Å skulle forveksle tomme busseter for en gjeng med burka, høres nesten for utrolig ut til å være sant. Men det var det som skjedde da bildet ble kommentert på en innvandringskritisk Facebook-gruppe med nærmere 13.000 medlemmer. For selv om man på bildet ser seks tomme busseter, mener gruppens medlemmer tydeligvis å se noe litt annet:
«Spøkelsesbuss, huffameg. Man kan bli redd av dette, spesielt barn og personer med dårlige nerver».
«Skremmende. Ikke mulig å se om det er menn eller kvinner – om de har hauger med stjålne varer under lakenet – eller i verste fall våpen og bomber».
Fredag før helgen delte kommunikasjonsrådgiver Sindre Beyer i Try bildet og kommentarene i en post på sin egen Facebook-side med teksten:
«Hva skjer når det legges ut et bilde av noen tomme busseter på en brungrumsete gruppe på Facebook og nesten alle tror de ser en gjeng med burka?»
Fredag før helgen delte Sindre Beyer et innlegg fra en fremmedfiendtlig gruppe på Facebook. Reaksjonene har vært overveldende. (skjermdump)
Tar av internasjonalt
Reaksjonene har ikke latt vente på seg og Beyers innlegg er delt nesten 1.600 ganger og over 2.500 har reagert på innlegget. Han regner med at innlegget er blitt delt og sett til sammen 40-50.000 ganger og saken er nå omtalt både i norske og utenlandske medier.
- Jeg har ikke vært i nærheten av å ha fått lignende respons på noe av det jeg har postet tidligere, og jeg er blitt kontaktet av flere internasjonale medier, sier han til Kampanje.
- Overrasket?
- Ja, jeg er for så vidt det. Men det er oppsiktsvekkende når en får innsyn i disse miljøene. Objektivt sett så handler ikke dette om meg, men det har en nyhetsverdi. Det blir også veldig visuelt når man tar feil av busseter og folk i burka, sier Beyer.
Han oppfordrer de faktasjekkerne som Faktisk.no å forsøke «gå inn i denne typen miljøer».
- Fake news-debatten handler jo ikke bare om hva politikere og etablerte skriver og mener. Her det faktisk 13.000 mennesker som opptrer i lukkede rom og det er verken sunt eller bra. Faktasjekkerne bør ikke bare se på hva som ligger rett foran nesa vår, men også det som ligger i mørke kott.
Saken har nå ikke bare gått viralt, men også blitt fanget opp av flere norske og internasjonale medier. Her fra den danske nettavisen BT. - En dansk forfatter har også ringt og spurt om å få bruke det som et eksempel, sier Sindre Beyer.
- Blitt realativt sjokkert
Til Nettavisen, som først omtalte saken, sier Beyer følgende om hvorfor han delte innlegget fra den innvandringskritiske gruppen.
- Jeg er sjokkert over hvor mye hat og falske nyheter som spres der. Hatet som kom mot tomme busseter viste virkelig at fordommene trumfer klokskap. Derfor delte jeg innlegget slik at flere får se hva som skjer i mørke avkroker av nette, sier han til Nettavisen.
Til Kampanje sier Sindre Beyer at han meldte seg inn i gruppen etter å ha snakket med Filter-redaktør Harald Klungtveit som i dag er kastet ut av gruppen.
- Jeg har fulgt med en stund og blitt relativt sjokkert over det som har kommet frem der. Det er et ganske lukket miljø med mange medlemmer og det produseres mye fremmedhat.
- Er dette en sak som opptar deg personlig?
- Jeg har et veldig sterkt forhold til dette gjennom blant annet 22. juli, sier Beyer som frem til 2014 jobbet som politisk rådgiver for Jens Stoltenberg og dermed var tett på statsministeren under arbeidet med 22.juli-tragedien.
- Jeg tror de fleste som er medlemmer i denne gruppen tar avstand til den handlingen, men jeg er jammen ikke sikker på at de tar avstand fra holdningene, sier han.
Les også: Stoltenberg-rådgiver til Try Reklamebyrå
- Synes mer synd på de som er i burkaen
Bakgrunnen for å poste bilde og dele innlegget i sin egen nyhetsfeed skyldes han ønske om «bringe debatten ut i det åpne rom».
- Personlig er jeg ikke tilhenger av burka, men jeg synes mer synd på de som er inne i burkaen enn de som er utenfor. Når jeg så bilde og kommentarene som tok helt og som starter hatet er det viktig å bringe dette videre. Det avslører at det er en gruppe hvor det er veldig lite nyanser og fordomsfulle ting på et veldig lukket nettsted. Denne typen holdninger krever at også andre ser det.
- Du jobber med kommunikasjon i Try. Hvor bra ide hadde dette vært i en kampanje-sammenheng?
- Det hadde vært en bra ide i en kampanje for å vise hvordan man kan bli lurt av egne fordommer og i ulike settinger.
Truet med politianmeldelse
Han sier han ikke kjenner personen som postet bilde i den lukkede og fremmedfiendtlige gruppen, men at posten er veldig illustrerende for det som skjer inn på siden. Reaksjoner fra medlemmer i gruppen har han også fått.
- Jeg har fått en del reaksjoner og det har vært folk som har kalt meg Judas og jeg er blitt truet med politianmeldelser. Det har vært en del stygge meldinger og de har vel et behov for å ta til motmæle.
- Er du blitt skremt?
- Nei, men jeg er skremt av holdningene. At jeg har fått ti stygge meldinger er ingenting sammenlignet med hva andre må forholde seg. Det finnes flotte politikere med minoritetsbakgrunn som får dette konstant.
Kommentér