Mandag kveld var det klart for den første store partilederdebatten i årets valgkamp og den fant sted under Arendalsuka. Debatten, som ble direktesendt på NRK1, ble fulgt med argusøyne av Kampanjes valgkampjury som sent i natt kåret Ap-leder Jonas Gahr Støre til kveldens vinner.  

- Han setter dagorden og tar initiativ for debatten og er blitt frekk. Han avbryter og kommenterer og har også substans. Han fortsetter den gode trenden som vi så sist gang. Han kombinerer innhold og har en måte å fremføre sien argumenter som er ny, sier juryleder Terje Svabø i Kampanjes valgkampjury.  

Juryen gir Ap-lederen terningkast fem, mens Erna Solberg får terningkast fire, men enkelte trekker også frem at det var svært jevnt mellom de to statsministerduellantene.

- Støre er hakket hvassere enn Solberg, men det er vanskelig å kåre en vinner, sier politisk redaktør i Adresseavisen og medlem av Kampanjes valgkampjury, Tone Sofie Aglen.

Les også: Feststemte PR-byråer i Arendal kniver om å få Erna på nachspiel

Debattlederne Ingunn Solheim og Jarl Roheim Håkonsen fra NRK utfordret partilederne på temaer som økonomi, skatt, arbeidsledighet, norske verdier, innvandring og til og med utfordringene med ekkokammerne på Facebook.  Selv om debatten ble springende var det høy temperatur mellom partilederne.

Følg valgkampjuryen på #valgkampjury! Kom med innspill til juryen på Twitter og Facebook - husk hashtaggen.

- Akademikeren Støre er borte
Administrerende direktør i Burson Marsteller, Morten Pettersen, mener Ap-lederen fremstår i en ny og bedre utgave.

- Jonas Gahr Støre fremstår i en versjon 2.0. Han er praktisk, konkret og tillitsvekkende og vinner debatten mot Erna Solberg og en Siv Jensen på defensiven, sier Pettersen.

Han sier videre om Ap-sjefens prestasjon mandag kveld som han mener var den klart beste.

- Han vant debatten ganske klart og var gjennomgående god. Han har ett mye enklere språk enn tidligere med tydelige og klare poenger og humor til og med. Den litt virkelighetsfjerne akademikeren var borte, sier Pettersen.

Se video med Ap-lederen Jonas Gahr Støre, Erna Solberg og Kampanjes valgkampjury her. 

- Hvor var Ernas onlinere?
Flere i juryen mener statsministeren blir for «blass» og fremstår med «lite energi.»

- Hun repeterer kjente budskap og ønsker å fornye seg med fire års kjent politikk. Kloke ord, men overraskende anonym i debatten. Hvor var Solbergs oneliner, spør politisk redaktør i Gudbrandsdalen Dagningen, Hallvard Grotli.

Erna Solberg måtte dele fireren med flere av de andre debattantene mandag kveld. Både KrF-leder Knut Arild Hareide og SVs Audun Lysbakken fikk terningkast fire. 

- Er korrekt, men mer ansvarlig opposisjonsparti. På hugget om velferd og fordelin, sier Grotli etter kveldens debatt. 

- Vedum skuffer
Forventningene til Sp-lederen Trygve Slagsvold Vedum var store i juryen foran debatten, men den alltid smilende partilederen fra Senterpartiet falt igjennom og fikk terningkast 3. 

- Han glimter til her og der, men kom aldri i gang med de humorfyllte retoriske replikkende som haar vært hans varemerke, mener juryen. 

Også Siv Jensen (Frp) og Une Bastholm (MDG) fikk terningkast tre, mens de svakeste partilederne var Bjørnar Moxnes og Trine Skei Grande som juryen belønnet med en toer.