Etter at innvandrings- og inkluderingsminister Sylvi Listhaug (Frp) vendte tilbake til politikken etter mammapermisjonen, har hun markert seg sterkt i mediene i sommer. Tall som analyseselskapet Retriever har samlet for Kampanje, viser at interessen for Fremskrittsparti-politikeren har eksplodert. Spesielt har omtalen i mediene økt kraftig etter 3. august. Senest i går ble Frp-statsråden fulgt tett av et kobbel av journalister da hennes danske kollega, utlendings-, integrerings- og boligminister Inger Støjberg, besøkte Norge. Det ga blant toppsak på NRK Dagsrevyen, med dansk ros av regjeringens innvandringspolitikk i beste sendetid.

Her er noen av de øvrige sakene som har fått bred medieomtale:

  • Sylvi Listhaug oppfordret vanlige folk – og særlig de som er i kontakt med barn – til å melde ifra til UDI om flyktninger som drar på reiser til hjemlandet.
  • Listhaug kritiserte Jonas Gahr Støres håndtering av karikaturstriden i 2006.
  • Imamer med ekstreme holdninger og andre hatpredikanter bør ikke få komme inn i Norge, slo Listhaug fast.
  • Listhaug rettet pekefingeren mot teolog Tahir-ul-Qadri da hun talte til muslimsk ungdom på leir mot ekstremisme

- Årsaken til omtaleveksten de siste to ukene er utspillet der hun oppfordrer folk til å angi flyktninger som drar på ferie til hjemlandet, godt iblandet den pågående debatten og norske verdier. Det var etter at Martin Kolberg i slutten av juli gikk i strupen på Listhaugs kristne verdier, at denne debatten om norske verdier og tradisjoner tok til. Og Listhaug befinner seg i midten av det hele, sier Retrievers analysesjef Guro Lindebjerg til Kampanje.

For formen som Listhaug har valgt å holde i tradisjonelle og sosiale medier, er tydeligvis effektiv, men også omdiskutert. 

- Massiv medieomtale
- Som integreringsminister er det selvfølgelig naturlig at Listhaug tar stor del i denne debatten, men hun gjør det på en måte som ser ut til å provosere og engasjere svært mange, og på denne måten også generere en massiv medieomtale, mener Lindebjerg.

Tallene som Retriever har samlet sammen, viser at Sylvi Listhaug er den tredje mest omtalte politikeren totalt sett i perioden fra 1. juli til 8. august med 1.505 omtaler siden 1. juli. Kun Høyres partileder Erna Solberg (4.103) og Arbeiderpartiets partileder Jonas Gahr Støre (3.039) får mer omtale enn Listhaug. Ikke en gang Frps partileder Siv Jensen når opp til Listhaug-nivå. Hun er på fjerdeplass med 1.132 omtaler.

- Tok tid før mediene skjønte det
Kommentator i Bergens Tidende, Mathias Fischer, kommer denne uken med en ny uautorisert biografi om Sylvi Listhaug, «Kors på halsen. Sannheten om Sylvi Listhaug». Han kommenterer medieomtalelisten slik:

- Det sier først og fremst noe om norsk politikk og mangelen på karakterer. Vi har ikke mange politikere som er A-kjendiser i Norge, men Sylvi Listhaug er det. Omtalelisten forteller også at mediene har skjønt at Listhaug er en A-kjendis. Det tok riktig nok litt tid før det gikk opp for mediene hvilken type politiker hun er. Dagbladet var vel og merke kjapt ute, avisen skjønte fort at når Listhaug er på forsiden, så selger de flere aviser, sier Fischer til Kampanje.

Under arbeidet med boken har BT-kommentatoren merket seg at Listhaug har sluppet norske medier stadig tettere innpå privatlivet.

- Se og Hør intervjuet Sylvi Listhaug sammen med ektemannen og barna på hjemgården da hun var landbruksminister, under overskriften «Vi ønsker oss flere barn». Ikke alle politikere gir slike intervjuer, så her så man konturene av en politiker som kunne bli større og mer kjent. Hun har opp gjennom årene gradvis gitt mer av seg selv og gradvis sluppet mediene innpå familien. Listhaug virket mer beskyttende overfor mediene før, nå snakker hun om barna og private ting. 

