Én uke etter at Sylvi Listhaug la ut det omstridte Facebook-innlegget om at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet», to dager etter at hun slettet bilde fordi det var et brudd på opphavsretten, og én dag etter at hun ba om unnskyldning åtte ganger fra Stortingets talerstol, når temperaturen rundt justisministeren og Frp-politikeren stadig nye høyder.

På mandag avholder KrF et hastemøte for å avgjøre om de skal være med på å gi mistillitsforslaget mot Listahug flertall i Stortinget. 

Professor Gunn Enli ved Institutt for medier og kommunikasjon på Universitet i Oslo mener saken viser at logikken som gjelder på Facebook og den politiske logikken for alvor har krasjet.

- Sylvi Listhaug og Espen Teigen har blitt sett på som dyktige på å få oppmerksomhet og trafikk i sosiale medier og har fått mye skryt for å forstå Facebook-logikken. De legger ut følelsesmessige innlegg, setter ting på spissen og får Facebook-effekten hvor ting går viralt. Andre politikere, som Jonas Gahr Støre, har en helt annen strategi og opplever mindre gjennomslag, sier Enli.

- Dette har eskalert etter hvert som Listhaug har fått mye respons fra fans eller velgere. De har latt seg forlokke og forlede av mulighetene som finnes i Facebook, og nå kan det være at de har gått et skritt for langt.

Les mer: Mener Listhaug-svar om terrorbudskap blir skoleeksempel i krisehåndtering

- Et skritt for langt:

Medieprofessor Gunn Enli mener det nyeste Listhaug-eksempelet skiller seg klart fra tidligere politiske tabber i sosiale medier. - I begynnelsen gjorde politikere feil på Facebook fordi de satt hjemme og drakk rødvin og skrev noe de ikke hadde tenkt over. sier hun.

Tror på konsekvenser
Enli mener dette eksempelet skiller seg klart fra tidligere politiske tabber i sosiale medier.

- I begynnelsen gjorde politikere feil på Facebook fordi de satt hjemme og drakk rødvin og skrev noe de ikke hadde tenkt over. Nå gjør de feil selv om de har tatt seg tid, valgt ut et strategisk budskap og laget en reklameplakat.

- Tror du denne situasjonen vil få noen konsekvenser for hvordan Listhaug kommuniserer på Facebook?

- Ja, det tror jeg. Listhaug har sagt at hun skal endre stilen i sosiale medier etter dette, og jeg tror at hun har skjønt alvoret. Selv om Listhaug og Teigen har vært ledestjernene i måten å drive politisk kommunikasjon på Facebook, så er dette et eksempel på at det går en grense og at det kan få alvorlige konsekvenser, sier Enli.

Espen Teigen og Sylvi Listhaug har nok følt at de har hatt full kontroll.

- Har ikke sett noe lignende
Digital rådgiver og kommunikasjonssjef, Anja Regine Schönhaug, jobber til daglig med kommunikasjonsrådgivning i Netflife og er også en del av Kampanjes valgkampjury. Hun mener alt som har skjedd rundt Facebook-innlegget til justisminister Sylvi Listhaug viser en gang for alle at Facebook «er blitt en mediekanal».

- Det motbeviser det Facebook selv sier om at de kun er en plattform, selv om de har gått litt bort fra det i det siste. Innlegget til Listhaug viser at de er en mediekanal, sier Schönhaug.

Hun er enig i at styrken i kritikken og de store konsekvensene som innlegget til Listhaug har resultert i, savner sidestykke. For første gang kan en enkelt post på Facebook felle en hel regjering.

- Vi har ikke sett noe lignende i Norge tidligere. Det har vært saker som har skapt kontroverser før, men ikke på dette nivået.

- Vil ta tid å rydde opp
Hun mener utfordringen med Facebook som politisk kommunikasjonskanal er at «det blir rotete og uoversiktlig for velgerne».

