Facebook har invitert såkalte sosiale medier-eksperter på tre restaurantmiddager på tre måneder. Ketil Raknes, som skriver doktorgrad om lobbyisme, sier til Dagens Næringsliv at Facebook prøver å påvirke den digitale samtalen om seg selv.

- For å gjøre dette, kartlegger de hvilke aktører som har makt og innflytelse – og hvor den digitale samtalen foregår. Deretter inviteres disse til en hyggelig setting hvor det skapes en felles gjensidighet. Når Facebook betaler for en treretters middag, så setter du deg ikke akkurat ned og skriver et harmdirrende innlegg om at Facebook ikke tar nok ansvar i sosiale medier dagen derpå, sier Raknes.

Han sier at de som tror at de ikke lar seg påvirke i positiv retning av slike «uformelle middager» tar feil. Blant ekspertene Facebook har invitert er kommunikasjonsrådgiver Hans Petter Nygård-Hansen.

- Jeg opplever ikke at Facebook dikterer noe som helst under disse middagene. De ønsker å fortelle oss hva som opptar dem. Samtidig får vi en god anledning til å fortelle dem hva vi er opptatt av og bekymret for, og hva vi ønsker at Facebook bør fokusere mer på, sier Nygård-Hansen til DN.

Sosiale medier-ekspert Astrid Valen Utvik, direktør for forretningsutvikling i Nettavisen, Pål Nisja-Wilhelmsen, seriegründer Even Aas-Eng i Venture Factory, sosiale medier-rådgiver Ingvild Moen og rådgiver Ida Aalen har vært på Facebook-middagene