I kveld møtes partilederne til valgkampens nest siste partilederdebatt. I debattene så langt har Jonas Gahr Støre fått den høyeste poengscoren og flere har trukket frem Ap-lederens nye image som frekkere og mer aggressiv som en positiv utvikling.

Det ble påpekt at Jonas Gahr Støre avbrøt statsminister Erna Solberg og at han brukte mer humor for å tekkes seerne. Men hva synes egentlig folket om partilederne? I en landsrepresentativ undersøkelse utført av Norstat på oppdrag fra Kampanje i samarbeid med Burson-Marsteller, har det norske folk svart på hvilke egenskaper de assosierer med de ulike partilederne.

Les også: Skal kåre valgkamp-vinner: - Tidenes mest fragmenterte valgkamp 

Jonas Gahr Støre (Ap) blir først og fremst oppfattet som rolig, smart og folkelig - men der ender samtidig de positivt ladede egenskapene. 22 prosent mener Støre fremstår «elitistisk», det er nesten dobbelt så mange sammenlignet med sin rival i kampen om statsministerposten, Erna Solberg (H), og langt høyere enn noen andre partiledere i undersøkelsen.

17 prosent mener Gahr Støre fremstår som sur, 15 prosent mener han er egoistisk og 13 prosent opplever Ap-lederen som aggressiv.

Jonas Gahr Støre scorer høyere på alle negativt ladede egenskaper enn Erna Solberg. Høyre-lederen anses av folk flest å være rolig, smart, folkelig og glad. Faktisk er det ingen andre partiledere som oppfattes som mer folkelig enn Høyre-lederen. Hele 44 prosent forbinder denne egenskapen med Solberg, og hun slår dermed Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum med to prosentpoeng.

12 prosent oppfatter statsministeren som elitistisk og treig, 11 prosent mener hun er egoistisk og bare fire prosent svarer at Solberg fremstår aggressiv

- Deprimerende for Ap-lederen
Leder for Kampanjes valgkampjury, Terje Svabø, mener resultatene bør bekymre Arbeiderpartiet.

- Dette er jo en deprimerende måling for Ap-leder Jonas Gahr Støre. Samtidig er den en veldig oppmuntrende for Erna Solberg. For å sitere Gro Harlem Brundtland: «Alt henger sammen med alt», og Solberg og Høyres sterke tall i denne målingen og Ap og Gahr Støres tilsvarende svake tall, henger naturligvis sammen med hvordan valgkampen er blitt gjennomført av partiene og statsministerkandidatene. Ap kom skjevt ut i valgkampen da de varslet skatteøkninger på inntil 15 milliarder kroner og tegnet et bilde av et kaldere Norge. Alt dette har slått tilbake på Støre.

- Er det mulig for Støre og Ap å rette opp noe av inntrykket i to direktesendte partilederdebatter på TV 2 i kveld og NRK1 i morgen kveld?

- Ja, hvis Jonas Gahr Støre fremstår som best i begge debattene og Erna Solberg snubler, så er det mulig. Men jeg tror ikke det kommer til å skje. Jeg tror Solberg vil gå inn i begge debattene med senkede skuldre, mens mye står på spill for Støre.

Kampanje har etter gjentatte forsøk ikke lyktes med å få en kommentar fra Arbeiderpartiet.

Høyre: - Veldig hyggelige tilbakemeldinger
Generalsekretær i Høyre, John-Ragnar Aarset, har lite å utsette på funnene.

- Dette er jo veldig hyggelige tilbakemeldinger å få for en statsminister. At Erna først og fremst blir ansett som «rolig, synes jeg både er bra og viktig. En statsministerkandidat bør klare å forholde seg rolig når det blåser som mest på taket, og bør ikke la seg vippe av pinnen. At så mange synes Erna er folkelig, skjønner jeg også godt. Hun bruker mye tid på kontakt med alle grupper i samfunnet som politikken angår, sier generalsekretær i Høyre, John-Ragnar Aarset, til Kampanje.

- Hva tenker du om at Jonas Gahr Støre blir ansett som dobbelt så elitistisk som Erna Solberg? 

- Jeg har ikke behov for å kommentere scorene til Gahr Støre, men man ønsker jo ikke en sur statsminister. Det som er bra her, er kombinasjonen Erna får av «smart» og «glad». Det er viktig at vi har en statsminister som kan lede landet med trygghet, og som samtidig har et positivt syn på fremtiden. Erna er, selvfølgelig etter vårt syn, en statsminister for alle. Og det synes jeg undersøkelsen er med på å bekrefte, sier Aarset.