- Espen Teigen og Sylvi Listhaug har nok følt at de har hatt full kontroll og de har også vært dyktige i å bruke kanalen, men når de spiller både på privatpersonen Listhaug og ministeren gjør de det vanskelig for oss å skille mellom de to rollene. Jeg tror det fremover vil være lurt for regjeringen og offentlige organer å ha en gjennomtenkt strategi for hva og hvordan man kommuniserer.

- Blir det mer dempet politisk kommunikasjon på Facebook fremover nå?

- I en periode vil den kanskje være mer dempet, men så kommer det til å bli verre for det er utfordring når vi får stadig flere politiserte privatpersoner med egne profiler. En sammenligning er hvordan Donald Trump opererer med to profiler på Twitter. Han har tilgang til både POTUS som er den offisielle Twitter-kontoen som han nesten ikke bruker, også har han RealDonaldTrump hvor han føler han har mer meningsfrihet. Det vil ta tid å rydde opp i dette.

Kampanje har vært i kontakt med Facebook nekter å kommentere det som kan komme til å bli det mest skjebnesvangre innlegget på Facebook i Norge noensinne.

Beslutningen om å legge ut innlegget sier noe om hva hun og hennes kommunikasjonsfolk tenker bidrar til en god politisk samtale.

- Den som skriker høyest høres best
Professor Anders Olof Larsson ved Westerdals institutt for kommunikasjon og design på Høyskolen Kristiania forsker på hvordan politikere og politiske partier bruker sosiale medier for å nå ut til folk.

- Får denne saken noen konsekvenser for forskningen din?

- Sylvi er spesiell i denne saken, fordi hun tar Frps retorikk lengre enn noen andre i partiet gjør, og enn så lenge har det gått veldig bra for henne. Hun har mange følgere på sin Facebook-side og opprettholder en familiær stemning med de som følger henne, men i dette tilfelle virker det som hun har drevet retorikken litt for langt, sier Larsson til Kampanje.

Han synes det er bekymringsverdig at formatet Listhaug har benyttet seg av i denne sammenhengen fungerer godt på Facebook.

- Polariserende, korte, kampanjepregede budskap fungerer bra hvis man er ute etter å bli spredt. Dersom man har et seriøst ønske om å bidra i den politiske samtalen, er det ikke den beste fremgangsmåten.

- Inviterer Facebook til en kommunikasjon som ikke er egnet for den politiske debatten?

- Jeg ville ikke gått så langt, men om man ser på hvilke partier som gjør det best i de sosiale kanalene, er det ekstremt tydelig at det er Frp som gjør det best på Facebook. Og hvilke temaer er det som blir likt og delt? Jo, det er spørsmålene om innvandring og hvorvidt man skal tillate religiøse klesplagg. Det tenderer til å være veldig polariserende spørsmål som ikke nødvendigvis gir en god politisk debatt, og det har toppet seg nå.

- Er det mulig å nå bredt ut på Facebook samtidig som man holder seg på riktig side av den politiske debatten?

- Det korte svaret er nei, men det er en sannhet med modifikasjoner. Den som skriker høyest, høres best, og er du tilstrekkelig populistisk farget eller portretterer noe på en akutt måte, så får du gjennomslag. Spørsmålet er i hvilken grad det er forenlig med hva man anser som en god politisk debatt.

- Hva er Sylvi Listhaug uten Facebook?

Larsson ler.

- Hun er i hvert fall et veldig tydelig eksempel på hvordan en enkelt politiker kan skape seg et navn og bli veldig populær. I enkelte sammenhenger er hun til og med større enn sitt eget parti. Og hvordan gjør hun det? Jo, via sin egen Facebook-side.

- Er du overrasket over at hun har havnet i denne situasjonen?

- Hun har tidligere anvendt seg av provoserende retorikk og bilder, men det har nådd en topp nå, og beslutningen om å legge det ut sier noe om hva hun og hennes kommunikasjonsfolk tenker bidrar til en god politisk samtale.