Det har vært stille rundt konsernsjef Preben Carlsen i Trigger etter at han tok en avskjed med PR-bransjen, omdefinerte Trigger som et utviklingsbyrå og tok på seg den digitale ledertrøyen på arrangementet Status Norge på Folketeateret i mai.

Nå er Carlsen klar for sitt neste trekk. Han tar nemlig med seg seks ansatte og etablerer Trigger X, som skal være et søsterselskap til Trigger.

- Nå har vi holdt på med å eksperimentere i nesten to år, og vi har prøvd mange ulike ting hvor vi ser på helt andre typer forretningsmodeller enn å tjene penger på konsulentvirksomhet. Vi ser at vi får mer ut av dette hvis vi deler det opp i to separate selskaper, sier Carlsen til Kampanje.

- Første del av ligningen
Carlsen beskriver Trigger X som et partnerskapsselskap, hvor de skal «skape verdier ved å løse utfordringer som betyr noe for mennesker, samfunnet og miljøet sammen med andre virksomheter».

Verktøyet Pathfinder, som de har utviklet i samarbeid med Pure Logic, er ett eksempel. No Isolation, som Trigger gikk inn i i fjor, er et annet.

- Vi heter Trigger X fordi vi kun er en del av ligningen. Den blir først komplett når vi kombinerer vår egen kompetanse med den som finnes hos andre. Derfor har vi laget et partnerskapsselskap som ikke måler suksess i form av kortsiktig utbytte, men investerer i konsepter som gir fremtidig gevinst fordi vi bygger opp skalerbare løsninger sammen med andre. På veien deler vi både risiko og oppside med de vi jobber med – uavhengig av om de er private selskaper, offentlige virksomheter, organisasjoner eller oppstarter, sier Carlsen.

- Gøy å være gründer igjen
I tillegg til byråleder Preben Carlsen, består Trigger X av:

Nicolay Nickelsen, som jobber med forretningsutvikling og partnerskap i Trigger X. Han har mer enn 25 års erfaring innen salg, markedsføring, partnerskap, publisering, lisensiering, produkt- og forretningsutvikling samt strategi og ledelse over tre kontinenter. Han har blant annet bakgrunn fra Akers Mic og BMG, og har innehatt en rekke stillinger gjennom 12 år i Funcom, før han fikk ansavret for det globale partnerskapteamet i Telenor.

Nassir Achour jobber med forretningsutvikling og kommersialisering. Hans siste prosjekt var den norske strømmetjenesten vidFlow, som blant annet landet globale partnerskap med plateselskapene Universal, Sony og Warner Music, som den første videotjenesten i verden. Siden januar har Nassir vært sentral i utviklingen av Trigger X.

Christopher Henriksen jobber med konseptutvikling og design. Han har tidligere drevet sitt eget digital- og designbyrå, og levert design og teknologiløsninger til kunder som C media Norge, NE Kunnskap, Oslo Metropolitan Arena, NEFAB og klesdesigner Sarah Hellen.

Hallgeir Knutsen jobber med forretningsutvikling og brukeropplevelser. Han har blant annet erfaring fra musikkmagasinet Kingsize, hvor han sto for innovasjonsarbeidet, først i form av skalering til Sverige og deretter ved å lansere et eget nettsamfunn i 2007. Senere grunnla Knutsen appen Goodstuff, før han flyttet til New York hvor han startet New York Digital Labs, som var et partnerskap sammen med kreativ leder i Ceft and Company, Ucef Hanjani.

Malin Husefest jobber med forretningsutvikling og prosesser. Det siste halvannet året har hun vært sentral i utviklingen av de nye forretningsområdene i Trigger, som nå skaleres i Trigger X.  Gjennom NTNUs Entreprenørskole har hun jobbet med teknologi og forskning fra institusjoner som BTO, Sintef og CERN. I løpet av denne tiden var hun også gründer i to ulike oppstarter.

Aleksander Johansen jobber med forretningsutvikling og teknologi. Hans erfaring ligger i teknisk produksjonskoordinering innen både web- og applikasjonsutvikling, samt utvikling av interaktive og taktile installasjoner fra bunnen av i kombinasjon med plattform/API. Johansen har lang erfaring som ansvarlig for store teknologiprosjekter for en rekke virksomheter, samtidig som han har stått bak en rekke oppstartsbedrifter, hvor han har hatt ansvaret for å utvikle de digitale løsningene.

