Gründer, høyskolelektor og PR-mann Kjell Terje Ringdal er straks klar med en ny utgave av det etterhvert kjente Washingtonseminaret der deltakerne får oppleve amerikansk politikk på nært hold. 

Årets seminar skjer på en tid der den amerikanske presidenten Donald Trump har skapt elleville tilstander i amerikansk politikk og der folk i Trump-administrasjonen synes å sitte svært løst.

I går toppet det seg med sparkingen av Trumps nye kommunikasjonsdirektør Anthony Scaramucci etter PR-sjefens hårreisende telefonsamtalen med The New Yorker-journalisten, Ryan Lizza ifølge både Fox NewsNew York Times og flere andre amerikanske medier.

- Man kan jo egentlig kalle folka i staben til Trump for en ny og egen generasjon i amerikansk politikk. Både Scaramuccis handlinger og det at han ble avsatt etter ti dager viser rett og slett manglende impulskontroll i praksis, sier Ringdal som også er en kjenner av amerikansk politikk og PR-bransje.

Les også: Trump sparker Scaramucci som kommunikasjonssjef etter ti dager

- Bånnmål i amerikansk kommunikasjon
I 17 år har han vært med å arrangere Washington-seminaret som strekker seg fra slutten av oktober til starten av november. 

- Men er det noe å lære rent kommunikasjonsfaglig av det vi ser i USA nå? 

- He he, å jada, absolutt. Vi ser nå hvor dårlig administrasjonen håndterer media, så hvis ikke annet kan vi jo lære av det. Å vitne til et slikt bånnmål i hvordan amerikansk kommunikasjon kan håndteres er jo også læring om hva man bør unngå å gjøre, sier Ringdal.   

Ringdal har arrangert seminaret med Handelshøyskolen BI siden 2003, Gambit Hill+Knowlton siden 2008 og Kommunikasjonsforeningen siden 2009. Seminaret avholdes årlig og tilbys norske journalister, politiske rådgivere, statssekretærer og stortingsrepresentanter i hjertet av den amerikanske hovedstaden.

- Større interesse enn tidligere
Selv om programmet ikke er helt klart, kan Ringdal skryte av en voldsom interesse for årets seminar.

- Det første man kan si om fjorårets valg er at det har skapt en enorm interesse for amerikansk politikk. Vi merker at interessen for seminaret er mye større enn tidligere. Vi har drevet med dette lenge, og erfaringsmessig er året etter valg det vanskeligste året - da er folk litt mette på amerikansk politikk. Sånn er det definitivt ikke denne gangen, sier Ringdal.

Årets seminar vil diskutere og forklare fjorårets valg og Trumps USA og selv om programmet ikke er helt klart kan Ringdal fortelle at man har hentet inn blant andre ansvarlig redaktør og journalister i Washington Post, aktører som har jobbet med og for Trump og Trump-velgere.  

- Vi skal prøve å vise frem Trumps Amerika. Vi skal ikke bare prate med de som er Trump-motstandere, men dykke ned i Trumps politikk og møte Trump-velgere som heier på hans politikk. Washingtonseminaret har et åpent program og et åpent sinn. Poenget er ikke å forsterke de negative inntrykkene vi har av Donald, men heller utfordre dem, sier han.

- Det er egentlig bare forferdelig trist
Ringdals reisefølge vil blant annet få være med på morgenmøter i Washington Posts redaksjon, noe han ser spesielt frem til. 

- Som vanlig skal vi også møte de som daglig dekker amerikansk politikk tett. Martin Baron (sjefsredaktør i Washington Post, red.anm.) har fortalt oss at de aldri har hatt det morsommere på jobb enn nå, og at de på grunn av store mengder lekkasjer har hatt unik tilgang på nyheter fra Det hvite hus. Det blir en stor opplevelse for de som er med, sier han. 

- VG har kalt Det hvite hus for «Det hvite galehus». Enig? 

- Ja, det er jo et galehus, dessverre. Det er jo egentlig bare forferdelig trist. Og det er ikke bare en amerikansk utfordring, det strekker seg globalt. Men i kjølevannet av situasjonen i Det hvite hus vokser kanskje et sterkere Europa frem, så man skal ikke bli for pessimistisk. Det er ofte slik at når det skjærer seg ett sted, blir det bedre andre steder, sier Ringdal.

Advarer mot arroganse
Han advarer imidlertid mot å kalle Trumps fanskare og velgere for «tullinger».

- Vi må søke å forstå disse konsekvensene - ikke bare være arrogante. Dette er jo historien om et amerikansk folk som har følt seg glemt i mange år. De stemte som de gjorde på grunn av de store krisene landet har opplevd de siste 20 årene, sier han. 

Washingtonseminaret vil også gjeste Trumps kampanjesjef og taleskriverne til Bill Clinton og George Bush som blant annet skal gi innsikt i hvordan man håndterer politiske kriser. Seminaret avholdes 27. oktober til 03. november.