Les også: Pål Nisja-Wilhelmsen: - Sylvi har skjønt det

- Hun tenker gjennom alt hun sier
Sylvi Listhaug pleier å si at hun liker «å kalle en spade for en spade», og i sosiale meider får hun ofte ros fra velgere for at hun «snakker rett fra levra». Fischer har et helt annet inntrykk av Listhaug etter bokskrivingen.

- Hun tenker gjennom alt hun sier, det finnes mange politikere som snakker mer rett fra levra enn Sylvi Listhaug. Når man går i arkivene, så merker man seg at hun gjentar sine uttalelser, nærmest setning for setning. Det er ikke noe galt med det, men det viser at hun er bevisst på å være varsom med ordvalget. En politiker som byr på seg selv og snakker rett fra levra, ville kommet med nye utspill og uttalelser, det pleier ikke Listhaug å gjøre.

 - Men det fungerer åpenbart bra for Listhaug?

- Ja, det gjør det.

- Hva er hemmeligheten bak suksessen?

- Hun har karisma, det hjelper at hun er kvinne, det hjelper at hun har dialekt, at hun har en bakgrunn og historie som typisk norsk, hun er bygdejente med en kristen oppvekst. Alt dette bidrar til å skape en karakter. Selv om hun gjentar seg selv hele tiden, så sier hun det på en måte som gjør at mange mener Listhaug sier det folk tenker. Det er en veldig viktig egenskap for en politiker.

- Mange som elsker og hater henne
-
Det kan virke som nær sagt alt Listhaug sier eller gjør skaper bølger og overskrifter. Tror du det blir slik helt frem til valgdagen 11. september?

- Jeg vil absolutt ikke se bort fra det. Medieomtalen vil sikkert gå litt i bølgedaler. I vår, da Senterpartiet steg på målingene, så vi at mediene syntes alt om og med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum var interessant. Listhaug vet å si ting som skaper interesse hos mediene. Hun har en stor fanbase og det er mange som ikke liker henne. At mange elsker og hater henne er en viktig del av suksessfaktoren, slik det også var under Carl I. Hagens tid i Frp. For to år siden viste målinger at hun var den politikeren i Norge som flest folk hadde en mening om, enten positiv eller negativ. Det verste for en politiker er at folk er likegyldig.

- Frp-leder og finansminister Siv Jensen får mindre medieomtale enn Listhaug. Tror du det plager Jensen og ledelsen i partiet?

- Det er ganske naturlig at en innvandringsminister får mer omtale enn en finansminister, men Siv Jensen burde fått mer omtale som partileder. Jeg vil tro at noen i Frp er litt bekymret for dette, men akkurat nå er nok flesteparten i Frp mest fokusert på at det er et stortingsvalg rett rundt hjørnet. Da synes nok mange i Frp at det er bra at hun får mye medieomtale, sier Fischer.

Mener First House betydde lite
- Tror du hun lærte noen knep da hun jobbet i PR-byrået First House eller er det i politikken hun har lært seg alle PR-triksene?

- Jeg tror man skal dempe myten om hennes korte opphold i PR-bransjen. Hun jobbet i First House etter mange år som byråd i Oslo. Hun markerte seg som god og velformulert taler da hun var ungdomspolitiker og hun har absolutt gått Carl I. Hagen-skolen. Det var nok mer at hun fikk jobb i First House på grunn av sine egenskaper enn at hun har de egenskapene i dag fordi hun har jobbet i First House.

- Hva er du mest nysgjerrig på når det gjelder Sylvi Listhaug fremover?

- Jeg er mest nysgjerrig på hvordan hun vil takle en overgang fra statsråd i regjering til vanlig stortingsrepresentant. Få har hørt henne snakke om helse eller samferdsel. Vi vet at hun kan uttale seg skarpt og presist om innvandring, men hvordan blir det når hun kommer til Stortinget?