Tallene fra kommunikasjonsbyrået Apeland og Reputation Institutes årlige omdømmeundersøkelse er klare, og de viser at sjokoladeprodusenten Freia skyver ned rubrikkselskapet Finn.no fra førsteplassen på listen over landets selskaper med best omdømme. Det var Dagens Næringsliv som først kunne bringe nyheten om omdømmevinnerne. 

- Freia oppleves å være et av de fremste aktørene innen produkter. De er fortsatt et lite stykke Norge. I tillegg oppfattes de som en av de fremste både på innovasjon, økonomi, arbeidsmiljø og ledelse, sier administrerende direktør Ole Christian Apeland i kommunikasjonsbyrået Apeland, i en pressemelding.

Administrerende direktør Gro Krigsvoll i Freias eierselskap Mondelēz Norge er godt fornøyd med resultatene.

- Det er en fantastisk anerkjennelse, og til stor inspirasjon for alle våre ansatte her på Rodeløkka. Freia har vært flinke til å bygge sterke merkevarer over lang tid og det gir seg også utslag i omdømmet vårt. Freia melkesjokolade er 112 år, og Kvikk Lunsj har passert 80, så våre merkevarer er blitt en del av norsk kultur og rutiner, sier Krigsvoll til DN. 

Det er første gang på tre år at Finn ikke lenger topper denne listen.

Blant de virksomhetene som er målt, er det storbanken DNB som klatrer mest. I år havner de på en 37. plass.

- DNB har vært gode til å forbedre sine produkter til en digital hverdag og deres oppstart av Vipps bidrar både på produkter og innovasjon. Vi har også sett tidligere år at DNB har tatt den største belastningen når banksektoren får hendelser som påvirker omdømmet negativt. I år ser vi en utjevning, der DNB får et bedre omdømme, mens de andre bankene som er på listen faller noe, sier Apeland i meldingen.

De virksomheter som faller mest, er Orkla, H&M og Widerøe.

- I 2016 hadde både Ryanair, McDonald's og Bunnpris svakt omdømme. De to sistnevnte klatret opp til middels godt omdømme i fjor. I år falt McDonald's igjen ned til svakt omdømme, sammen med Ryanair. De to sistnevnte er, tross sin posisjon som betydelige leverandører til det norske folk, selskaper vi ikke er glade i – men kjøper av fordi de leverer til en billig penge, sier Apeland i meldingen.

Her er topp ti på årets liste:

Plass   Skåre 2018 Skåre 2017
1. Freia 86,3
2. Finn.no 85,5 86,4
3. Hurtigruten 85,4 86,0
4, Ikea 84,5 82,5
5. Toyota 84,2 79,0
6. Tine 83,8 83,2
7. Q-meieriene 83,0 -
8. Kiwi 82,8 82,7
9. Mills 82,0
10. Vinmonopolet 81,6 80,7

Kilde: Apeland/Reputation Institute