Gårsdagens pressekonferanse med Per Sandberg og Bahareh Letnes samlet store deler av Presse-Norge. Mange hadde store forventninger til møtet, som Sandberg på forhånd hadde varslet ville bli et oppgjør med pressen, men der de også skulle få svar på «alt de ville ha svar på».

Slik ble det ikke. Etter mye forvirring om hvor og når pressekonferansen skulle avholdes, ble det gjennom PR-byrået Gambit Hill & Knowlton til slutt bekreftet at Per Sandberg kom til PR-byråets eget arrangement i Arendal sentrum. Der ble paret intervjuet av Gambit-rådgiverne André Kolve og Stein Kåre Kristiansen. Da intervjuet var slutt, var det lite tid til overs til de mange journalistene som ventet på å få svar på spørsmålene sine.

- Det som skjedde var at vi fikk noen få minutter med veldig begrenset mulighet til å stille de spørsmålene vi ønsket å stille, sier TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække til Kampanje.

Les mer: TV 2-redaktør om Sandberg-sirkus: - Forstår hvis Gambit er fornøyde i dag

- Dette er alvorlig
Daglig leder Beate Nossum i kommunikasjonsbyrået Footprint, reagerer sterkt på rollen som Gambit har valgt å ta på seg i Per Sandberg-saken. Nossum har blant annet erfaring som politisk redaktør i Fædrelandsvennen, men har siden 2004 jobbet med PR og kommunikasjon – blant annet i First House og Geelmuyden Kiese. I 2016 startet hun byrået Footprint som jobber spesielt med klima og miljøsaker.

- Den tidligere journalisten i meg våknet i går – det var virkelig ikke et stolt øyeblikk for kommunikasjonsbransjen da dette foregikk. Som tidligere redaktør vil jeg si at et kommunikasjonsbyrå er på ville veier når man hindrer pressen i å gjøre jobben sin. Da har man ikke skjønt samfunnsrollen sin. Dette er alvorlig, sier hun til Kampanje.

Hun får støtte av kollega Tord Dale, som skriver på Facebook at gårsdagens opplegg «ikke er bra for bransjen».

Overfor Kampanje utdyper Dale kritikken:

- Vi må være ærlige på at vi har en egeninteresse i å ha en god relasjon til politikere, det vil stå i motsetning til å være uttalt kritisk. I denne saken kom det en masse beskyldninger i pressen, og selv om Sandberg har lov til å føle seg urettferdig behandlet, så må de få lov til å stille spørsmål, sier Dale.

- Vi i PR-bransjen må passe oss for ikke å være for mye i denne rollen, som de som analyserer, kommenterer og intervjuer politikere, i en sak hvor det er i offentlighetens interesse å frem gode spørsmål og kritikk.

Kritikken av Gambit startet allerede i forkant av gårdagens pressekonferanse, da First House-partner Hans-Christian Vadseth satte spørsmålstegn ved Gambits rolle i det hele.

- Det er ikke ofte at selskap går inn og blir en aktør i en politisk sirkusforestilling, sa Vadseth til Kampanje.

Les mer: First House kritisk til Gambits rolle i Sandberg-dramaet

- Lekte katt og mus med pressen
Beate Nossum er ikke noe klokere dagen etter pressekonferansen.

- I går var det helt uklart om Gambit hadde regien, om de var rådgivere for Sandberg eller hvilken rolle de spilte. Det var totalt kaos i Arendal, der man fikk inntrykk av at han lekte katt og mus med pressen. Det blir også spekulert i om han la tidspunktet for pressekonferansen så tett opptil partilederdebatten som mulig, sier hun til Kampanje.

Hvis noen av disse elementene kom i stand etter råd fra Gambit, er det grunn til å reagere, mener hun.

- Hvis det er Gambit som hadde regi på alt dette og ikke lot pressen slippe til med spørsmål og oppfølging, da tar man på seg en rolle man ikke skal ha som byrå. Og det er i så fall betenkelig. Det vi som byrå gjør, er jo å legge til rette for pressen, sier hun.

Gambit: - Nossum skyter langt over mål
Leder av samfunnsavdelingen i Gambit, Jan Ottesen, har tidligere avvist at de har fungert som rådgivere for Per Sandberg. Nå blåser han av kritikken.

- Jeg mener Nossum her skyter langt over mål. Tirsdagens arrangement hvor blant andre Per Sandberg deltok, var planlagt for mange måneder siden og lå inne i programmet til Arendalsuka. Arrangementet gikk som planlagt. Da det var stor interesse fra media, valgte Per Sandberg å svare på spørsmål etter programmet var avsluttet. Av praktiske hensyn ble det gjort samme sted, skriver han i en tekstmelding til Kampanje.

Den eneste endringen som ble gjort i programmet, var ifølge Ottesen at Bahareh Letnes ble med i sesjonen med Sandberg.

- Hun var i utgangspunktet ikke invitert, men da Sandberg ønsket at hun skulle være med sett i lys av de siste ukers hendelser, synes vi det var greit.

- Er dere fornøyde med hvordan denne seansen ble?

- Vi registrerer at det ble stor interesse for vårt lenge planlagte arrangement på Arendalsuka.

Les også: - NRK har vært verst og TV 2 har vært nummer to

Saken fortsetter etter bildet.

Tar ikke kritikk: Gambit-leder Jan Ottesen (til venstre) mener alt gikk som planlagt da Per Sandberg inntok scenen deres på tirsdag. Her er han avbildet med Gambit-rådgiver Stein Kåre Kristiansen ved en tidligere anledning. Kristiansen intervjuet Sandberg på gårsdagens pressekonferanse.

Geelmuyden: - Brød og sirkus
Geelmuyden Kiese-sjef Hans Geelmuyden velger å ta Gambit i forsvar, på sin særegne måte.

- Nå får vi unne Gambit to minutter i rampelyset, det er lenge siden sist, sier Geelmuyden lattermildt.

Han vil ikke skrive under på bransjekollegaenes kritikk, som han omtaler som «furting».

- Nå må vi slutte å være så selvhøytidelige. Dette er brød og sirkus hele greia. Men nedsiden for Gambit er at folk i Arendal nå spør seg om de har gitt råd til Sandberg.

- Gambit sier selv at de ikke har vært Sandbergs rådgiver?

- Jeg ser Jan Ottesen sier det. Vi får tro han på det, men det er likevel mange her som ikke gjør det.

Unner Gambit rampelyset: Hans Geelmuyden mener konkurrentene furter, men sniker likevel inn et stikk eller to til Gambit i sin analyse av gårsdagens seanse. Foto: Eivor Eriksen.