Onsdag ettermiddag ble det klart etter et ekstraordinært statsråd på Slottet at finnmarkingen og kommunikasjonsrådgiver i First House, Tor Mikkel Wara (53), tar over vervet som landets justisminister.

- Dette er først og fremst en anerkjennelse for Tor Mikkel Wara. Han er en usedvanlig flink og smart politiker og det samme kan sies om han som rådgiver. Han er en usedvanlig flink politisk analytiker og og kommunikasjonsmann. Det har vært hans hovedyrke ved siden av politikken, sier administrerende direktør i First House, Per Høiby, til Kampanje.

Wara har jobbet i First House siden 2010 og er den andre First House-rådgiveren som går til statsrådsjobb etter Sylvi Listhaug.

- Hva tenker First House-sjefen om at byrået hans har levert to statsråder til regjeringen på kort tid?

- Jeg tenker at det er et bevis på at vi er flinke til å finne dyktige politiske medarbeider som har kunnskap og erfaring som først og fremst kommer kundene til gode, men som da av og til også er ettertraktede i regjeringsapparatet. 

Opposisjonen kritisk
Wara tar dermed over jobben etter Sylvi Listhaug som før påske forlot sin statsrådspost etter massiv trykk. Også Listhaug har bakgrunn fra First House.

- Hva skiller Wara fra Listhaug?

- Det vil ikke jeg begi meg inn i. Det får andre si noe om, jeg vil ikke karakterisere tidligere ansatte, sier Høiby.

Utnevnelsen av Wara, som har jobbet tett med finansminister Siv Jensen og som tidligere var en profilert Frp-politiker, blir møtt med sterk kritikk fra opposisjonen.

- Vil dere denne gangen være positive til å legge frem kundelistene til en tidligere rådgiver?

- Sjekk hjemmesiden vår så har du svaret på det, sier Per Høiby lurt.

Offentliggjør deler av kundelisten
Senterpartiet og SV krevde tidligere i dag innsyn i Tor Mikkel Waras kundelister. Det er en kritikk regjeringen og First House nå møter med å legge ut deler av kundelisten til Wara. 

First House opplyser på sine nettsider at Tor Mikkel Wara har solgt ut aksjene sine og trådt ut av partnerskapet med virkning i fra i dag. Byrået har også gått gjennom Wara sine kunder siste 12 måneder og satt opp en liste over kunder som er allmenn kjent og som har gitt aksept til offentliggjøring.

Her ser du alle kundeforholdene til den nye justisministeren det siste året. 

Offentlige kunder

  • Østfold fylkeskommune
  • Statens lånekasse (foredrag)

Andre kunder

  • Finans Norge (foredrag)
  • Nordea Corporate (foredrag)
  • Norsk Sykepleierforbund Akershus (foredrag)
  • YS stat (foredrag)
  • Harald A. Møller
  • Møller Mobility Group AS
  • Virke KBS
  • Rema 1000
  • Get
  • Ringnes
  • Sichuan Road & Bridge
  • Travel Retail Norway
  • Bertel O. Steen
  • Norske Arkitekters Landsforening

First House opplyser i tillegg om at Wara hadde et oppdrag for Politiets Fellesforbund som ble avsluttet for tre år og tre måneder siden.

«Jobbet med alle»
På spørsmål om han vil offentliggjøre flere kunder, sier Wara på en pressekonferanse at det ikke er hans jobb.

- Det er First House som har et privatrettslig forhold med det som har vært mine klienter, sier han.

Wara mener imidlertid det er vanskelig å lage en liste over alle han har jobbet med i løpet av de siste 25 årene.

- Da kan du ta med nesten alt i norsk næringsliv. Det er lettere å lage en liste over hvem jeg ikke har jobbet med.

- Svingdør mellom PR og politikk
Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener imidlertid at det er problematisk at regjeringen henter en ny statsråd fra PR-bransjen. 

- Det kan se ut som First House alltid skal være representert i Erna Solbergs regjering. Når Listhaug går ut, går Wara inn. Begge er del av en større trend der politikereliten går i svingdør mellom PR-bransjen og politikken. Selv tjener de fett, mens folkestyret taper. For hva skjer med innflytelsen til folk flest når deres toppfolk den ene dagen er folkemaktens ledere, og neste dagen dukker opp som pengemaktens tjenere, spør Rødt-lederen til NTB.

Solberg: - Har fått betryggende svar
Statsminister Erna Solberg måtte svare på kritiske spørsmål om Waras PR-fortid i en pressekonferanse kort tid etter utnevnelsen i dag.

- Jeg har lyst til å understreke at det at man har hatt andre jobber, og gjennom det har hatt kunder som har krav på konfidensialitet ut ifra de avtalene som er gjort, kan ikke vi fra regjeringens side endre, sa Solberg.

Hun sier at hun har fått «betryggende svar» fra Wara om hans habilitet, men legger til at dette er statsrådenes eget ansvar.

- Vår samtale har dreid seg om i hvilken grad han har hatt kunder som kan være i konflikt med rollen som justisminister, og det har i liten grad vært kunder som har vært knyttet til den typen forhold.

First House gratulerte sin tidligere kollega på Twitter rett etter utnevnelsen på følgende måte: