I mange år har PR-byrået Crux levd godt på å selge inn sine kommunikasjonstjenester til næringslivet. Opp gjennom 2000-tallet lå PR-byrået, som har spesialisert seg på finansiell kommunikasjon, og vaket på en driftsmargin på rundt 50 prosent av en omsetning på rundt 20 millioner kroner.

Gründerne tilegnet seg en rekke analytikere, og fikk snart et tilsynelatende monopol på sin nisje innen finansiell kommunikasjon, men så begynte resultatene og omsetningen til man nådde et historisk bunnivå i 2015 med et resultat på 1,7 millioner kroner og en omsetning på 14 millioner kroner. Ryktene gikk om at byrået hadde tøft med partnere på vei ut av byrået.

Partner og daglig leder, Harald Bjørland, sier 2015 ble «et veldig spesielt år».

- Ja, sommeren 2014 til sommeren 2015 ble et veldig spesielt år for oss. To av Crux sine fire gründere sa opp i 2014. Lars Erik Lund forlot oss til fordel for Statoil, og Samson Sørtveit gikk til investeringsselskapet Ferd. Så stod Crux' to gjenværende gründere og eiere igjen, da. De gikk i tenkeboksen og bestemte seg for å hente inn nye partnere ved å dele eierskapet med dem, sier han.

Det tidligere PR-byrået Crux Kommunikasjon ble etablert i 2005 av de tidligere kommunikasjonsrådgiverne i Burson Marsteller, Ketil Jørgensen og Lars Erik Lund, sammen med Samson Sørtveit og Jan Petter Stiff.  

Utfordres av Zynk
Nå utfordres i tillegg PR-byrået av Zynk som vil inn i den samme nisjen for finansiell kommunikasjon. For et par uker siden kunne Kampanje avsløre at kommunikasjonsbyrået Zynk kommer til å satse stort på finansiell kommunikasjon og IR fremover etter «å ha sett en åpning i markedet».

- Det spørs jo selvfølgelig hva slags premisser Zynk legger til grunn og hvordan de definerer markedet, men jeg er helt enig i at det fins en åpning. Det er veldig mange aktører, både børsnoterte selskaper, private vekstselskaper og virksomheter eid av stat og kommune som er opptatte av å fremme finansielle hendelser i mediekanalene, og det trenger de kommunikasjonsfolk med finansiell kunnskap til å gjøre, sier Bjørland.

Ler mer: Zynk styrker seg på finans

Les også: Zynk ansetter fra DN 

Han sier kundetilfanget er stort med over 200 børsnoterte selskaper som alle ønsker hjelp med å holde kontakt med investormarkeder.

- Selskaper vokser, og ønsker blant annet å prate om veksten sin til media. At det fins en åpning i markedet for finans-PR er rett og slett bare et resultat av næringslivets utvikling.

- Men hva tenker dere om at Zynk går inn i samme nisje som dere? 

- Jeg tenker at det bare er bra, vi applauderer konkurranse. Uten konkurranse vil jo ikke bransjen ha noen som er bra - bedre - best. Kommunikasjon fjerner usikkerhet, fremmer handling og er med på å skape resultater og verdier. Jo flere som klarer å skape god forståelse, jo bedre. Og åpenbart presser det oss også til å være bedre, det skjerper oss. 

- Tar et par år å komme tilbake
Crux - som er betegnelsen på det avgjørende poenget i en sak, eller et spesielt vanskelig punkt i en problemstilling – har nå kommet seg igjennom stormen. De to gjenværende partnerne Ketil Jørgensen og Jan Petter Stiff hentet inn analytikerne Carl Christian Bachke og Petter Narvestad fra Nordea og Fondsfinans og høsten 2015 skiftet også Crux Kommunikasjon navn til Crux Advisers.

Samtidig valgte Harald Bjørland - daværende direktør for IR og kommunikasjon i bioteknologiselskapet Agrinos - å gå til Crux for å hjelpe selskapet på beina igjen, selv om han var klar over at det kom til å bli en stor utfordring.

- Jeg tenkte at når to av fire gründere slutter for å bli henholdsvis forvalter i Ferd og kommunikasjonsrådgiver for CFO i Staoil, så etterlater de seg en markedsposisjon og kundebase som gir spennende muligheter fremover. Samtidig tenkte jeg også at man ikke kan ta noe for gitt, og at det vil ta et par år å komme tilbake og skape ny vekst. 

- Det tok ett år å snu trenden, og så tok det ett år å få skikkelig fart på veksten. Per juni 2017 kan vi konstatere at vi aldri har hatt så mye å gjøre, sier Bjørland.

Øker overskuddet
Lykken snudde altså i fjor. Tall Dagens Næringsliv rapporterer viser at Crux Advisers  i 2016 leverte en omsetning på 19,1 millioner kroner, med et driftsresultat på 3,1 millioner. Hittil i 2017 har byrået allerede like mye i omsetning som det de hadde i løpet av hele 2015 hvilket vil si rundt 14 millioner kroner.  

- Farten nå tilsier at dette kommer til å bli det beste året hittil for Crux. Vår vekst nå er et resultat av et sinnsykt hardt arbeid de to siste årene. 

Tre av Crux sine største kunder er Veidekke, IT-selskapet Asetek og Selvaag Bolig. Crux har de siste årene ansatt 4 nye rådgivere, blant annet fra Gjensidige. De teller nå 11 hoder og har begynt en ny rekrutteringsprosess.