I kveld feirer PR-bransjen seg selv på Kulturkirken Jakob i Oslo i forbindelse med utdelingen av årets Gullkorn-priser. Selv om kommunikasjonsbransjens eget interesseorganisasjon Komm står bak prisen, har reklamebransjen for lengst inntatt festen, og nå har de nesten skvist de tradisjonelle PR-byråene helt ut. I fjor gikk Try helt til topps på første forsøk, og i år gjentar det langt yngre byrået We Are Live bragden.

We Are Live, som ble startet av Andreas Borgen, Christian Bernt og Herman Mueller Stormyr i 2014, vinner fire av kveldens priser, inkludert den aller gjeveste; Årets Gullkorn.

Den får de for jobben «Kuppet», som de har gjort for Diplom-Is.

- Vinneren av Årets Gullkorn klarer det kunststykket å skape engasjement og interesse rundt et lavinteresseprodukt. Kampanje tar i bruk en rekke virkemidler, og overbeviste juryen med godt håndverk og kreativ kraft. Samtidig kan de vise til svært gode resultater, sier jurygeneral Henning Brikt Andersen.

We Are Live mottok gull for samme jobb i kategoriene Kampanje B2C og Sosiale medier. I tillegg fikk byrået gull for jobben «TGI Pridays» for TGI Fridays i kategorien Virksomhetskommunikasjon.

- Tusen takk til alle som har sittet i juryen og stemt på prisene! Vi er en ung gjeng og ydmyke for å vinne disse prisene, sa byråleder Herman Mueller Stormyr fra scenen.

Gull til JCP, Anorak og Try
JCP
dro også hjem fra prisutdelingen med to priser under armen. Byrået høstet gull for kampanjen «The Logo Donation Project» i kategorien B2B, hvor de selv er kunde. Prosjektet ble gjennomført i forbindelse med reprofilering av byrået. I tillegg tok i gull i kategorien Måling og evaluering for Holmenkollen Skifestival med prosjektet «Skifest med måte».

Anorak og Try kunne begge glede seg over å vinne hvert sitt Gullkorn. Anorak tok gull med årets Holdningskampanje for GramArt og NOPA, der prosjektet #utenmusikk høstet anerkjennelse for sitt arbeid med å vise hvor viktig åndsverkloven er for norske artister og låtskrivere. Try vant i kategorien Innhold og egne kanaler med «Når gode råd er unge» for Statoil.

JCP er for øvrig den eneste av årets vinnere som er medlem i Komm.

- Det er både bredde og spenn blant årets vinnere. Alle vinnerne holder et veldig høyt nivå, og vi kommer helt sikkert til å se at flere av disse casene hevder seg i internasjonale konkurranser, sier Henning Brikt Andersen.

Det ble ikke delt ut gull i kategoriene Krise og issues management, Internkommunikasjon eller Innovasjon.

Kjell Terje Ringdal hedret
Årets hederspris gikk til Kjell Terje Ringdal, som er førstelektor på Høyskolen Kristiania og gründer av Konsensus, et av landets første PR-byråer.

- I en bransje som på mange måter blir bare yngre og yngre er årets vinner et nyttig minne om at også de ikke fullt så unge fremdeles holder koken. Kjell Terje er en av kommunikasjonsbransjens største kjendiser, en fagperson og bransjenestor, sier styreleder i Komm, Nina Riibe.

«Han har vært en markant stemme i bransjen gjennom mange år, og var den aller første jurylederen for Gullkorn. Da var han også en av dem som gikk i bresjen for Gullkorn i mediekrigen som oppsto rundt etableringen av prisen. Han har vært fremtredende i utviklingen av kommunikasjonsfaget, forfattet bøker og artikler, vært foredragsholder og er nå viktig i utdannelsen av neste generasjon PR-rådgivere,» heter det i jurybegrunnelsen.

Ringdal kunne ikke selv komme for å hente prisen, men sendte sin datter Selma, og takket sine bransjekollegaer via en videohilsen.

- Da jeg fikk vite at jeg hadde fått prisen ble jeg utrolig overrasket og fantastisk glad, men jeg ble også litt redd. Det betyr at jeg har vært her en stund og plutselig har det gått 35 år. Jeg har vært i denne fantastiske bransjen lenge, og vil si til dere alle at vi er med på noe viktig. Det å jobbe med kommunikasjon er viktig, sa han.

Talentpris og kundepris
I tillegg til hedersprisen, gir Komm også heder til morgendagens helter. I år ble det Sigmund Malkenes som fikk prisen. Malkenes har jobbet i Dinamo siden 2014, er 27 år gammel, og har allerede rukket å bli en sentral rådgiver med kundeansvar i Dinamo.

Les mer: Han er årets PR-talent

I fjor ble Årets kundepris delt ut for første gang. Styret i Komm kåret Arbeidstilsynet til årets vinner av Kundeprisen. De la særlig vekt på at de har utfordret den norske kommunikasjonsbransjen, og er en inspirasjon for andre virksomheter.

Se videointervju med kveldens store vinnere, We Are Live, her: