Som Kampanje skrev tidligere i dag bruker Høyre mye av sine reklamebudsjetter på sosiale medier og markedssjef Dag Terje Solvang kunne fortelle at både Facebook, Instagram og Snapchat har blitt viktige kanaler for å nå de unge målgruppene.

Les også: Erna er radiostjerna – slik brenner av Høyre de siste reklame-millionene

For på de store arenaene som de direktesendte partilederdebattene på NRK1 og tv, rømmer nå de unge seerne. Tall Kampanje har hentet inn viser at bare 33.000 av de 751.000 seerne som så på NRKs partilederdebatt fra Arendal var under 30 år. Over halvparten av seerne var over 65 år. Eldrebølgen skyller inn over norsk, politisk debatt.

Les også: Unge dropper valgkamp på tv (abonnement)

- Er statsministeren bekymret over at så mange unge forsvinner fra de store arenaene som partilederdebattene?

- Jeg tenker at sånn er livet. Tv-debattenes høydepunkt var sikkert på 90-tallet og direkte velgerkontakt er blitt mye mer aktuelt igjen. Det å banke dører å snakke med folk og det er det partiorganisasjonene gjør mest av alt. Det er ikke de sosiale mediene, men direkte kontakt ansikt til ansikt, sier Solberg.

- Får ekko i sosiale medier
Høyre har her et mål om å banke på hele 700.000 dører i løpet av valgkampen.

- Sosiale medier betyr at du når noen grupper du ellers ikke ville nådd, også er det sånn at en tv-debatt får et ekko i sosiale medier. For det som står i avisene rundt politikk og det som er på tv, får et ekko. De tv-debattene som ikke får et oppslag etterpå får mindre spredning.

- Er det betenkelig at mer og mer av valgkampen flytter seg over på plattformer som Facebook hvor vi disse ekkokamrene oppstår?

- Det som er utfordringen er at folk ikke får høre annet enn det de vil høre. Man får ikke motforestillinger. Det er den største utfordringen. Også er det mulig å sende ut budskap mot enkeltpersoner og enkeltgrupper hvor man ikke i samme grad blir arrestert, sier Solberg.

- Kommentatorer blir et sidespor
Selv om Solberg har fått gode skussmål etter valgkampens første debatter, er det Ap-leder Jonas Gahr Støre som har gått seirende ut ifølge avisenes politiske kommentatorer og Kampanjes valgkampjury.

- Han setter dagorden og tar initiativ for debatten og er blitt frekk. Han avbryter og kommenterer og har også substans. Han fortsetter den gode trenden som vi så sist gang. Han kombinerer innhold og har en måte å fremføre sien argumenter som er ny, sier juryleder Terje Svabø i Kampanjes valgkampjury.

Les mer: Valgkampjuryen om Støre: - Frekkere og har mer humor

Statsministeren erkjenner at hun opplever at Støre har blitt noe frekkere og mer aggressiv i debattene.

- Ja, litt. Men den viktigste lærdommen jeg har fått, etter å ha jobbet med dette ganske lenge, det er at står du på tv må du tenke på å formidle et budskap til de som er på andre siden av tv-skjermen. Tv er den mest direkte formen for velgerkontakt med mange på en gang, og det da blir både programledere og kommentatorer et sidespor. De representerer jo en litt sånn elitistisk-politisk, nerdete gruppe. Det blir helt feil. Det er det alle burde lært av Carl I. Hagen. Han klarte å vri ethvert tema til å handle om minstepensjonister for det er det han hadde bestemt seg for å si, sier Solberg.

Hun mener at hun i dag har en mindre avbrytende stil enn sin nærmeste utfordrer og at hun tjener på det.

- Hovedtyngden av de som satt for tv-skjermen under tv-debatten var over 50 år. De liker ikke at folk kakler. De liker ikke at folk avbryter. De vil høre hva partilederne sier.

- Avbrøt for mye
I kveld er det klart for en ny statsministerduell på tv, men selv om Støre fremstår både mer aggressiv og konfronterende vil ikke Solberg endre strategi.

- Jeg fikk beskjed at jeg avbrøt for mye i mine første debatter, selv om jeg sikkert avbrøt mye mindre enn det Jonas gjør i dag. Men lærdommen fra hva velgerne synes, er at vi har valgt en annen strategi. Vi har et annet utgangspunkt også. I 2009-valgkampen foretok VG en meningsmåling av duellene Siv hadde med Jens og som jeg hadde med Jens. Både Siv og jeg slo Jens i de målingene de hadde – men kommentatorene mente sikkert at Jens gjorde det bedre fordi han hadde ordet litt mer og var veldig på. Men velgerne synes ikke det. Og det må du ha i bakhodet.

Hun innrømmer at det imidlertid kan ha noen positive effekter å vinne en debatt basert på terningkastene.

- Det gir en boost når kommentatorene gir gode skåringer, fordi det gir en fortelling i media etterpå og det skal man ikke undervurdere. Det er en positiv side. Men som kommunikasjon direkte til de du snakker til, er vår erfaring at det ikke fungerer som god kommunikasjonsstrategi.

Listhaug til Rinkeby
Hun åpner også for at Arbeiderpartiet ønsket seg en annen Støre.

- Det kan godt tenkes at det for Arbeiderpartiet var viktigere at han hadde en ny stil, enn å vinne velgerne foran skjermen. Men det er en kalkulert ting du må gjøre. Hans behov for å fremstå annerledes kan ha vært vellykket for Arbeiderpartiet.

- Denne uken reiser Sylvi Listhaug til Sverige med mange pressefolk på slep. Kan det ta vekk oppmerksomhet fra deg og Høyre denne uken?

- Det blir sikkert mye pressefolk, men jeg har en mistanke om at det blir litt oppmerksomhet om de to statsministerkandidatenes duell i Tromsø selv om Sylvi er i Rinkeby, sier Solberg.