Til høsten går det norske folk til valgurnene for å avgjøre hvilket eller hvilke partier som er beste skikket til å styre landet. Denne uken er det under 100 dager igjen til selve valget, og Kampanje er nå klar til å avsløre hvem som blir med i årets jury og starte opp med juryarbeidet.

- Denne uken starter vi arbeidet med å følge valgkampen daglig på alle plattformer. De to store spørsmålene denne gangen; er om noe kan gjøres med Senterpartiet når det gjelder å vinne valgkampen også kommer det til å handle om tallet 4,0 – eller sperregrensen, sier juryleder Terje Svabø. 

Som ved de to siste valgene tar Svabø på seg kapteinbindet også denne gangen. Svabø er journalist og tidligere nyhetsanker i NRK og TV 2. Han jobber i dag i sitt eget selskap, Svabø Nyheter & Analyse, der han bruker det meste av sin arbeidstid til å lede konferanser og debatter. Han var med  påå kåre Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti som vinnere i henholdsvis 2013 og 2015.

- Det er åpenbart at Senterpartiet har mest vind i seilene, men har de kommet for tidlig i form? Når det gjelder «4.0»-partiene så kan de komme til å avgjøre valget. Hvem blir med? Hvem forsvinner? Her kan små marginer spille inn. Derfor blir det et fortettet og spenningsfylt valgkamp vi står framfor, mener juryen.

I forkant av hvert stortings- og lokalvalg siden 1980-tallet har Kampanje kåret Årets valgkampvinner. 

- Det er viktig å understreke at vi ikke kårer valgets vinner her - det gjør det norske folk, men vi kårer det partiet som har gjennomført den beste valgkampen. Til å hjelpe oss med dette arbeidet kommer vi i år som tidligere til å sette sammen en knallsterk jury med ekspertise på både kommunikasjon, politikk, digitale plattformer og medier, sier ansvarlig redaktør Knut Kristian Hauger i Kampanje.

Følg valgkampjuryen på #valgkampjury! Kom med innspill til juryen på Twitter og Facebook - husk hashtaggen.

Vinneren står Svabø og ansvarlig redaktør i Kampanje, Knut Kristian Hauger, klare til å offentliggjøre søndag 10. september, dagen før valget, på TV 2 Nyhetskanalen.  

Se videointervju med vinneren fra 2015 her.

 

Her er årets jury
Med seg i juryen har Terje Svabø og Knut Kristian Hauger fått med seg to erfarne, politiske journalister og redaktører i politisk redaktør i Gudbrandsdølen Dagningen, Hallvard Grotli, og politisk redaktør i Adresseavisen, Tone Sofie Aglen (NY).

- Et Sp som setter dagsorden og som opplever framgang, må også være forberedt på motgang. Men hva gjør vel det så lenge Regjeringen leverer en politikk som stadig gir nettopp Senterpartiet oppmerksomhet. Velgere er opptatt av at deres helseopplysninger ikke kommer på avveier, de er opptatt av trygg og sikker mat, og de er opptatt av trygghet i hverdagen, sier Hallvard Grotli i Gudbrandsdølen Dagningen.

Grotli mener også hovedstadsavisene spiller på lag med Senterpartiet.

- Tidligere kjempet Sp fram med budskap fra Distrikts-Norge. Nå får Sp hjelp fra VG som rapporterer fra stuedøra til hovedstadens velgere. Om ikke pudlene i Nordmarka er truet, så er blodige sauebilder på VGs forside en konstant påminnelse om at Sp lenge har forsøkt å rope varsko om en politikk stadig flere spør om er riktig, sier Grotli.

Nordisk toppsjef i PR- og kommunikasjonsbyrået Burson-Marsteller, Morten Pettersen, er på ny med i juryen, mens rådgiver Anja Regine Schönhaug fra Netlife Research og daglig leder i Kommunikasjonsforeningen, Therese Manus, er nye.

Ny i valgjuryen:

- Vi kommer til å se større bruk av partienes og politikerne egne kanaler i denne valgkampen, sier daglig leder av Kommunikasjonforeningen, Therese Manus. Foto: Eivor Eriksen.

Den store Facebook-valgkampen
Juryen er ikke i tvil om at sosiale medier kommer til å spille en enda større rolle denne gangen, i det flere mener blir den «store Facebook-valgkampen».  Rundt 100 millioner kroner ventes norske partier å blåse av på valgkampen i tillegg til lokallagenes egne valgkampbudsjetter, ifølge Aftenposten.

- Vi kommer til å se større bruk av partienes og politikerne egne kanaler i denne valgkampen, og det blir interessant å se hvilken effekt det vil ha. Vil de nå ut til nye velgere gjennom bruk av sosiale kanaler, eller blir det som ekkokamre å regne, spør Therese Manus.

Senterpartiet, som ifølge juryen, har tatt initiativet i valgkampen har ved de siste valgene aldri utmerket seg for bruken av sosiale medier i kommunikasjonen og årets jury mener de fortsatt fremstår som både «gammelmodige og litt bakpå i bruken av sosiale medier.»

Les også: Taper (valg)kampen på sosiale medier

- Det er verdt å merke seg at Lars Vangen, medierådgiver i Senterpartiet, tidligere i vår uttalte til bladet Kommunikasjon: «Vi skal være til stede på disse plattformene, men tror fortsatt at den direkte kontakten med folk er viktigst. Politikk handler om nettopp folk.» Så langt har i hvert fall Senterpartiet truffet en nerve hos folket, uten å være best på sosiale medier, men blant annet gjennom bred dekning i de redaktørstyrte mediene, sier Manus.

Vinnere av Kampanjes valgkampkåring de siste 20 årene:

2015: Kristelig Folkeparti

2013: Arbeiderpartiet

2011: Høyre

2009: Høyre

2007: Fremskrittspartiet

2005: Arbeiderpartiet

2003: SV

2001: Ingen vinner kåret

1999: Fremskrittspartiet

1997: Kristelig Folkeparti

1995: Arbeiderpartiet