Saken fortsetter etter bildet.

X-triggere: Preben Carlsen (i midten) tar med seg seks Trigger-ansatte inn i søsterselskapet Trigger X. I samarbeid med andre selskaper skal de knekke digitale koder. Foto: Trigger.

Tok oppgjør med PR-bransjen
Triggers PR-exit ble varslet allerede i november i fjor, da byrået droppet å sende inn bidrag til PR-prisen Gullkorn. Da Preben Carlsen likevel måtte på scenen for å ta imot hedersprisen, benyttet han anledningen til å fyre av en kraftsalve rettet mot sine konkurrenter.

Les mer: Trigger-sjef tar knallhardt oppgjør med egen bransje (abonnement)

Trigger vil fortsatt definere seg som et utvklingsbyrå, men etableringen av Trigger X gjør at byrået igjen kan fokusere fullt og helt på sin konsulentvirksomhet.

- Er dette en erkjennelse av at utviklingsarbeidet har tatt for mye plass i Trigger?

- Nei, vi visste at dette kom til å ta mye plass, men det vi ser er at det er vanskelig å få to ulike forretningsmodeller til å fungere under samme tak. Det tror jeg er en erkjennelse som veldig mange gjør om dagen. For oss har dette vært god og viktig læring, sier Preben Carlsen.

Trigger-sjef: - Skal ikke være McKinsey
Daglig leder i Trigger, Bente Kvam Kristoffersen, står fast ved avgjørelsen som ble tatt om å distansere byrået fra PR-bransjen.

- Er dere fortsatt trygge på at det var riktig strategi?

- Ja, det har vi gjort fordi denne båsen er blitt en tvangstrøye for oss. PR er et av flere virkemidler når vi skal utarbeide kommunikasjon, men det blir begrensende for oss å kalle oss et PR-byrå når mediemarkedet er i så stor endring. At vi har definert oss litt ut, tror jeg har gitt oss en fordel, og det har også gitt oss oppdrag, blant annet i det offentlige, som jeg ikke tror vi hadde fått slik vi tidligere var rigger.

Trigger-sjefen mener likevel at noen kanskje har lagt litt vel mye kursendringen til byrået.

- Vi er veldig gode på å utvikle virksomheter, men vi skal ikke være McKinsey i det hele tatt. Det er ikke der vi skal være, og det er det mange som har trodd. Vi skal fortsatt ha den kreative snerten.

Magdalena Paulina Kamøy, som er tredje største eier i morselskapet Trigger World, forteller til Kampanje at det er full enighet blant partnerne om strategien for Trigger.

- Det er absolutt ingen dramatikk i det som skjer, det er kun noen strukturelle endringer. Vi har jobbet med denne faglige utviklingen i lang tid og det er en 100 prosent enighet blant partnerne, skriver Kamøy i en tekstmelding til Kampanje.

Les også: De nye digitale dommedagsprofetene (abonnement)

- Gøy å være gründer igjen
Det er særlig de mellomstore bedriftene Carlsen ser som naturlige samarbeidspartnere til Trigger X.

- Målet på kort sikt er å lage superspennende konsepter for andre aktører, få dem ut i markedet og hjelpe selskapene med å bli fremtidige vekstvinnere. På lang sikt er målet å tjene gode penger, sier han.

Trigger X skal ta med seg verdiene som ligger i Trigger, og fokuset er derfor på innovasjon som betyr noe for mennesker.

- Vi skal levere overskudd på fire nivåer. Både på et menneskenivå, gi et bidrag til samfunnet, ta vare på klimaet og levere overskudd til eierne.

Carlsen fortsetter som eier og styreleder i Triggers konsulentvirksomhet, men skal fremover bruke tiden sin på å bygge opp det nye selskapet. PR-gründeren anslår at det er to år siden han sist var involvert i noe PR-arbeid i Trigger.

- Personlig synes jeg det er utrolig å gøy å være gründer igjen. Det har jeg ikke vært siden vi startet Trigger for syv år siden. Nå er det bare å brette opp ermene og starte fra scratch.