I år har nesten 6.000 valgt å stemme på de årlige prisene som Geelmuyden Kiese (GK) står bak, nemlig årets «Tåkelur» - prisen for klar tale og årets «Tåkefyrste», som er prisen for uklart språk.

- Tåkeprat er en trussel mot demokratiet. Dessuten skal vi jo redde verden, sier gründer og eier Hans Geelmuyden i GK til Kampanje om hvorfor byrået har delt ut disse prisene siden 2013.

Hver måned gjennom hele året nominerer partnerne i GK en månedsvinner, i tillegg til at partnerne mottar forslag på mulige nominerte utenfra. Ved årets slutt står igjen med 12 kandidater i hver kategori, altså totalt 24 nominerte. Deretter er det avstemning der alle kan delta.

- Men vet dere noe om hvem som stemmer?

- Nei, vi er ikke forskere her altså. De 12 kandidatene er valgt ut etter kvalitative vurderinger blant partnerne, forteller Geelmuyden.

Administrerende direktør Nina Riibe i Geelmuyden Kiese forteller at alle ansatte er spente før månedsvinnerne blir kjent.

- Det er knyttet stor spenning til nye månedsvinnere, hvem er aktuelle kandidater og hvem vinner, sier hun og forteller at dette er samtaletema i store deler av byrået. 

Deler ut priser:

Hos Geelmuyden Kiese (GK) avslører daglig leder Nina Riibe (til v) og gründer og konsernsjef Hans Geelmuyden hvem som har vunnet årets tåkepriser. Her poserer de to foran en japansk tåkelur. Foto: Eivor Eriksen

- Morsommere da jeg bestemte
Det er kun de siste årene at vinnerne av de to prisene har blitt avgjort ved avstemning, Hans Geelmuyden innrømmer at det til tider er fristende å gå tilbake til «gammel ordning».

- Det er klart at det var morsommere da jeg bestemte vinnerne selv. Særlig syntes jeg det var vanskelig å akseptere resultatet i fjor, da Sylvi Listhaug vant «Tåkefyrste»-prisen. Da tror jeg Arbeiderpartiet var så livredd for at Jonas Gahr Støre skulle vinne for andre år på rad, at de fikk til taktisk stemmegivning på Sylvi.

- Men du sa jo at du ikke visste hvem som stemmer?

- Joda, så det er synsing fra min side. Det var jo en tåkete uttalelse fra Sylvi, men hun er jo som regel kjent for klar tale. Så i fjor var det vanskelig å forsvare, sier han.

Kanskje nettopp av den grunn er Geelmuyden glad for at det er Sandra Bruflot som i år stikker av med årets «Tåkelur»-pris. Det var i juni i fjor at daværende nestleder i Unge Høyre Bruflot tok et oppgjør med kjønnsstereotypier om norske, kvinnelige ledere. Hun hadde deltatt på et arrangement i regi av Kapital der Norges 100 mektigste kvinner ble kåret. Alle som deltok på arrangementet fikk med seg en «goodiebag» med blant annet rynkekrem og hold-in strømpebukse. Bruflot skrev følgende på Facebook;

«Det var helt topp å feire de mektigste kvinnene med dere i går, men jeg tror flere enn meg møtte opp for anerkjennelse, men dro hjem med fordommer i en goodiebag»

- Bruflot er første kvinnelige vinner av «Tåkelur»-prisen, og også den første politikeren som mottar denne prisen, forteller Geelmuyden.

I fjor var det Klassekampens Mímir Kristjánsson som vant denne prisen. Tidligere vinnere har vært Curt Rice ved Høgskolen i Oslo og Akershus (2015), Lasse Jangås i Nordlys (2014) og Øystein Stray Spetalen i 2013.

Etter valget:

Her er KrF-leder Knut Arild Hareide avbildet på vei inn til samtaler med de andre borgerlige partiene dagen etter valget. En uttalelse Hareide kom med under valget, sikret ham tittelen årets «Tåkefyrste» 2017. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Hareide er «Tåkefyrsten»
Det er august-vinneren blant de 12 nominerte kandidatene som vant prisen årets «Tåkefyrste 2017». I opptrappingen til Stortingsvalget, fikk KrF-leder Knut Arild Hareide spørsmål om han ville plassere seg med Støre i skattedebatten. Da svarer Hareide både bekreftende og avkreftende i samme svar;

«Det er jo et spørsmål til Erna Solberg, hvor mye vil hun gi, men jeg mener vi må ta en prioriteringsdebatt. Da sier jeg veldig tydelig at de som stemte på meg for fire år siden, de har fått betydelig mer i skattelettelser enn jeg lovte, nå går jeg til valg på å prioritere flere lærere.»

- Det er jo litt trist, fordi Hareide er som regel en slagferdig og morsom politiker. Men her er det bare vondt. Jeg synes det er vondt å se gladgutten fra Bømlo gå sånn totalt i spagaten, sier Geelmuyden.

For 2016 var det som tidligere skrevet Sylvi Listhaug fra Fremskrittspartiet som vant denne prisen. I 2015 hadde Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre den tvilsomme gleden av å vinne, for 2014 var det Märtha Louise og Elisabeth Nordeng som vant, og for 2013 var det Grete Faremo i Arbeiderpartiet som vant.

Innrømmer at han stemte på Giske
Kampanjes journalist spør – kanskje litt dristig – om hvilke kandidater de to stemte på. Og da kan de avsløre følgende;

- Jeg stemte på Sandra Bruflot og Trond Giske. Jeg hater sånne unnskyldninger som den Giske kom med og som egentlig ikke er en unnskyldning, sier Geelmuyden. Nina Riibe avslører at hun stemte det samme.

Tidligere nestleder Trond Giske i Arbeiderpartiet var nominert i desember for sin ikke-unnskyldning «Jeg beklager at jeg har opptrådt på en måte som enkeltmennesker har opplevd som upassende eller ubehagelig».