Det stormer rundt justisminister Sylvi Listhaug  Tirsdag skulle skjebnen til landets mest polariserende politiker avgjøres i Stortinget når landets folkevalgte skal votere over mistillitsforslaget som ble fremmet av Rødt i forrige uke. Men Listhaug kom alle i forkjøpet. To timer før forslaget skulle stemmes over, sier Listhaug at hun trekker seg som statsråd. 

- Jeg kan ikke tillate at min avgang åpner for at Frp mister makt og gjennomslag, skriver Listhaug i et innlegg som blir postet på Facebook-sidene hennes.

Hun framholder at hun går av frivillig, men kaller den siste tiden for surrealistisk. 

Jeg har opplevd dette som en ren heksejakt, hvor hensikten til Jonas Gahr Støre tydeligvis har vært å kneble ytringsfriheten på et tema som er noe av det viktigste vi må diskutere for Norges fremtid, sier hun. 

«Morsom», «direkte» og «tydelig»
Flere av landets politiske kommentatorer i de store riksmediene trekker ofte paralleller mellom statsrådens fortid i PR-bransjen og hennes evne til å kommunisere og få oppmerksomhet i dag. Kampanje har derfor snakket med flere tidligere kollegaer og kunder av justisminister Sylvi Listhaug fra tiden i den norske PR-bransjen. 

Les også: Ble sett på som Facebook-stjerner: - Har latt seg forlokke og forlede

Av tidligere kollegaer beskrives hun som både «hardtarbeidende», «sosial» og «morsom», men også «direkte» og «tydelig». 

- Hun var et forfriskende og morsomt menneske i et hvert arbeidsmiljø. Hun har humør og vilje og er raus i arbeidssituasjoner både med tanke på å dele kunnskap og dele ære når noe går bra, sier en tidligere kollega.

Etter at hun sluttet som byråd i Oslo, fikk Listhaug med seg knappe to år i PR-bransjen og First House fra 2012 til 2013.

- Aldri slem eller ondskapsfull
En annen kollega som jobbet med Listhaug på et prosjekt knyttet til kommunikasjon for politikere sier hun «jobbet effektivt» og hadde «en veldig åpen og direkte stil».

- Vi samarbeidet godt og hennes stil fungerte veldig bra både overfor kunder og for meg som var ansvarlig for prosjektet.  

- Kjenner du igjen Listhaug i dag fra tiden i First House?

- Ja, det gjør jeg. Hun var tilstedeværende, tydelig og direkte og det er jo noe vi har veldig mye av i det siste. Men jeg opplevde henne aldri som slem eller ondskapsfull.

De fleste Kampanje har snakket med ønsker ikke å fremstå med navn, med ett unntak.

- Jeg har bare lovord å si om Sylvi som tidligere kollega. Hun var grundig og seriøs i sin tilnærming til rådgiveroppgaven. Som kollega var hun lyttende, dyktig, omsorgsfull og ærlig, sier Henriette Grønn som sluttet i First House i 2014.

- Forskjell på rådgiver og statsråd
Flere tidligere kollegaer beskriver Listhaug som en person med stor politisk innsikt og evne til å forstå politiske prosesser, men ikke som et «et PR-talent i spinndoktor-forstand».  

- Hun hadde sjeldne analytiske evner, og det ser du også på hvordan hun som statsråd setter seg utrolig godt inn i kompliserte sakskomplekser på kort tid, sier en tidligere nær kollega.

- I et PR-byrå er det mennesker med forskjellige bakgrunner det være seg fra politikk, næringsliv og kommunikasjon. Listhaug kom inn i bransjen med kunnskap om og forståelse for politiske prosesser, og det var ikke den rene kommunikasjonskompetansen som hun solgte til kundene eller som var hennes sterke side, sier en annen.

Fra tiden i First House omtales statsråden som «en god og tydelig kommunikator», men at hennes rolle i PR-bransjen og som minister, er to vidt forskjellige ting.

- Det er forskjell på å være rådgiver og statsråd. Som rådgiver er du ikke en aktør, du har en annen rolle, sier en kilde med tilknytning til PR-bransjen til Kampanje.

At Listhaug stemples som PR-ekspert i mediene er det flere som reagerer på. Flere mener det bildet blir for unyansert og «formålstjenlig».

- Når Listhaug omtales som kommunikasjonsrådgiver så må en huske at hun ikke var i kommunikasjonsbransjen i litt mer enn et år. Hennes evne til å bli lagt merke til og skape oppstyr lærte hun neppe i sin tid i PR-bransjen, sier en som jobbet tett med henne i First House.

- Var hun som type provoserende?

- Ikke som kollega, men som politiker er det tydelig at hun skårer høyt på provokasjonskalaen.

- Burde vært lenger i PR-bransjen
Hvorvidt Listhaug ble formet av tiden hun tilbrakte i First House, er det ikke mange som tror. Flere trekker i stedet frem at Listhaug kunne lært mer av PR-bransjen om hun hadde blitt værende lenger. 

- Hun spilte også ut til dels populistiske og politiske ukorrekte kort mens hun var byråd i Oslo og før hun begynte i First House. Jeg tenker heller at hun hadde håndtert denne situasjonen bedre dersom hun hadde vært litt lengre i kommunikasjonsbransjen. Å si unnskyld er ABC i kommunikasjonsbransjen. Det er det første du lærer.

Én i kommunikasjonsbransjen som blir bedt om å vurdere det kommunikasjonsfaglige i alt oppstyret rundt Sylvi Listhaug sier følgende:

- Måten hun har håndtert dette på er ikke oppskriften på god krisehåndtering. Krisen utviklet seg etter oppskriften, men som case i god krisekommunikasjon har det nok ikke vært helt på topp, sier en senior kommunikasjonsrådgiver.

Inspirert av Hanssen
En annen antyder likevel at Listhaug kan ha blitt inspirert av Bjarne Håkon Hanssens evne til «å stå i stormen» og på den måten ha snappet opp et PR-råd.

- Dette med å stå i stormen var noe Bjarne Håkon Hanssen stod for og som hun snakket om. Hvis man venter og ikke handler overilt, vil det etter hvert gå over og man vil forsvinne fra mediene og publikums søkelys. Men i kommunikasjonsbransjen har man også mye kunnskap som går på å lytte og beklage og ikke minst fremføre en troverdig unnskyldning. Den kunnskapen har åpenbart ikke festet seg og det er litt oppsiktsvekkende, sier vedkommende.  

Da Listhaug sluttet som kommunikasjonsrådgiver i First House, ble det raskt diskusjoner om hennes kundeforhold, etter at det ble kjent at hun hadde jobbet for Rema 1000 også etter stortingsvalget i 2013. Kundeforholdet opphørte da Listhaug ble utnevnt til statsråd. 

Senere ble oversikten over Listhaugs kunder fra det offentlige frigitt.

Listhaugs arbeidsgiver fra tiden i PR-bransjen, administrerende direktør i First House, ønsker ikke å kommentere ansettelsesforholdet til Listhaug i PR-byrået.

- Jeg vil ikke karakterisere tidligere ansatte og har ingen kommentar til det, sier Per Høiby i First House.

Kampanje var mandag kveld i kontakt med Sylvi Listhaug gjennom hennes rådgiver Espen Teigen. De ønsket heller ikke å kommentere denne saken.