Da Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge skulle finne en ny kommunikasjonsdirektør droppet hun å lyse ut stillingen eksternt, skriver E24.

Det er i strid med hovedregelen for ansettelser i jobber som skattebetalerne finansierer. Dermed fortsetter oppmerksomheten rundt ansettelsene i Innovasjon Norge å rase etter at det ble kjent at Ferd-arving Katharina Andresen fikk en deltids i det offentlig eide Innovasjon Norge uten noen form for utlysningsprosess.

Nå viser det seg at også kommunikasjonsdirektør Kristin Welle-Strand har fått en stilling i Innovasjon Norge uten en offentlig utlysning.

Talsmann Kjetil Svorkmo Bergmann i Innovasjon Norge sier til E24 at de ikke har noen «plikt til å lyse ut alle faste stillinger eksternt».

- Hovedregelen er at faste stillinger lyses ut internt i minimum ti dager og publiseres på intranettet. Dersom det ikke kommer søknader fra kvalifiserte interne søkere, utlyses stillingen eksternt, sier Bergmann.

Arbeidsrettsekspert og partner i advokatkontoret SBDL, Thor-Arne Wullum, mener man uansett bør «utvise forsiktighet med å gjøre unntak fra kvalifikasjonsprinsippet.»

- Det gjelder spesielt siden Innovasjon Norge er finansiert av fellesskapet, sier han, og legger til at det er viktig at lederstillinger besittes av de best kvalifiserte personene. Internutlysninger åpner opp for kameraderi i større grad enn åpne prosesser som er synlige for alle, sier han.