Det er ikke så lett å komme i kontakt i med folk i ledende posisjoner, men kanskje ikke legge seg så tidlig som man ellers ville gjort og stå opp enda tidligere, sier First House-partner og tidligere statsekretær Ole Berget

Han sammenligner Arendalsuka med en annen type festival.

- Arendal er litt som musikkfestival. Det er gøy også når det ikke er konserter, sier Berget.

- Godtebutikk for seksåringer
Tilstede i Arendal finner en alt fra politikere, næringsliv, interesseorganisasjoner, medier og kommunikasjonsfolk og antall tilreisende har vokst år etter år med fjorårets besøkstall på 70.000 som en foreløpig topp.

- Jeg føler meg som jeg er seks år og befinner meg i en godtebutikk der terskelen for å ta kontakt er uendelig lav. Men Arendalsuka er ikke viktig fordi beslutninger fattes, men fordi interesse vekkes, sier tidligere kringkastingssjef, næringslivsleder og politiker, John G. Bernander, som er en av deltakerne under årets festival.

Men hva er de gamle ringrevenes beste tips for å komme kontakt med makta? Og hvordan bør man best gå frem for å fremme sin sak eller påvirke en politiker.

Se Bernander, First House-partner Ole Berget, Gambit-rådgiver André R. Kolve og IKT-direktør Heidi Austlid dele sine beste lobby-tips i denne reportasjen fra brygga i Arendal.

- Bruk seminarene 
Men hva mener forfatteren av boka «Jakta på makta», Ketil Raknes, er den beste fremgangsmåten?

- Har du noen tips til de som ønsker å påvirke politikerne der? 

Det første jeg ville sagt da, er at hvis du begynner å tenke på Arendalsuka nå, så er du for sen. Du må begynne strategiarbeidet i god tid før. Det å nå gjennom, handler om å bestemme seg for hvem det er man trenger å bli kjent med, og hvem du trenger å bygge relasjoner til for å få gjennom den saken du er opptatt av. Og det er man nødt til å tenke på i forkant av Arendalsuka. 

- Hva gjør man så? 

Videre bør du se på hvilke seminarer som er viktige i forhold til de temaene saken din opptar, og hvilke mennesker som skal dit. Bruk gjerne seminararenaen som en mulighet til å bygge relasjoner, og bruk helst denne relasjonen til å få et møte i etterkant av Arendalsuka. Man må huske på at denne uka er svært hektisk, så det handler kort og greit bare om å bygge relasjon og introdusere deg og din sak. Sørg for at du har forberedt argumentene godt nok slik at du er interessant å høre på. Grunnregelen i nettverksregelen heter «hva har du å gi?» Du må gi først før folk gir deg noe tilbake, sier Raknes.

Travel:

Mange benyttet sjansen til å hilse på lederen av Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, under åpningen av Arendalsuka. Men hvordan skal man best gå frem for å møte en politiker på Norges største lobbyarena. Foto: Eivor Eriksen.

Årets Arendal-snakkiser
Noen av de store temaene på årets arrangement er ifølge de Kampanje snakket med digitalisering, klima og miljø, fornybar energi og ny teknologi. Men den største snakkisen under Arendalsuka første dag var nok den dramatiske ministeravgangen til Per Sandberg og om Sandberg kom til å stille opp til avtalt tid i festivalprogrammet.

Sandberg skal blant annet delta i sesjon i regi av Gambit tirsdag ettermiddag.

- Kommer Sandberg, André Kolve?

- Jeg håper det.