Les også: Unge dropper valgkamp på tv (abonnement)

Aggressiv Frp-leder
Norstats undersøkelse viser videre at Siv Jensen (Frp) først og fremst oppfattet som aggressiv (53 prosent). Ingen andre partiledere er i nærheten av å bli oppfattet som like aggressiv. Miljøpartiet De Grønnes talsperson Rasmus Hansson er på andreplass med 14 prosent.

34 prosent oppfatter Jensen som egoistisk, etterfulgt av smart (30 prosent) og sur (25 prosent).

Julia Brännström Nordtug er politisk rådgiver for Siv Jensen, og kommenterer funnene slik:

- Siv Jensen er smart og en tøff politiker, og det er egenskaper som skinner igjennom det meste Siv gjør. Men hun er også et av de rauseste og mest omsorgsfulle menneske jeg har møtt. Hun er et varmt menneske med et stort hjerte for de som er rundt henne. Jeg skjønner at folk får et inntrykk gjennom tv-ruten når de ser en offensiv og tøff politiker som ofte kjemper for saker andre politikere mener er kontroversielle. Men alt i alt er Siv en person som velgerne kan stole på og være trygg på at tør der andre tier.

Ukjent MDG-leder
Knut Arild Hariede (Krf)
blir assosiert med å være rolig (37 prosent), Trine Skei Grande (V) får dommen treig (29 prosent), Trygve Salgsvold Vedum (Sp) er først og fremst glad (48 prosent) og Audun Lysbakken (Sv) scorer jevnt på flere egenskaper. Han oppleves mest som folkelig (21 prosent).

Rasmus Hansson (MDG) scorer høyest på egenskapen egoistisk (20 prosent), mens 43 prosent oppgir at de ikke vet hva de assosierer MDGs talsperson med.
For MDGs andre talsperson, Une Bastholm, er det verre. 79 prosent klarer ikke å forbinde noen egenskaper med henne. 51 prosent vet til sammenligning ikke hva de skal svare om Bjørnar Moxnes (Rødt).

Les også: Listhaug doblet medieomtalen med Sverige-tur

- Dyster lesning
Norstat har også undersøkt hvilke egenskaper folk flest forbinder med de ulike partiene.

Høyre scorer best på «Handlekraftig» (41 prosent), «Tradisjonell» (39 prosent) og «Egoistisk» 26 prosent.

- Høy score hos velgerne på «handlekraftig» og «tradisjonell» er et godt resultat for Høyre, så disse tallene er en seier for Erna Solberg og hennes mannskap. Til tross for bråket rundt innvandring- og integreringsminister Sylvi Listhaug, sitter velgerne igjen med et inntrykk av at de kjenner igjen Høyre. Det skjer etter en valgkamp der mange har hevdet at partiet ikke er til å kjenne igjen. Målingen er en fjær i hatten for partiledelsen, sier Svabø.

Ap scorer best på «Tradisjonell» (52 prosent), «Rettferdig» (29 prosent) og «Tafatt» (25 prosent).

- For Ap er tallene dystrere lesning. At bare 17 prosent av velgerne oppfatter partiet som handlekraftig og at 25 prosent mener partiet er tafatt, er svakt for et parti som vil styre landet. Når Ap oppfattes som tradisjonell og tafatt av mange velgere, så har de bommet med strategien og budskapet i valgkampen, sier Svabø.

Frp forbindes med egenskapene «Egoistisk» (50 prosent), «Sneversynt» (34 prosent) og «Handlekraftig» (31 prosent).

KrF forbindes med «Tradisjonell» (51 prosent), «Sneversynt» (34 prosent) og «Rettferdig» (21 prosent).

Venstre er det eneste partiet der flest respondenter har svart «Vet ikke» (29 prosent), etterfulgt av «Tafatt» (27 prosent) og «Tradisjonell» og «Sneversynt» på 19 prosent.

Sp forbindes med «Tradisjonell» (48 prosent) og «Sneversynt» (21 prosent).

MDG forbindes med «Sneversynt» (50 prosent), «Nyskapende» (26 prosent) og «Egoistisk» (23 prosent).

Rødt forbindes først og fremst med «Sneversynt» (28 prosent), mens SV forbindes med «Rettferdig» (27 prosent).