Partner og viseadministrerende Svein Roger Selle har skapt mye engasjement med sitt innlegg i Studvest der han forteller at han skremmes av karakterpresset studenter opplever på Norges Handelshøyskole (NHH). Han forteller at de ikke er interessert i «ubåter som dukker ned på lesesalen klokken 8 om morgenen, for å dukke opp først ved 22-tiden om kvelden».

«Vi etterspør ikke maskiner, men mennesker», skriver Selle avslutningsvis.

Humbug og pølsevev, mener NHH-student Øyvind Fredriksen.

«Ikke bare støtter Geelmuyden Kiese opp om karakterpress; dere er simpelthen årsaken til det,» skriver han i et innlegg som først ble publisert i Studvest, og senere republisert på Kampanje.

Fredriksen mener Geelmuyden Kiese taler med to tunger når Hans Geelmuyden i to separate intervjuer med Kampanje tidligere har uttalt at man både må ha A i snitt og minst én mastergrad for å få jobb i GK.

Les mer: - Kommunikasjonsproblem hos kommunikasjonsguruene

- Unødvendig og provoserende
I ettertid har Fredriksen fått mye støtte for sitt svar til GK-toppene. Han forteller til Kampanje at det var dobbeltmoralismen som fikk han til å reagere.

- Det er opp til arbeidsgiverne selv å bestemme hvilke krav man velger å stille til aktuelle kandidater, men da er det fint å ha konsistente meninger. Selles kommentar er en ren motsetning til tidligere uttalelser fra Geelmuyden Kiese. I tillegg vet jeg jo at GK ikke opererer med de vanvittige kravene de utgir seg for å ha. De uttaler at man må ha A i snitt for å jobbe i GK, samtidig som det naturligvis ikke er tilfelle. Dette bidrar til å øke karakterpresset på en fullstendig unødvendig og provoserende måte, sier Fredriksen.

- Norske studenter stiller allerede høye krav til seg selv. Det siste de trenger å høre er at arbeidsgivere stiller enda høyere krav, samtidig som de kommuniserer at de ikke gjør det, legger han til.

Saken fortsetter etter bildet.

Øker presset: - De uttaler at man må ha A i snitt for å jobbe i GK, samtidig som det naturligvis ikke er tilfelle. Dette bidrar til å øke karakterpresset på en fullstendig unødvendig og provoserende måte, sier Øyvind Fredriksen. Foto: Privat.

Selle: - Studentene må slappe av
- Er det bare imagebygging når Hans Geelmuyden hevder man må ha A i snitt og en mastergrad for å jobbe hos dere, Svein Roger Selle?

- Universum har kåret GK til reklame- og kommunikasjonsbransjens mest attraktive arbeidsgiveren år etter år, så dette er ikke image. Det er realitet. Nåløyet inn til GK er meget trangt. Vi har flere hundre søkere til 12 internships hvert år. Derfor må vi til slutt bruke karakterer som et av utvalgskriteriene, sier Selle til Kampanje.

Han understreker at innlegget hans var adressert til NHH-studenter, mens Geelmuydens tidligere uttalelser var rettet mot et bransjepublikum.

- Jeg var på NHH og møtte folk som fortalte om karakterpress. Det jeg ville med innlegget var å fortelle studentene at de må slappe litt av. De er NHH-studenter. De er en elite. De har vunnet i Lotto. 92 prosent av dem får jobb innen seks måneder etter at de er ferdig. Lesehestene passer sikkert i Ernst & Young og KPMG. GK leter først og fremst etter studenter som er nysgjerrige på mennesker og samfunn, slik GK er.

- Etterspør dere lesehestene som får A i snitt uten å ofre helse, venner og egne holdninger?

- Hans har sagt at vi ønsker folk med holdning, integritet og samfunnsengasjement. Etter hvert er GK blitt så attraktiv at vi også må bruke karakterer som utvalgskriterium. Vi kan ikke holde mot noen at de har gode karakterer. Så nå får vi i pose og sekk! The best and the brightest.

Ble kontaktet av Gambit
Øyvind Fredriksens innlegg har også fanget oppmerksomheten til GKs konkurrenter. Prosjektleder Bettina Ellefsen i Gambit Hill + Knowlton så sitt snitt i å huke tak i GKs ferske kritiker og tok kontakt med Fredriksen i kommentarfeltet på Studvests Facebook-side. Men det blir verken jobb hos dem eller GK med det første for Fredriksen.

- Jeg har allerede fått jobb hos en flott arbeidsgiver som vet å sette pris på kritisk tenkning og har derfor ikke tatt kontakt med Gambit. Når det er sagt, så er det fint å se at andre kommunikasjonsselskaper også setter pris på en kritisk og skarp penn. Forhåpentligvis kan det motivere andre til å tenke seg om to ganger før man svelger et budskap. I tillegg er livet langt og man vet aldri hvor man er de neste ti årene, sier Fredriksen.

Kampanje har også vært i kontakt med Hans Geelmuyden som avviser at han og hans viseadministrerende taler med to tunger. Han kommer samtidig med et syrlig stikk til sin konkurrent.

- I det opprinnelige intervjuet understreker jeg at karakterer bare er et av mange kriterier for å få jobb i GK. For øvrig vil det nok ikke være første gang Gambit ansetter en som har fått avslag hos oss. Det må de gjerne fortsette med, sier Hans Geelmuyden til Kampanje.

Gambits prosjektleder avstår fra å kommentere stikket.

- Vi er alltid på utkikk etter de skarpeste hodene. Hvert år får vi flere hundre søknader og det er et trangt nåløye å komme gjennom. Karakterer er en naturlig del av pakken, men det viktigste er at kandidaten viser en forståelse og engasjement for kommunikasjonsfaget, sier Bettina T. R. Ellefsen.